Kisgazdásodó szocdemek

Bár a kongresszusról kiadott sajtónyilatkozatok szerint hétvégén felszámolta magát a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, s egykori tagjai és vezetői Schmuck Andor elnökletével Magyar Szociáldemokraták Pártja néven új politikai tömörülést hoztak létre, amely az előbbi politikai jogutódjának tekinti magát, Kapolyi László, aki 1994 óta elnöke a pártnak, azt állítja: az MSZDP nem szűnt meg, továbbra is ő a törvényes elnök.

Kapolyi lapunknak azt mondta: nem egészen érti, hogy Schmuck, akit egykor ő hívott az MSZDP-be főtitkárnak, mert jó szervezőnek tartotta, miért támadta hátba, és miért beszél azóta valótlanságokat. Szerinte nem igaz, hogy a tagság és az alapszervezetek egy az egyben átléptek az új pártba. Bár azt sem tudta megmondani, mekkora most a tagsága. Még a jövő hónapban tagrevíziót tart, ígérte, és lehetőség szerint a nyári szünet előtt – de, ha a családosok kérik, legkésőbb szeptemberben – kongresszust is. Kapolyi azt szeretné, ha az egyben az egyesülési kongresszus is lenne a Történelmi Szociáldemokrata Párttal.

Kapolyit már tavaly megfosztotta az elnöki tisztségtől pártja legfőbb döntéshozó testülete, bár szerinte az nem is volt kongresszus, mert ő nem volt ott, és nem is szabályosan lett összehíva. Úgy tudja, az összehívás körül tapasztalt visszásságok miatt több kongresszusnak nevezett összejövetelt egyesek megtámadtak a bíróságon. Akik szerint viszont szabályosan összehívott kongresszuson menesztették az elnöki posztról Kapolyit, azt mondják, videofelvétellel és aláírt jelenléti ívvel igazolják, az egykori pártelnök rosszul emlékszik, vagy rosszul akar emlékezni a történtekre.

A Kapolyit menesztő, röviddel később pedig új pártot alapító szocdemek szerint azonban a volt elnök és hívei a pereskedésekkel és az igazsággal köszönő viszonyban sem álló nyilatkozatokkal csak a szociáldemokraták „elkisgazdásodását” érhetik el, épp azt, amit ők a párt felszámolásával el akartak kerülni. Az MSZDP-nél lefolytatott számvevőszéki vizsgálat ugyanis súlyos pénzügyi szabálytalanságokat tárt fel. Évek óta nincs a pártnak könyvelése, beszámolási kötelezettségeinek sem tett eleget már jó ideje, ahogy Kapolyi egyik volt párttársa fogalmazott, csak az ügyészség jóindulatán múlik, hogy meddig tűri, hogy ez a párt így működjön tovább. Az Állami Számvevőszék többszöri felszólítása ellenére sem pótolták a pótolnivalókat, és nem tették rendbe a gazdálkodásukat.

Kapolyi László szerint mindez túlzás és porhintés. Pártja évek óta egy fillér állami támogatást nem kap, még az MSZP kormányzása idején sem kapott, lényegében egy személyben ő finanszírozza a pártot saját és cégei adózott jövedelméből. Ő és cégei pedig mindig pontosan elszámoltak az adóhatósággal. Kérdésünkre elismerte ugyan, hogy az ÁSZ számos kifogással élt a párt működésével összefüggésben, szerinte azonban a hibák és a hiányosságok nagy részét már felszámolta, az ellene épp az ÁSZ megállapítása miatt a hét végén bejelentett feljelentés már csak ezért is indokolatlan és okafogyott.

Az új pártot alapító szocdemek nem értik Kapolyi ragaszkodását a párthoz, amelyet évekig vezetett, de amely párt épp az ő elnöksége alatt jutott el a jogi megsemmisülés határára. Köreikben az a szóbeszéd járja, hogy Kapolyi a kormányoldalra sodródott, a kormánypártok vagy azokkal együttműködő erők fogságába esett, és ezért akarja mindenáron visszaszerezni irányítását a párt felett, hogy megakadályozza az MSZDP csatlakozását az ellenzéki összefogáshoz. Ez pedig csakis a Fidesznek kedvezne. Zsarolják Kapolyit – fogalmazott egy aktivista. Kapolyi azonban ezen csak nevetett.

– Mivel zsarolhatnának? – kérdezett vissza. – Köztudott, hogy büntetőeljárás folyik ellenem, ez már megtörtént, itt már az igazságszolgáltatás kezében van minden. Mit tudna itt tenni vagy segíteni a kormányoldal? Nem kell ahhoz engem megzsarolni, még csak kérni sem kell, hogy azt mondjam, amit pár éve már elmondtam a küldötteink előtt: amíg én vezetem a pártot, megmarad az önállósága. Személyes meggyőződésem és elhatározásom, hogy az MDSZP-nek továbbra is meg kell őriznie függetlenségét, és nincs helye egy olyan szövetségben, amelyet egy neoliberális, és ilyetén a szociáldemokrácia törekvéseivel összeegyeztethetetlen gazdaságpolitikát hirdető párt, az MSZP vezet. Voltam képviselője az MSZP-nek, tudom, miről beszélek. Akik megpróbálták ellopni a pártot tőlem, másképp gondolkodnak erről…

Schmuckék most nem akartak nyilatkozni, nem kívántak reagálni Kapolyi szavaira. A tagrevízió, illetve az új párt felállása úgyis eldönti majd, kivel tart a tagság. Egyebekben pedig szerintük Kapolyinak nem velük, hanem az Állami Számvevőszékkel van vitája. Nem az új pártot szervezők, hanem a számvevők sorolták oldalakon keresztül az elnöksége alatt elkövetett jogsértéseket, felhalmozott hiányosságokat és mulasztásokat. A vita azonban arra utal, hogy a szocdemek elkisgazdásodása nem előzhető meg, mert az már megtörtént.

Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke
Schmuck Andor, a Magyar Szociáldemokraták Pártjának elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.