Áram helyett pofonok

Újabb abszurd fordulatot hozott a villanyvezetékekre mindhiába váró ballószögi tanyák ügye.

„Ígéretből már eddig is volt elég. Most már villanyt szeretnénk.” A ballószögi tanyák egyikén élő Tóth Ferenc mondta ezt szűk hónapja, épp azután, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium – hosszas huzavona után – határozott ígéretet tett: megépülhet a régóta várt villanyvezeték-rendszer a térségben. Noha akkoriban úgy tűnt, alaptalan a nyugdíjas férfi bizalmatlansága, hiszen előbb a szaktárca, aztán pedig maga a vidékfejlesztési miniszter biztosította a tanyai embereket az ügy gyors és gördülékeny rendezéséről, mára kiderült, nemhiába voltak kételyei Tóth Ferencnek.

Az abszurd helyzetekben eddig sem szűkölködő vidékfejlesztési projekt ugyanis újabb elképesztő fordulatot vett, így az ígért villanyvezeték-rendszer megépítése tovább késik.

A Bács-Kiskun megyében lévő Ballószög és Ágasegyháza 36 millió forintot nyert arra, hogy tizenkét környékbeli tanyára bevezessék az áramot. Ehhez összesen négymillió forint önrészt kellett hozzátenni, amit az érintett tanyatulajdonosok – részben hitelből – maguk „dobtak össze”. Sokuknak ugyanis nemcsak kényelmük, hanem megélhetésük miatt is fontos az áram: akad olyan gazdálkodó, akinek csak azért veszteséges a kecskefarmja, mert a hűtőt, a vízszivattyút és a fejőgépet is a drága benzinnel tankolt aggregátorral kell működtetnie. A helybéliek egy emberként örültek tehát a rég várt fejlesztésnek.

A múlt év végén azonban azzal kellett szembesülniük: a pályázatban szűk öt hónapot adtak a munkára, holott az áramszolgáltató csak tizenegy hónap alatt tudna végezni az engedélyeztetéssel és a kivitelezéssel. A tanyatulajdonosok úgy vélték, a pályázati kiírás hibája könnyen javítható, ezért a határidő kitolását kérve a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz fordultak. Csakhogy ettől elzárkózott a tárca. Pontosabban: hónapokon át megoldhatatlannak tartották az ügyet. Amikor viszont a gazdák tiltakozó tüntetést szerveztek a Kossuth téren, és a sajtóhoz, valamint Gőgös Zoltánhoz, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnökéhez fordultak, hamar kiderült: mégiscsak lehet módosítani a határidőn. Előbb a tárca sajtóosztálya, aztán a vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a problémára már megszületett a megoldás, az elnyert összeg rendelkezésre áll, a fejlesztésnek nincs akadálya.

Mindezek után a napokban egészen másról kapott levelet a ballószögi önkormányzat. Endre Mónika, a település jegyzője érdeklődésünkre elmondta: a pályázatukat kezelő Nemzeti Agrár-szaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy október 31-re módosították a határidőt. Vagyis most öt és fél hónapot adtak a munkára, ami megint csak nem elegendő. A jegyző szerint az történhetett, hogy a minisztériumban az önkormányzat január elején beadott határidő-módosítási kérelmét hagyták jóvá – azt viszont nem vették figyelembe, hogy azóta eltelt több mint négy hónap. Endre Mónika szerint mindezt tetézi, hogy időközben az áramszolgáltató is megkereste őket, s jelezte: már csak 15 hónap alatt tudnák elvégezni a munkát, mert több szabály változott, emiatt pedig hosszadalmasabbá, bonyolultabbá vált az engedélyezési, szakhatósági procedúra.

A jegyző megemlítette,hogy időközben a minisztériumtól is levelet kaptak. Ebben azt írták nekik, nyugodtan kezdjék el a munkát, mert majd ősszel, egy kormánydöntéssel lehetővé teszik, hogy a határidő-túllépés esetén is hozzájussanak az elnyert összeghez.

– A tárca ígérete ellenére is kétséges, szabad-e belevágnunk a munkába. Ha ugyanis megrendeljük a hálózatfejlesztést az áramszolgáltatótól, akkor ennek negyvenmilliós költségeit akkor is ki kell fizetnünk, ha végül valami oknál fogva mégsem jutunk hozzá a pályázati pénzhez. Ebben az esetben pedig tönkremenne a falu –mondta Endre Mónika, s hozzátette: – Most levélben fordulunk a szaktárcához, s kérjük, adjon garanciát arra, hogy a pályázati pénzt megkapjuk, amint elvégeztettük a munkát. Ha megnyugtató választ kapunk, akkor haladéktalanul megrendeljük a kivitelezést, más esetben azonban felelőtlenség lenne belevágni a fejlesztésbe.

Az újabb fordulat miatt megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot, s egyebek mellett azt kérdeztük: miként fordulhatott elő, hogy másodszor is olyan határidőt szabtak, amit nem lehet teljesíteni? A tárcánál lényegében az önkormányzatra hárították a felelősséget arra hivatkozva, hogy éppen Ballószög kérte az október 31-i időpontot januári beadványában. Megkérdeztük azt is, tud-e a tárca garanciát vállalni arra, hogy a pályázati pénzt akkor is megkapják a települések, ha túllépik a módosítás után is teljesíthetetlen határidőt. Így válaszoltak: „A probléma megoldására Miniszter úr egyedi döntésének értelmében az a lehetőség adódott, hogy a kötelezettségvállalás fedezetére –függetlenül a 2013. június 30. utáni kormánydöntéstől – a 2013. évi Tanyafejlesztési program előirányzatából történik majd meg a forrás biztosítása. A pályázók hatósági szerződéseinek módosítására várhatóan 2013 szeptemberében a kormány döntését követően kerülhet sor. Ez alapján lehetőség nyílik a ballószögi tanyavillamosítási projekt reális határidőn belül történő megvalósítására”.

Időközben az érintett tanyatulajdonosok ismét segítséget kértek Gőgös Zoltántól, a mezőgazdasági bizottság szocialista alelnökétől. A politikus érdeklődésünkre azt közölte, írásban fordul a minisztériumhoz. Azt szeretné megtudni: garanciát jelent-e a vidékfejlesztési miniszter ígérete arra, hogy a települések hozzájuthatnak a hónapokkal ezelőtt elnyert pályázati pénzhez.

– Le vagyunk sújtva – így összegzett az érintett tanyatulajdonosok „szószólója”, Tóth Ferenc: – Hónapokig küzdöttünk azért, hogy végre elkezdődhessen a munka, az elmúlt hetekben pedig már úgy tűnt, sikerrel járunk. Erre most újabb hivatalos levelek, kifogások, bonyodalmak kerültek elő. A rég várt áram helyett megint csak pofonokat kaptunk!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.