Sarkos kormánykritika a Human Rights Watchtól

„A kormány által 2010 óta alkalmazott módszeres jogszabály-módosítások gyengítik a hatalom ellenőrizhetőségét, beavatkoznak a médiaszabadságba, és aláássák az emberi jogok által nyújtott védelmet Magyarországon” –állítja a Human Rights Watch legfrissebb jelentésében. A „Téves úton az emberi jogok terén: Az új Alaptörvény és egyéb jogszabály-módosítások hatásának elemzése Magyarországon” című jelentés az új alaptörvény és egyéb jogszabály-módosítások káros hatását elemzi az emberi jogok és jogállamiság területén.

A jelentés bemutatja, hogy a magyar kormány (az EU és az Európa Tanács fellépéseit módszeresen figyelmen kívül hagyva) további alaptörvény-módosításokat vezetett be az Alkotmánybíróságának kötelező erejű, emberi jogokat fenntartó döntései ellenében. A jelentés megállapítja, hogy a jogszabály-módosítások ellentmondanak azoknak az emberi jogi kötelezettségeknek, amelyeket Magyarország az uniós és Európa tanácsi tagsággal vállalt. „A magyar kormány által eszközölt jogszabályi változások tönkreteszik az emberi jogvédelmi rendszert és a jogállamiságot” –mondta Lydia Gall, a Human Rights Watch Kelet-Európa- és Balkán-kutatója. A legaggasztóbb az, hogy a magyar kormány Európa tanácsára nem hallgat, és nem tiszteli saját Alkotmánybíróságát sem – tette hozzá.

A 2010-es évben elért választási győzelme óta kormányzó Fidesz parlamenti kétharmados többségét felhasználva jelentősen átírta a magyar jogrendszert, melynek eredményeképpen aláásta az emberi jogok és a jogbiztonság rendszerének védelmét Magyarországon. A kormány gyors ütemben és a szükséges egyeztetési folyamatokat figyelmen kívül hagyva fogadott el, majd módosított egy új alaptörvényt, és áterőszakolt hatszáz új jogszabályt – mutat rá a Human Rights Watch. Az emberi jogi szervezet hozzáteszi: az alaptörvényben és egyéb jogszabályokban történt változtatások eredményeképpen akadályokat gördítettek a bíróságok és az igazságszolgáltatás függetlensége elé, közel háromszáz bíró került kényszernyugdíjazásra, és az Alkotmánybíróság jogköreit is csorbították. „Ahelyett, hogy a kormány követte volna az Alkotmánybíróság döntéseit, az alaptörvénysértőnek megállapított törvényeket beépítette az alaptörvénybe, megtiltva ezáltal a testületnek azok felülvizsgálatát. Ez a legvilágosabb példája annak, ahogyan a magyar kormány semmibe veszi a jogbiztonságot” – fogalmazott Gall, hozzátéve: elérkezett az adott tagállam szavazati jogának felfüggesztését tartalmazó 7. cikkely alkalmazásának ideje.

„Amíg a magyar kormány a kritikák megfogalmazóit elfogultsággal, ténybeli tévedésekkel és politikai motivációval vádolja, az igazság sokkal egyszerűbb: komoly aggodalom fogalmazódott meg Európa-szerte a jogállamiság és az emberi jogok érvényesülésével kapcsolatban Magyarországon. Amikor már a barátaid is aggódnak érted, eljött az ideje annak, hogy abbahagyd a tagadást és elkezdj figyelni” –fogalmazott Lydia Gall.

Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint a HRW dokumentuma nélkülözi az elvárható tárgyilagosságot, és leginkább politikai jelszavakra emlékeztető kijelentéseket tartalmaz. „Az idézett megállapítások mindegyike túl általános és leegyszerűsítő ahhoz, hogy egyáltalán egy vita alapját képezze” – közölte Kumin.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.