A város a tantermekre mutat

– Sokat tesznek a saját maguk fennmaradása érdekében – egyebek mellett így kommentálta a Népszabadságnak a Dr. Ámbédkar Iskola igazgatója által felvetett problémát Obbágy Csaba. Ózd kereszténydemokrata alpolgármestere lapunknak azt mondta, hogy ők korábban több ingatlant is felajánlottak a Dzsaj Bhím Közösségnek, de azok, úgy tűnik, „nem tetszettek”.

– Az egész napos iskoláztatás miatt a tantermekre szükségünk van, a saját intézményrendszerünket pedig emiatt most nem tudjuk megbolygatni. A sport- és turisztikai koncepciónk miatt a volt kollégiumi épületre szüksége van a városnak. Ózd egyik legnagyobb problémája ugyanis, hogy nincsenek szálláshelyek – magyarázza az alpolgármester, hozzátéve, hogy a helyzetet kétségkívül nehezíti az utóbbi évek gazdasági válsága, ami miatt összébb kellett húzni az önkormányzati költségvetést is.

– Mi valójában egyet tehetünk a Dr. Ámbédkar érdekében. Méghozzá azt, hogy segítünk nekik megkeresni az üresen álló épületek tulajdonosait, és közvetíteni tudunk köztük és az iskola között. Erre a lehetőséget felkínáltuk az igazgató úrnak, de ő tudtommal mind ez idáig nem kereste meg a hivatalunkat – fogalmaz Obbágy Csaba, aki szerint a buddhista iskola most azért is van bajban, mert a kormány két éve teljesen átalakította a közoktatás rendszerét. Az alpolgármester úgy véli, hogy „az elmúlt három év intézkedései iskolapadba kényszerítik a gyereket, és munkába a felnőttet”. Obbágy ezzel arra is rá kíván mutatni, hogy a kormány lépései esetleg „fájdalmasak” is lehetnek egy olyan iskolának, amely mások mellett éppen ezeknek a gyerekeknek nyújt oktatási szolgáltatást. Arra a felvetésre pedig, hogy az állam eddig sem tudta ezeket a fiatalokat az érettségiig eljuttatni, vagyis nem tűnik igazán konkurens szolgáltatásnak az állami közoktatás a Dr. Ámbédkar Iskolával szemben, az alpolgármester azt mondja: a kormány intézkedéseinek célja a lemorzsolódás csökkentése is, ezért indítja be a 15-16 éveseknek célzott Híd programot.

Az alpolgármester hozzáfűzi: a volt kollégiumi épület üzemeltetésével kapcsolatos szerződési kötelezettségek már „lejártak”, vagyis a város valójában azt csinál az ingatlannal, amit csak akar.

– Egyetlen gyereknek sem kellett a tehetséggondozásról lemondania, mert a kollégiumi programot egy másik épületben folytatja a város – szögezi le.

Produkció!
Produkció!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.