Ítélet van, ingyenes frekvencia nincs

A Klubrádió várja, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) mielőbb megkösse vele a hatósági szerződést a 92,9 MHz-es közösségi, tehát ingyenes frekvenciára.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója a napokban levelet írt a médiahatóságnak, amelyben a május elején kézhez vett ítélet alapján jelezte: a Fővárosi Ítélőtábla április végi jogerős döntése alapján már egy ideje esedékes a 92,9 MHz-es frekvencia használatba adása.

Ezért a hullámhosszért már három éve küzdött a Klubrádió. A pályázatot még a 2010-es választások előtt nyerték meg, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, az NMHH nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság még tavaly a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla azonban másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban ismét létrehozta a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, ez ellen a hatóság ugyan fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla most már jogerősen is elutasította a Médiatanács kifogásait.

A másodfokú bíróság osztotta az első fokon született ítéletet, miszerint a hatóságnak meg kellett volna kötnie a szerződést a Klubrádióval, ennek hiányában pedig a bíróság hozta létre a műsor-szolgáltatási szerződést. A törvény és az ítélet alapján a Médiatanácsnak ezt majd hatósági szerződéssé kell alakítania. A közösségi besorolású frekvencia azért különösen fontos a Klubrádió számára, mert ezért nem kell frekvenciadíjat fizetni. Így megszűnik a Klubrádió hátrányos megkülönböztetése a hasonló profilú rádiókkal, többek között a Lánchíd, az InfoRádió, a Katolikus, a Mária, az Európa Rádióval szemben, amelyek ingyenes hullámhosszon sugároznak.

A rádió május elejétől állandó engedéllyel sugároz a korábban is használt 95,3 MHz-es frekvencián, amit több mint másfél éves jogi huzavona után kapott meg. Ez az engedély hét évre szól, és egyszeri alkalommal még öt évre meghosszabbítható. Ez azonban egy drága kereskedelmi frekvencia, amelyet „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval hirdettek meg, ezért át kellett alakítani a Klubrádió korábbi klasszikus hírrádiós formátumát egy beszélgetős-zenei struktúrára. Arató András elmondta, szeretnék elérni a médiahatóságnál, hogy a szerződésüket módosítsák, kiegészítsék. Jelenleg napi szinten átlagosan 41-42 százalék zenét kell sugározniuk, reggel hat és este tíz óra között pedig 27-28 százalékot, a hallgatóik azonban nem ezt igénylik. A Klubrádióba egyre több hallgatói telefon és levél érkezik arról, hogy a zene helyett minél nagyobb arányban szeretnének híreket, beszélgetéseket, a korábbi műsorok ismétlését hallgatni. Arató reményét fejezte ki, hogy a médiahatóság méltányolja a Klubrádió hallgatóinak kérését, és változtat az ésszerűtlen feltételeken.

A rádió az elmúlt másfél évben kéthavonta meghosszabbítgatott szerződések alapján működött. Főleg emiatt elvesztette reklámpiaci pozícióit, stabil hirdetőinek jelentős részét. Kérdésünkre az elnök-vezérigazgató azt mondta, az állandó szolgáltatási engedély birtokában már a hirdetők is nagyobb érdeklődést mutatnak.

Amennyiben az NMHH a 92,9-es közösségi frekvenciára megköti a hatósági szerződést a Klubrádióval, akkor a rádiót működtető részvénytársaság természetesen lemond a 95,3-es, jelenleg használt frekvenciáról, és átvált a 95,3 MHz-ről a 92,9-re.

A 95,3-es hullámhosszról a 92,9-re válthat a Klubrádió
A 95,3-es hullámhosszról a 92,9-re válthat a Klubrádió
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.