A hatvanezer forint is lehet álomfizetés

Hatvanezer forint is lehet álomfizetés. Legalábbis ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a komlóskai polgármesteri hivatal végzett a településen dolgozó közmunkások körében. Mint Borsod-Abaúj-Zemplén megye legtöbb kistelepülésén, Komlóskán is a közmunka szinte az egyetlen munkalehetőség.

Köteles László polgármester azért volt kíváncsi arra, mit gondolnak saját jövőjükről a közfoglalkoztatottak, mert a 300 lakosú zempléni faluban többféle foglalkoztatási program indult el az elmúlt években. Így növénytermesztésbe, állattenyésztésbe, valamint helyi termékek készítésébe kezdett a falu. Ezeknek köszönhetően azoknak a helyieknek, akik egyébként segélyen élnének, szinte folyamatosan van munkájuk. Mostanában már a környékbeli településekről is toboroznak munkaerőt, sőt volt olyan időszak, hogy nyolc betöltetlen álláshely volt a faluban.

A kérdések segítségével a polgármesteri hivatal munkatársai elsősorban a dolgozók bérigényét, a továbbtanulási és továbbképzési terveiket próbálták feltérképezni, valamint azt, milyen munkát képzelnének el maguknak. A kérdőíveket 48, különböző iskolai végzettséggel rendelkező közfoglalkoztatott töltötte ki. A válaszok nyomán készített összegzésből kiderül, hogy az emberek tisztában vannak a munkájuk értékével, de a megélhetési költségeiket fedező bért szeretnének kapni.

A nyolc általánost végzett dolgozók és a szakmunkások már nettó 60-70 ezer forinttal boldogok lennének, de az átlagos igény is alig haladja meg a százezret. A szakmunkások átlagbér-igénye ezzel együtt a legmagasabb, nettó 124 ezer forint. Jelenlegi jövedelmük közmunkásként egyébként nettó 63 ezer forint, csak a programvezetők kapnak magasabb bért: nem egészen 70 ezer forintot. A komlóskai felmérés alapján az érettségizettek minimális fizetési igénye 64 ezer forint, legfeljebb 150 ezer forint. Egy diplomás pedagógus viszont megelégedne már nettó 90 ezer forinttal is.

Szinte mindannyian olyan munkát képzelnek el maguknak, ami helyben végezhető, és továbbtanulási szándékuk is hasonló tartalmú, tehát nem szívesen költöznének el a településről.

A diplomások üzemvezetést, élelmiszerminőség-biztosítást, programszervezést, tanítást, akár gyümölcs- és gombatermesztést vagy állattenyésztést is vállalnának. Középfokú végzettséggel egyebek mellett a vendéglátást, az erdei és irodai munkát képzelnék el a mezőgazdaság és állattenyésztés mellett. Az általános iskolai végzettségűek és a szakmunkások munkahely-kívánságlistája alig különbözik egymástól. Ők például gépkezelői, virágtermesztői, karbantartói, szabó- vagy kőművesmunkákat végeznének szívesen, többen kertészkednének is.

Ha lehetőségük lenne rá – végzettségtől függően – nyelvet, informatikát tanulnának, különböző munkagépek kezelését sajátítanák el, s a mezőgazdasági ismeretekre is volna igény. Köteles László lapunknak elmondta, hogy saját értékelésük szerint a közfoglalkoztatásban részt vevők szeretnének olyan bért kapni, amiből eltarthatják a családjukat. Ezért fontosnak tartanák ennek a rendezését, mert a jelenlegi fizetés nem motiválja a dolgozókat. Sokan el sem vállalják emiatt a közcélú munkát.

Komlóskán a közmunka szinte az egyetlen munkalehetőség
Komlóskán a közmunka szinte az egyetlen munkalehetőség
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.