Jönnek az iskolarendőrök, de mi lesz a dolguk?

Egyelőre csak az biztos, hogy szeptember elsején meg fogja kezdeni a munkáját az iskolarendőrség. Még nem tudni, hogy kikből szerveződik majd, milyen státuszban dolgoznak az iskolarendőrök, a rendőrség delegáltjaiként vagy a tantestület tagjaiként.

Vita tárgya, hogy milyen szempontok alapján választják ki azokat a leginkább veszélyeztetett iskolákat, ahol majd az első iskolarendőrök szolgálatba léphetnek. És az sem világos, hogy pontosan mi lesz a feladatuk. Ezekről a kérdésekről a napokban kezdődött többoldalú egyeztetés – ahogy az ORFK lapunknak neve mellőzését kérve nyilatkozó illetékese fogalmazott – minden érintett bevonásával. Szerinte június végére elkészül a végleges koncepció, így két hónap lesz a toborzásra, valamint a leendő iskolarendőrök speciális kiképzésére, eligazítására.

Pintér Sándor belügyminiszter két hete jelentette be, hogy szeptembertől „a kiemelten veszélyeztetett iskolákban megkezdi munkáját az iskolarendőrség”. Tájékoztatása szerint a rendőrök a tantestület tagjaiként látnak majd el közelebbről meg nem nevezett bűnmegelőzési feladatokat. A pedagógus-érdekképviseletek és több oktatási szakértő is azonnal tiltakozott, álláspontjuk szerint ugyanis a tantestületnek csak pedagógus képesítésű tagjai lehetnek.

Nyugdíjas rendőröket oszthatnak be az iskolákba
Nyugdíjas rendőröket oszthatnak be az iskolákba

Volt, aki felvetette, hogy inkább a pedagógusokat kellene bűnmegelőzési ismeretekre oktatni, mások szerint az órarend már így is túlzsúfolt, nem fér bele még egy bűnmegelőzési foglalkozás. Bár azt Pintér sem állította, hogy a rendőrök óraadó tanárokként látják majd el feladataikat, a bejelentésére reagálók többsége arra az álláspontra helyezkedett, hogy szívesebben látnák a rendőröket az iskola falain kívül, mint belül.

Valószínűleg ez lesz az egyetlen pont, amelyben a tárca ragaszkodni fog Pintér bejelentéséhez: a rendőrség valamilyen módon és formában, de jelen lesz a leginkább veszélyeztetett iskolákban. Nem mindenki tartja azonban ördögtől valónak az iskolarendőrség gondolatát. A rendőrség máris számos visszajelzést kapott, hogy hol és milyen problémák megoldásában kellene segítenie a rendőrségnek. Az egyik helyen az iskolai erőszak, a másik helyen a drog, a harmadikon pedig a sok hiányzás a legfőbb gond. Ez utóbbi elvileg nem rendőrségi kérdés, ám az esetek többségében senki sem tudja, mi a nagyszámú hiányzás valós oka: rossz útra tért a gyermek vagy épp ellenkezőleg, bűncselekmény áldozatává vált – családon belül vagy azon kívül, ez már szinte mellékes is, ha ez történt, a rendőrségnek van tennivalója.

Pintér bejelentése óta sokan és sokféle ötlettel álltak elő, hogy mi mindenre kellene még kiterjeszteni az iskolarendőrség jog- és hatáskörét, ezek a témák szintén a június végéig tervezett egyeztetés napirendjén szerepelnek. Hivatalosan a rendőrség még nem kezdte meg a fokozottan veszélyeztetet iskolák számbavételét, mondván, még nem tudni, a tárca milyen szempontok alapján tart veszélyeztetettnek egy-egy tanintézetet. Nem hivatalosan azonban több főkapitányság is számba vette már a lehetőségeket. Ám ők is arra jutottak, hogy az eddig hallottak alapján a területükön lévő egyik iskola sem különösen veszélyeztetett, vagy akár mindegyik az lehet.

A rendőrség belső (nem hivatalos) felmérése is azt állapította meg, hogy ahány iskola, annyiféle probléma, s ezek egy része rendőri eszközökkel nem, vagy az esetek többségében nem oldható meg. Mindezek fényében meglepő, és az érintettek körében a Facebookon jókora felháborodást is keltett, hogy a BRFK május 21-én (négy nappal Pintér bejelentése után) kelt levelében 216 egykori szolgálati nyugdíjas rendőrnek ajánlotta fel, hogy – amennyiben rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, bűnügyi tapasztalattal és jó a kommunikációs készségük – kérjék felvételüket a szenior állományba és jelentkezzenek prevenciós tisztnek. (Az sem biztos, hogy prevenciós tiszt lesz az iskolarendőrök elnevezése, más megyékben úgy tudják: közbiztonsági tanácsadó, de ez már semmiség ahhoz képest, hogy mennyi minden változhat ez ügyben.)

Azt az ORFK illetékese is elismerte, hogy a BRFK levelének megfogalmazása nem a legszerencsésebb, és nem csak azért, mert a hétvégét is beleértve csak hat napot adott a címzetteknek a jelentkezésre, amit sokan úgy értékeltek, hogy a főkapitányság „lealibizte a miniszteri utasítást”. Valójában még nem dőlt el, hogy pontosan milyen követelményeknek kell megfelelniük a leendő iskolarendőröknek, hiszen az sem egyértelmű, mi lesz a dolguk. Korántsem biztos, hogy szeniorok vagy hogy csak szeniorok végeznek majd efféle munkát. „A rendőrségnek vannak még mozgósítható belső tartalékai – tette hozzá az ORFK illetékese –, akik a mostani fizetésükért is terhelhetők még”. Az iskolarendőr-programot ugyanis a Belügyminisztérium és a rendőrség költségvetéséből kell megvalósítani, arra pluszforrásokat a kormány – legalábbis a dolgok jelen állása szerint – nem ad.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.