Mesterházy Attila: Felelősségre vonjuk ezt a bűnbandát!

Szekszárd fideszes irányítóinak azonnali távozását és a városi közgyűlés önfeloszlatását követelte péntek este a tolnai megyeszékhely központjában mintegy félezer tüntető.

Az MSZP által szervezett rendezvény résztvevői azért demonstráltak, mert letagadhatatlannak látszik, hogy helyi kormánypárti politikusok döntöttek arról, ki kaphat trafikot a városban. Mint arról írtunk, a szekszárdi közgyűlés egyik fideszes tagja, az állatorvosként dolgozó Hadházy Ákos április végén nyilvánosságra hozta, hogy Szekszárdon a kormánypárti városatyák megbeszélték, ki nyerjen a trafikpályázatokon. Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere és frakciótársai cáfolni próbálták Hadházyt, ám kiderült, hogy hangfelvétel bizonyítja az állatorvos igazát.

Ezt követően Horváth – akinek a húga és egyik vállalkozásának a vezetője is kapott trafikot – egy sajtótájékoztatón azt állította: a megbeszélés nem befolyásolta a pályázat eredményét. Az újságírók által a tájékoztatón megannyiszor hazugnak minősített polgármestert megkérdeztük, távozik-e posztjáról, ám ő erre nem látott indokot. Másképp látták ezt a pénteki tüntetés résztvevői, ők már a rendezvény kezdetén kórusban azt kiabálták, hogy távozzon hivatalából a Trafikos Pistaként és dohánymesterként becézett polgármester. A tüntetők bizakodó hangulatát fokozta egy fura közjáték: vélhetően kormánypártiak megrendelésére a demonstráció előtti percekben egy molinót feszítettek ki a tér fölé, amelyen az állt, hogy „Együtt a maffiabaloldal”. A tüntetők, ezt látva, azt kiabálták: „Szedjük le!”, ám erre nem volt szükség, mert a négy méter magasban lévő molinó magától leszakadt.

Pár perc múlva Harangozó Tamás, az MSZP Tolna megyei elnöke és parlamenti képviselője lépett a színpadra, s központilag szervezett rablóhadjáratnak minősítette azt, ahogy a Fidesz az állami bérföldeket és a trafikkoncessziókat kiosztotta a sajátjai között. Harangozó szólt arról, hogy a tiltakozók sokkal többen is lennének, de az emberek félnek véleményt nyilvánítani. A tüntetők túlnyomó többsége egyébként nyugdíjas korú volt, s az általunk kérdezett résztvevők ezt azzal magyarázták, hogy a fiatalok nem akarják elveszíteni az állásukat, megélhetésüket. Amiképp a trafikot üzemeltetők közül sokan ezt megszenvedték.

A rendezvényen felszólalt három, jelenleg még kereskedőként dolgozó szekszárdi – mind elbuktak a pályázaton. Bauer Jánosné 36 éve kereskedő, s férjével 22 éve visz dohányboltot. Júniusig. Az asszony szavait többször is elfojtotta a sírás, olyankor akkora csönd szakadt a térre, mintha százezren hallgattak volna. A pótpályázat lehetőségében bízó Bauerné így zárta szavait: – Kereskedni szeretnénk, nem politizálni. Ha ez lenne, szeretnék ebben az országban élni. A tömeg ekképp reagált: – Hol élsz te?! – Álom, álom, édes álom...

A feleségével egy egészséges és egy beteg gyermekről gondoskodó Tóth Zoltán, aki kisboltosként próbált volna trafikhoz jutni Szekszárdon, ám hiába, szintén reménykedik valamiféle fordulatban. Ő ekképp meditált: – Bízom benne, hogy nekik is van szívük... A közönségen a kétség gúnyos moraja szaladt végig.

A trafikpályázatot szintén elbukó Forenszky Róbert arról beszélt, hogy meghallgatta a már említett hangfelvételt, s azon Horváth István azt mondja frakciótársainak: – Forenszky Robi? Mit akar itt, hány kopogtatócédulát hozott? Forenszky, ezt megismerve, felmérést készített arról, hogy a szekszárdiak miképp vélekednek Horváth Istvánról: 516 helybéli közül 302 hazug embernek tartotta a polgármestert, akinek távoznia kell a politikából.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért parlamenti képviselője is felszólalt Szekszárdon, s nem áltatta a trafikosokat azzal, hogy változás várható a kormánypártok magatartásában. Szerinte a nyugdíjpénztártagok pénzének elvétele, a tandíj bevezetése, a földek kiosztása, a trafikpályázat vagy a Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgépnek juttatott háromszázmilliárdos állami megrendelés mind-mind azt bizonyítja, hogy a Fidesz lop, csal, hazudik. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is ezt erősítette meg. A politikus így jellemezte a Fidesz hatalomgyakorló módszerét: – Szemenszedett hazugság, a korrupció intézményes formája, maffiamódszerek.

Az MSZP elnöke beszédében kitért arra, hogy kormányra kerülésükkor érvénytelenítik a pályázatokat, és visszaadják a lehetőséget mindenkinek. Majd úgy fogalmazott: „Felelősségre vonjuk ezt a bűnbandát!” A tüntetés a Keresztapa című film zenéjével zárult.

-
FOTÓ: MTI KISS DÁNIEL
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.