Válasz Brüsszelből: csinálják végig, amit elkezdtek

A magyar partner visszamondta a hárommilliárdos támogatást a hortobágyi programra, de az EU nem hagyja annyiban.

Az Európai Bizottság brüsszeli illetékese kemény hangú levélben reagált a Hortobágyi Nemzeti Park és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. azon bejelentésére, amely szerint a magyar fél visszamondott egy tízmillió eurós – azaz mintegy hárommilliárd forintos – költségvetésű, európai uniós LIFE-projektet.

Amint azt lapunk megtudta, Angelo Salsi, az Európai Bizottság környezetvédelmi főigazgatóságának nemzetközi ügyekért és LIFE-programokért felelős brüsszeli vezetője szerint a hortobágyi társaság által bejelentett szerződésfelmondás nem indokolt, ezért a projekt visszamondását nem is fogadta el. Egyúttal arra kérte a magyar partnert, hogy a programot teljes egészében az aláírt szerződés szerint valósítsa meg.

Amint arról korábbi cikkünkben már beszámoltunk: a Hortobágyi Nonprofit Kft. idén március elsején kinevezett új vezetése a társaság tulajdonosával, a Hortobágyi Nemzeti Parkkal közösen megvizsgálta a Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon című LIFE+ projekt célkitűzéseinek jogszabályi hátterét, megvalósításának előrehaladottságát, s megállapította, hogy a projekt 2012. szeptemberi kezdése óta eltelt fél évben semmi sem történt, a pályázatot szerintük jogi értelemben átgondolatlanul, előkészítetlenül nyújtották be, s az időközben bekövetkezett jogszabályi változásokat sem vették figyelembe.

A társaság közleménye szerint a projekt főbb célkitűzése – különös tekintettel a legeltetési intenzitás növelésére a projekt célterületein – egy időközben megjelent kormányhatározat következtében külső források bevonása nélkül is megvalósítható, ezért a nonprofit kft. a nemzeti park vezetésével egyetértésben úgy döntött, hogy a projektet a támogatási szerződés felmondásával befejezi. A képet nagyban árnyalja, hogy időközben kiderült: a szerződés váratlan visszamondásának hátterében üzleti érdekek állhatnak, a szóban forgó LIFE-projekt ugyanis éppen azt a mintegy 6000-8000 hektárnyi területet érinti, amely az említett kormányhatározat értelmében különböző családi vállalkozásokhoz kerülhet hasznosításra.

Az utóbbi adalék nem kerülte el a LIFE-programok brüsszeli vezetésének a figyelmét sem, a levelében ugyanis Angelo Salsi külön kitér erre az ügyre. Amint azt a magyar fél által bejelentett tulajdonosváltásra hivatkozva írja, lehetővé vált annak a 6-8 ezer hektár földnek a magánhasznosítása, amely éppen a LIFE-projekt célterülete. Angelo Salsi közli azt is: „egy ilyen nagyságrendű támogatási szerződés visszamondása példátlan a LIFE-program húszéves történetében”, s a LIFE vezetése „nincs abban a helyzetben, hogy a rendelkezésére álló információk alapján elfogadhassa a projekt ilyen módon történő befejezését”.

Sőt a brüsszeli illetékes hozzáteszi: a projekt ilyen befejezése megkérdőjelezi a magyar állami felügyelettel zajló pályázatok hitelességét és komolyságát, s nincs rá garancia, hogy hasonló esetek nem fordulnak elő. Mindezek alapján Angelo Salsi nem fogadja el a projekt visszamondását, s levele végén egyrészt kifejezi aggódását az érintett terület sorsa miatt, majd nyomatékosan kéri a magyar partnert a program megvalósítására az aláírt szerződés szerint.

Az ügyről szerettük volna megkérdezni a nonprofit kft. fölött tulajdonosi jogokat gyakorló Hortobágyi Nemzeti Park vezetését, de senki sem nyilatkozott, hanem a vidékfejlesztési tárcához irányítottak bennünket. Onnan azt a választ kaptuk: „A kérdésében megjelölt témában a Hortobágyi Génmegőrző Nonprofit Kft. és a Hortobágyi Nemzeti Park Brüsszeltől tárgyalási lehetőséget kért, így a folyamatban lévő ügyről többet nem áll módunkban közölni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.