A patikusok garanciákat kaptak

Nem tart a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke attól, hogy végül a gyógyszerészek helyett az államnak kell felvásárolnia a patikákat.

– A kamara részéről semmi olyanba nem megyünk bele, ami magában hordozza az államosítás lehetőségét, személy szerint mindezt nem is tartom vállalhatónak – így reagált Hankó Zoltán a Népszabadság hétfői cikkére, amelyben ismertettük a gyógyszerészek patikai tulajdonszerzését segítő állami hitellehetőségek szabályait.

Emlékeztetőül: ezekben arról is szó van, hogy a kormány kétféle hitelkonstrukcióval segíti az érintetteket. Az egyik a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes kamatozású hitele, a másik az – ez a hitelképtelen patikavállalkozások esetében alkalmazható –, amelynek keretében az állami tulajdonú tőkealap vásárolhat a gyógyszerész megbízásából tulajdonrészt. S amíg a tranzakcióra megbízást adó gyógyszerész nem fizeti ki az üzletrészét, addig az állami pénzügyi vállalkozás lesz a patikus helyett a tulajdonos. A szabályozásból ugyanakkor nem derül ki, hogy a gyógyszerész mikor és milyen feltételek mellett vásárolhatja vissza az állami cégtől a tulajdonrészét.

Hankó Zoltán kamarai elnök az állami patikalánc kialakítása ellen azzal is érvelt, hogy garanciákat kértek – és kaptak is – a kormánytól arra, hogy „a tőkealap közreműködésével államosításra nem kerül sor”. Egyebek mellett a tőkealap csak korrekt, a fenntarthatóságot hosszú távon garantáló üzleti terv mellett vásárol a gyógyszerész megbízásából. Mint mondta: az együttműködésről szóló szabályozásban benn van az is, hogy a tőkealap patikatulajdonlása nem vehető figyelembe 2017-ben, amikorra minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kell birtokolnia az 51 százalékot. Azaz, ha a gyógyszerész nem tudja kiváltani üzletrészét a tőkealaptól, nem lesz meg az adott patika működtetésének feltétele, így értelemszerűen az ilyen gyógyszertáraktól a működési engedélyt vissza kell vonniuk a hatóságoknak.

Sándor Csaba alelnök mindehhez hozzátette: „akinek a fejében megfogalmazódna, hogy a kamara asszisztál az államosításhoz, az most verje ki onnan, mert a köztestület abban érdekelt, hogy gyógyszerészi tulajdonba kerüljenek a patikák. Visszautasítjuk még a feltételezést is!”

A kamara vezetői szerint az állami hitelek törlesztőrészlete is előteremthető, hiszen 2013-ban kiszámíthatóbb és jövedelmezőbb gazdasági feltételek között dolgozhatnak majd, mint 2010-ben. Időközben 250 patikával csökkent a gyógyszertárak száma, de a köztük szétosztható jövedelem a különböző kompenzációkkal együtt valamivel több lesz, mint három éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.