Mi folyik az uszodában? Zaklatásvádra vizsgálat

Gyárfás Tamás szerint vérlázító, ha megtörtént az, amit Szepesi Nikolett állít. Az úszó szövetség vizsgálatot indít.

A Magyar Úszó Szövetség vizsgálatot indít a korábbi élsportoló, Szepesi Nikolett súlyos állításai nyomán – tájékoztatta lapunkat Gyárfás Tamás, a szervezet elnöke. A szövetség azt követően döntött erről, hogy az egykori olimpikon, Európa-bajnoki bronzérmes úszó, a most huszonhat éves Szepesi Nikolett – mint arról már beszámoltunk – a napokban megjelent könyvében arról írt: pályafutása során a klubjában nemegyszer vált a szakmai stáb egyik tagjának szexuális áldozatává. Szepesi – aki a zaklatásvádat épp csak megemlíti, kicsapongó szexuális életéről azonban, jobbára ízléstelen részletességgel, sokat ír – lapunknak úgy fogalmazott: még tizenhárom éves sem volt, amikor a szakmai stáb egyik tagja az egyik edzésen csókolgatta, simogatta testét. Ugyanakkor azt is leszögezte: nem akar feljelentést tenni az ügyben.

Gyárfás Tamás: Az uszoda közösségének tudnia kell, hogy ki él vissza egy gyermek helyzetével
Gyárfás Tamás: Az uszoda közösségének tudnia kell, hogy ki él vissza egy gyermek helyzetével

A súlyos vádak sajtónyilvánosságra kerülése után, a múlt hét végén megkerestük az úszószövetséget, ám Gyárfás Tamás akkor érdemben nem reagált a volt sportoló kijelentéseire. – Igen, akkor azt mondtam, hogy az előttünk álló világbajnokságra, a vb-pályázatra és a június 22-én zajló Magyar Úszás Napjára összpontosítunk – idézte fel saját szavait az elnök, s azzal folytatta: – Arra kértem a szövetség tagjait is, hogy Szepesi Nikolettet ők se minősítsék. Még akkor is a magánügye, hogy kivel állt intim kapcsolatban, hogyha ebből sportolóként sportot űzött. A megjelentek szerint úgy 1999-ben egy idős, alacsony termetű gyúró molesztálta. A ma 26 éves felnőtt nő ifjúkori kalandjai nem érdekelnek, azt viszont az uszodának, ennek a közösségnek igenis tudnia kell, hogy ki az a söpredék, aki bármikor is visszaél egy gyermek helyzetével. Nem értem, nem értjük, hogy Szepesi minderről 13 évig miért nem szólt? Hol voltak a szülei? Elfogadhatatlan, hogy egy könyvkiadó kelljen ahhoz, hogy ezt az aljas, vérlázító tettet, zaftos előadásban, csak több mint egy évtizeddel a történtek után tudhassuk meg.

A Magyar Úszó Szövetség mindezek után lépett. – Vizsgálatot kezdeményeztünk – tájékoztatott Gyárfás Tamás. – Ennek eredményéhez elengedhetetlen Nikolett más vonatkozásban megtapasztalt nyíltsága. Az örökös magyar bajnok tartozik ennyivel az egykori sporttársainak, akiknek még ma is az uszoda a második otthonuk. És a szülőket is megilleti az őszinteség, akik az uszodába viszik a gyerekeiket. A sportvezetőknek, edzőknek a legfontosabb kötelességük, hogy vigyázzanak a tanítványaikra, azok kivétel nélkül, minden vonatkozásban biztonságban legyenek.

Gyárfás azt mondta: Marylandben éppen a napokban 15 év börtönre ítélték az amerikai válogatott egyik úszóedzőjét, mert harminc évvel ezelőtt az akkor 13 éves tanítványával – a lány beleegyezésével – intim kapcsolatot ápolt. Ennek kapcsán leszögezte: nálunk mások a törvények, mint az Egyesült Államokban, itthon az ilyen rémtetteknek is van elévülési idejük. Ennek ellenére, még ha a sportszövetségek nem járhatnak is el büntetőügyekben, a lehetőségek szintjén a legszigorúbban kell fellépnünk.

Megkerestük Szepesi Nikolettet, hogy megtudjuk, változtat-e korábbi álláspontján, ami szerint nem akar semmiféle vizsgálatot az ügyben. Kiadója útján azt üzente lapunknak a korábbi élsportoló: „Ha tényleg vizsgálat indul, akkor rendelkezésre állok. Minden információt megosztok a szövetséggel, ami segítheti az ügy feltárását. Annak ellenére megteszem ezt, hogy ez alighanem nagyon meg fog viselni lelkileg”.

A rendőrség nem indít eljárást

A súlyos vádak miatt még a múlt héten megkerestük az ORFK sajtóosztályát, s azt kérdeztük, nem tartják-e indokoltnak, hogy hivatalból nyomozást indítsanak az ügyben. A csütörtökön feltett kérdésünkre hétfőn adott választ a rendőrség. Azt írták: „a rendőrség nem indít eljárást a kérdéses ügyben, tekintettel arra, hogy a nyomozás az ügyészségnek vagy a nyomozó hatóságnak hivatali hatáskörében, valamint a nyomozó hatóság tagjának hivatali minőségében tudomására jutott adatok alapján, vagy feljelentésre indul meg”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.