A kormány mostohagyereke?

„Köszönet illeti katonáinkat helytállásukért, elkötelezettségükért, azért, hogy rendkívül nehéz körülmények között is kiválóan végzik munkájukat” – fogalmazott megkeresésünkre Demeter Márta, az MSZP elnökségének tagja.

A honvédelmi szakpolitikus szerint a honvédség az elmúlt három év felelőtlen politikája miatt nehéz helyzetbe került.

„Kiszámíthatóság helyett látszatintézkedések jellemzik politikájukat, a költségvetés drasztikus csökkenéséből is jól látszik, a honvédség a kormány mostohagyermeke. A szűkös költségvetést most további 4,64 milliárd zárolásával csökkentik, ami több, mint amennyit a honvédség jelenleg fejlesztésre tud fordítani. Felháborító, hogy eredménynek nevezik a meghurcolt, adóztatással sújtott szolgálati nyugdíjasok önkéntes tartalékos rendszerbe való kényszerítését. Egészséges létszámarányok helyett torzulás látszik a katonaállomány létszámának csökkenése miatt. A bérek és illetmények alacsony szintje, a szervezkedési jogok csorbítása, a béren kívüli juttatások megvágása, a csökkenő gyakorlatozási lehetőségek miatt egyre nagyobb a fluktuáció a legénységi állományban” – fogalmazott a politikus.

Demeter Márta rámutatott, hogy az Országgyűlés hatáskörét is jelentősen csökkentik a honvédséggel kapcsolatban, így a civil kontroll egyik bástyája sérül, és egyre több információt zárnak el a nyilvánosság elől.

„A konszenzussal kialakított fejlesztési irányokat hatályon kívül helyezték, más hosszú távú terv létrehozásáról egyelőre semmit nem tudni. A kormányváltás óta eltelt évek alatt nem tudtak előrelépni a fegyverzet korszerűsítésében. Az MSZP továbbra is kitart amellett, hogy az állománynak nyugalomra, kiszámíthatóságra és megbecsülésre van szüksége. Olyan előmeneteli és illetményrendszerre, ami teljesítményre, folyamatos fejlődésre ösztönöz. A 2014-es kormányváltás után a nyugdíjasok státusát visszaállítjuk, megszüntetjük a juttatásukat sújtó tizenhat százalékos levonást, és olyan új típusú szolgálati nyugdíjrendszert vezetünk be, amely mind az állomány, mind a társadalom megelégedésére szolgál. Valódi önkéntességen alapuló tartalékos rendszerre van szükség, valamint a honvédség feladatainak, fejlesztési irányainak és azok prioritásának pontos, kiszámítható meghatározására. Mindezek megvalósításához a honvédelmi költségvetés emelésére van szükség” – mondta az MSZP szakpolitikusa.

Demeter Márta
Demeter Márta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.