Ékszereiből fizette ki a tettestársait

A Kaposvári Törvényszéken kedden befejeződött a bizonyítási eljárás Szita Bence feltételezett gyilkosainak büntetőperében. A zárást követő perbeszédében az ügyész azt mondta, hogy egy ilyen brutális gyilkosság elkövetőitől meg kell védeni a társadalmat, s ez csak oly módon lehetséges, ha az elkövetőket életük végéig kirekesztjük a társadalomból.

Az ügyész úgy látta, a tárgyalás igazolta a vádiratot. Vagyis: a 11 éves Szita Bencét a felsőmocsoládi fiú nevelőapjának kaposvári élettársa, P. Erika, valamint az asszony által felbujtott két bérgyilkos ölte meg. Az asszony azért fordult a fiú ellen, mert úgy érezte: miatta nem felhőtlen a viszonya Bence nevelőapjával. A múlt évben ugyan javulni látszott P. Erika és Bence viszonya, ám az asszony akkor már meggyűlölte a fiút, s felbérelte a gyilkosságra a többszörösen büntetett előéletű, 57 éves Bogdán Józsefet és a hajléktalanszállón meghúzódó, 42 éves Kertész Józsefet. 2012. október 29-én P. Erika Kaposvárra csalta a fiút, ott csatlakozott hozzájuk Bogdán és Kertész. A felnőttek autóval elvitték Bencét a közeli Sántos község határába „bulizni”. Ott Bogdán leütötte a fiút, majd a magához térő Bencét ásóval és egy késsel több tucatszor megsebesítette. A fiú még akkor is élt, amikor a két férfi eltemette, így halálát fulladás okozta.

A bűncselekményt követően P. Erika a rendőrséget arról tájékoztatta, hogy a fiút ismeretlen férfiak magukkal vitték az egyik bevásárlóközpont elől. A nyomozók kérdései fokozatosan megtörték az asszonyt, s a nő négy nappal később bevallotta, hogy ő és két társa megölték Bencét. Igaz, a bűnténybeli szerepét igyekezett kisebbíteni, azt vallotta a rendőrségen és a bíróságon is, hogy ő csak segítséget kért a fiú viselkedése miatt Bogdántól, s a férfi döntött a gyilkosságról, ami ellen ő – félve az erőszakos férfitól – nem mert tenni. Kertész is a Bogdán iránt érzett félelmével indokolta, hogy végignézte a gyilkosságot, majd segített eltemetni a fiút. Bogdán tagadta, hogy ő gyilkolt, azt vallotta: P. Erika és Kertész rá akarják terelni a gyanút, holott ők ölhették meg Bencét. Bogdán csak a tagadásban volt következetes, újabb és újabb alibikkel próbálta igazolni magát, ám azok sorra összeomlottak.

Az ügyész viszont – mint azt perbeszédében megfogalmazta – bizonyítottnak látja, hogy a három vádlott akarategységben követte el a bűncselekményt. A tanúvallomások, a vádlottak ruháján és autójában talált vér- és mikronyomok, a vádlottak telefonjának híváslistája, az utcai, valamint bolti kamerák felvételei és a gyilkosság helyszínén talált nyomok alapján pontosan rekonstruálható a bűncselekmény. Az indíték éppúgy, mint az elkövetés módja. Az is, hogy P. Erika az eladott ékszereiért kapott 192 ezer forintból fizette ki a bérgyilkosokat.

Az ügyész életszerűtlennek minősítette a vádlottak védekezését, és nem talált olyan körülményt, ami enyhítené a három ember magatartását. A bíróságon az ügyész szerint bebizonyosodott, hogy a vádlottak előre kitervelten, különös kegyetlenséggel követték el tettüket, amit tovább minősít, hogy az áldozat gyermekkorú volt. Bogdán és P. Erika esetében nyereségvágy is minősítő tényező. Ezért az ügyész mindhárom vádlottra tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott.

A vádlottak mindegyike beszámítható, így elmeállapotuk nem enyhíthet a büntetés szigorán. Az igazságügyi elmeszakértő megállapította, hogy a három vádlott személyiségzavartól szenved, annak mértéke azonban nem gátja annak, hogy tisztában legyenek tetteik súlyával. Bogdán Józsefről a szakértő elmondta, a közösségi normákat be nem tartó személyiség, aki hajlamos agresszívan megoldani problémáit, amiképp arra is, hogy utóbb hazugsággal és színjátékkal tagadja felelősségét. Kertész József szorongó, s ezért kedélyjavító gyógyszerre szoruló ember, ám depressziója nem kóros mértékű. P. Erika állapota sem kóros, ugyanakkor a pszichológus megállapította, hogy az alkalmazkodási zavarokkal küszködő asszony egocentrikus alkat, akinek magatartását gyakran színpadias gesztusok jellemzik, s aki szereti magát sajnáltatni, áldozatként feltüntetni.

A Kaposvári Törvényszék – várhatóan – csütörtökön hirdet ítéletet. A történtekhez tartozik, hogy az áldozat édesanyja nevében fellépő sértetti képviselő bejelentette: 15millió forint kártérítést követel a három elkövetőtől.

A vádhatóság szerint a tetteseket életük végéig ki kell rekeszteni a társadalomból
A vádhatóság szerint a tetteseket életük végéig ki kell rekeszteni a társadalomból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.