Ivóvíz nélkül a miskolci végeken

Az egyik családnál hat, a másiknál négy, a harmadiknál két pici gyerek. Főzni, mosni, tisztálkodni kellene, de nem lehet, mert az ivóvízellátásáért felelős Kohász Kertszövetkezet kedden buldózerrel levágatta a vízvezetéket azoknál a családoknál, amelyek tartozást halmoztak fel. Sajátos módon az eseményhez a Jobbik helyi képviselői asszisztáltak, akik videóra vették a történteket. Miskolcon járunk, a Lyukóvölgyben, ahol közel hetven évig működött szénbánya. Miután 2004-ben bezárták, a korábban ezer embernek munkát adó térségbe főként hajléktalanok, környékbeli roma családok, kispénzű, elszegényedett nyugdíjasok költöztek.

Hétvégi házas, kevés komfortot adó övezet ez, ahol a perifériára szorult emberek munkalehetőség híján hulladékvasak gyűjtögetéséből és segélyekből élnek. Hivatalosan csaknem háromezer szavazásra jogosult állampolgár lakik itt, óvatos becslések szerint azonban, a gyerekeket s az alkalmi beköltözőket is ideszámítva, az itt élők száma meghaladhatja akár a hatezret is. A rendőrség rendszeresen tart úgynevezett „totális közbiztonsági akciót”, mert a bűncselekmények száma az utóbbi években megemelkedett: főként az üresen álló hétvégi házakba törnek be, a hobbitelkekről lopják el a terményt, kerékpárok, motorok tűnnek el. Az állandó rendőri jelenlétet eddig a vasgyári rendőrőrs biztosította.

Kriza Ákos polgármester jelenlétében épp aznap délután avatták fel a Lyukói Közösségi Házban kialakított körzeti megbízotti irodát, amikor a kertszövetkezet elvágatta a vízvezetéket a Pipacs és a Tulipán utca környékén.

A huszonkét éves Enyedi István idén februárban vásárolt házat a Lyukóvölgyben: a vasgyári lakótelepről költözött ide édesanyjával, feleségével és két kisgyerekükkel, mert úgy tervezték, hogy a négyezer négyzetméteres telken állattenyésztésbe kezdenek, s tyúkokat tartanak, hogy a család megélhetését biztosítsák. A kertszövetkezet vezetője pár héttel a beköltözésük után azzal kereste meg őket, hogy a vízórájukon 25 ezer forintos tartozás van, azt ki kell fizetniük.

– Mondtam, hogy azt a pénzt talán az előző tulajdonostól hajtsák be, én tiszta lappal indultam, s ha szerződést kötünk, rendesen fizetem majd a törlesztőrészletet, meg az évi ötezer forintos szövetkezeti tagdíjat – meséli a családfő. Hozzáteszi: ő maga telefonon beszélt az előző tulajdonossal, aki azt állította, hogy rendezte a tartozását, ám, mint mondta, a befizetésről nem kapott bizonylatot a kertszövetkezettől. Ennek ellenére kedden Enyedi Istvánékat is elzárták a víztől, s most kénytelenek az otthonuktól nagyjából egy kilométerre lévő közkúthoz járni. A családfő jogtalannak tartja a kertszövetkezet lépését, miután neki nincs tartozása, s a vízszolgáltatásról még szerződést sem kötöttek.

Jogi elégtételt követel Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom aktivistája is, aki tegnap körbejárta az érintetteket. Szavai szerint romák és nem romák egyaránt áldozatul estek az akciónak, családonként jellemzően 20-40 ezer forintos tartozás miatt: előzetesen senki sem értesítette őket erről a lépésről, s hivatalos eljárás sem indult a pénz beszedésére. Kilenc házat zártak el a víztől, hátralékuk együttesen nagyjából két-háromszázezer forint lehet. A szövetkezet azonban ennél jóval nagyobb összeggel, több mint kétmillió forinttal tartozik a miskolci Mivíz Kft.-nek. Dancs Mihály épp ezért nem érti, hogy miért pont ezzel a kilenc, zömmel roma családdal kellett példát statuálni.

Kerestük Gerőcs Jánost, a miskolci Kohász Kertszövetkezet elnökét, ám ő kikapcsolta a telefonját. Korábban a Hvg.hu-nak elmondta: a kertszövetkezet lassan a csőd szélére sodródik, mert tartozásaik összege elérte a kétmillió forintot. – Mindez abból adódik, hogy egyre több család nem hajlandó befizetni az évi ötezer forint tagsági díjat, de manipulálnak a vízmérő órákkal is, már ahonnan még nem lopták el. Van viszont a területen egy fő vízmérő, amely alapján minden hónapban küldi a számlát a Miskolci Vízmű Kft. (Mivíz), ezt ki kell egyenlíteni – mondta.

 

Van, akinek egy kilométerre van a legközelebbi közkút
Van, akinek egy kilométerre van a legközelebbi közkút
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.