Vizoviczki házi őrizetben

Előzetes letartóztatásból házi őrizetbe került a Fővárosi Törvényszék döntése értelmében Vizoviczki László szórakozóhelybirodalom-tulajdonos, akit tavaly májusban vettek őrizetbe korrupció és más bűncselekmények gyanújával több magas beosztású rendőri vezetővel egyetemben.

Az ellene – és társai ellen – a Központi Nyomozó Főügyészségen „bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt” folyó nyomozás eddigi adatai alapján a nyomozóügyészek továbbra is megerősítve látják a Nemzeti Védelmi Szolgálat tavalyi feljelentésében megfogalmazott gyanút, miszerint Vizoviczki magas beosztású rendőrök megvesztegetésével védelmet vásárolt magának, amit esetenként arra is felhasznált, hogy a konkurenciát meggyengítse, tönkretegye. E védelemre a gyanú szerint két okból volt vagy lehetett szüksége. Egyfelől azért, hogy az érdekeltségébe tartozó, de önálló gazdasági társaságokként és látszólag egymástól függetlenül működő szórakozóhelyek valós bevételeit rajtaütésszerű ellenőrzésekkel senki ne térképezhesse fel. Másfelől, hogy megelőzze a főleg a Hajógyári-szigeten nagy tételben zajló drogkereskedelem leleplezését.

Vizoviczki ügyvédje útján kezdettől tagadta, hogy rendőröket vesztegetett volna meg. Azt hangoztatta, hogy egyik munkatársa, V. István volt a felelős a biztonsági ügyekért, ő neki fizetett, hogy V. ezek után kinek adott tovább a pénzből, ő nem tudja. Arról pedig Vizoviczki hallani sem akar, hogy drogkereskedőknek falazott volna, vagy hogy az érdekeltségeiben drogokat árusítottak volna. Pedig a letartóztatása előtt és azóta is csak az nem tud drogot vásárolni például a Hajógyári-szigeten, aki nem akar. Legutóbb a Magyar Nemzet riporterei tesztelték Vizoviczki egykori birodalmát; bármilyen drogot vehettek volna – azt írták.

A Vizoviczkivel egy időben őrizetbe vett V. Istvánt viszonylag rövid idő múltán szabadlábra helyezték, sokan azt feltételezik, hogy Vizoviczki biztonsági embere együttműködött a hatóságokkal, ennek jutalmául engedték ki az előzetesből. Ő állítólag szoros kapcsolatban állt Kalmár Tamással, aki – a csütörtöki bírósági döntés értelmében Vizoviczkivel ellentétben– előzetesben marad továbbra is. Az ügyben letartóztatott más magas rangú rendőrökkel együtt az ügyészség gyanúja szerint Kalmár volt a fő felelős azért, hogy Vizoviczki szórakozóhelyeit ne háborgathassák a hatóságok. A még szintén tavaly nyárelőn lecsukott két főrendőr, Gulyás Imre, az NNI volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetője és Horka Lajos, Gulyás beosztottja, a speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztály irányítója pedig azt szavatolta a gyanú szerint, hogy se nyílt, se titkos nyomozás ne indulhasson Vizoviczki és érdekeltségei ellen. Ők ugyanis minden bűnügyi információhoz hozzáférhettek beosztásukból adódóan, így az ország bármelyik rendőrsége is kezdett volna nyomozni, ők már a kezdet kezdetén értesültek volna róla.

Tavaly nyár óta a gyanúsítások és a gyanúsítottak száma is nőtt. Vizoviczkit több mint 800 milliós adócsalással is meggyanúsították, emellett több alacsonyabb beosztású rendőrtiszt is gyanúba keveredett Budapesten és Vizoviczki egyes vidéki érdekeltségei környékén is.

Rendőrségi körökben hallani kétkedőket, akik szerint kizárt, hogy Gulyás, Hopka és Kalmár alkalmanként több tucat (egyes becslések szerint száznál is több) rendőrt tudott dolgoztatni Vizoviczki érdekeltségeinél, amiért a rendőrök alkalmanként, a tavaly óta előzetesben lévő vezetők pedig havi rendszerességgel kaptak fizetést. Az ügyészség azonban egyelőre nem talált olyan magasabb beosztású vezetőt, aki érintett lenne az ügyben, és bűnös mulasztásával vagy aktív segítséggel támogatta vagy legalábbis fedezte volna a korrupcióval gyanúsított rendőrök törvénysértését. Igaz, a nyomozásnak még nincs vége, és mint Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője lapunknak elmondta: egyelőre senki nem tudja megmondani, mikor zárul le a nyomozás.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.