'Ez ócska populizmus'

Az LMP szerint legócskább populizmus a választási eljárási törvény tervezett módosítása, míg az MSZP benne a Fidesz vereségét látja. Suttyomban az időközi választásokat is betiltotta Orbán Viktor - reagált az Együtt 2014.

Az MSZP szerint újra egyéni – „teljes titokban készült el, mindenfajta egyeztetés nélkül” előterjesztett – országgyűlési képviselői indítványokkal nyúl bele a Fidesz a magyar választási rendszerbe. Így reagált Molnár Zsolt vasárnapi közleményében az országgyűlési választási kampány finanszírozásáról, illetve a választási eljárási törvény módosításáról szóló, az Országgyűlés elé került új törvényjavaslatokra. A párt álláspontja szerint a javaslat csak látszólag szélesíti a választási részvétel kereteit, emellett a Fidesz – korábbi vállalásával szemben – a pártfinanszírozástól függetlenül alakítja át a kampányfinanszírozást.

A szocialista politikus úgy véli: a választási eljárási törvény módosítása „egyértelműen a Fidesz vereségét jelzi”. A módosítás ugyanis több átláthatósági elemet is beemel a szabályozásba, amelyeket az ellenzék és a szakmai szervezetek végig követeltek az elmúlt hónapokban.

„Ugyan az eljárási törvény továbbra is rengeteg visszaélésre módot adó megoldást tartalmaz, de az jól érzékelhető, hogy a Fidesznek egyre többet kell feladnia a választások befolyásolását célzó törekvéseiből” – állítja Molnár Zsolt. Az MSZP-s politikus szerint azzal, hogy a módosítás 2013. szeptember 1-je után felfüggeszti az időközi országgyűlési választásokat, „igaznak tűnik az a híresztelés, hogy a Fidesz még az utolsó pillanatban számos képviselőjét szeretné a képviselői mandátum elvesztésével járó tisztségbe ejtőernyőztetni, ugyanakkor az új választást már nem meri vállalni”.

Az LMP a „legócskább populizmusnak” tartja költségvetési forrásként kezelni a kampányfinanszírozást. Schiffer András, a párt alelnöke, független országgyűlési képviselő fogalmazott így szombaton. Az ellenzéki politikus szerint tisztességtelen röviddel a választások előtt „megváltoztatni a játékszabályokat”. Az LMP már a választási ciklus elején konszenzust szeretett volna kialakítani a párt- és kampányfinanszírozásban, mivel úgy gondolták, ezt a kérdést csak többpárti megegyezés után szabad megváltoztatni. Schiffer szerint azonban a Fidesz kísérletet sem tett erre.

Az Együtt 2014 szerint a kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak a rendszer tervezett átalakítása után is. A javaslat változatlanul nem írja elő, hogy a pártok számára azonos és nyilvánosan meghirdetett feltételek szerint lehessen plakáthelyeket bérelni, szórólapokat nyomtatni vagy más kampánytevékenységet folytatni – hívta fel a figyelmet az Együtt 2014 szombaton.

Közleményük szerint „a Fidesz semmit sem tett a korrupció és a politikai sumákolás ellen, de mindent elkövetett az átláthatatlan, kusza viszonyok fenntartásáért”. Hiányolják, hogy a jelentősebb korrupcióellenes szervezetek javaslata ellenére nem vezetik be az úgynevezett kampányszámlát, amelyről átlátható módon kellene minden kampánykiadást fizetni. A választási mozgalom szerint így továbbra sem lehet majd tudni, milyen pénzből, mennyit költenek a választók meggyőzésére a pártok.

„A kampányfinanszírozás körülményei zavarosak maradnak, Simicska Lajosék pedig továbbra is halászhatnak a zavarosban” – olvasható a közleményükben. Az Együtt 2014 szerint az is kiderült: „suttyomban az időközi választásokat is betiltotta a rezsim másik ura, Orbán Viktor”. A mozgalom tiltakozik „a mutyista és antidemokratikus változtatások ellen”, továbbá ígéretet tesz arra, hogy „2014-ben, a kormányváltást követően” eltörli e jogszabályokat, és „tisztességes rendszert” vezet be mind a választások, mind a pártok működése tekintetében.

A Fidesz szerint az Együtt 2014 legutóbbi nyilatkozatából világosan kiderül, hogy „Bajnai Gordonnak és pártjának fáj az új kampányfinanszírozási törvény”. Ezen nem csodálkoznak, hiszen „az új szabályozásnak köszönhetően többé nem fogadhatnak el sok tízmilliós adományokat külföldről, a bankoktól és a nagyvállalatoktól”. Bajnai Gordont a párt szerint „eddig a bankok, a nagyvállalatok és a külföld finanszírozta, és nyilvánvalóan azok érdekeit képviseli, akiktől a pénzt kapja”. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.