Kormányzati körökben is kínosnak tartják

„Én önmagában valóban nem vagyok híve annak, hogy valaki a rokonait üzletrészhez juttatja, vagy visszaél esetleg egy olyan pozícióval, amelynek révén üzletrészhez juttathatja. De olyan esetben, amikor hivatali visszaélés vagy akár korrupció valósul meg, akkor élni kell a büntetőjog adta eszközökkel. Aki ilyen információról tud, az tegyen feljelentést, s akkor ki kell vizsgálni az ilyen eseteket” – mondta Navracsics Tibor, a Magyarország élőben című műsorban hétfőn a Hír TV-ben.

Arra, hogy mint igazságügyi miniszter, vagy mint miniszterelnök-helyettes ezt a véleményét szóvá tette-e akár kormányülésen, akár frakcióülésen, Navracsics Tibor azt válaszolta, „volt már olyan fórum, ahol szóvá tettem”. A reakciókra vonatkozó kérdésre pedig úgy reagált, „volt olyan, aki odafigyelt rá, és volt, aki nem annyira”. Részleteket nem árult el. Navracsics Tibor nyilatkozata mégis némi bonyodalmat okozott; a Magyar Nemzet Online ugyanis azzal a címmel közölte azt, hogy „Büntetőjogi felelősségre vonást sürget Navracsics”. A miniszterelnök-helyettes cáfolta ezt. Szerinte teljesen eltorzították a tévényilatkozatában elhangzottakat. Arra helyezte a hangsúlyt ugyanis, hogy ha valaki korrupciót vagy visszaélést tapasztalt, tegyen feljelentést.

Navracsics Tibor Hír TV-s nyilatkozata a rokonok koncesszióhoz való juttatásának és a hivatallal való esetleges visszaélésnek a vonatkozásában elvi állásfoglalás a miniszterelnök-helyettes részéről. Hiszen semmi konkrétumot nem mondott. Viszont a tónusa enyhén helytelenítő. Hasonló nyilatkozatot kormánytagok nem tettek a trafikbotrány ügyében nyilvánosan. Azt a színfalak mögött egyes kormányközeli szereplők is elismerik, hogy „kínos a dolog”. Mások viszont arra mutattak rá: igaz, hogy a Fidesztáboron belül is sokan helytelenítik a dohánykoncessziók körüli botrányt, de ez a népszerűségi mutatókon, a pártpreferencián egyelőre nem látszik. (Igaz, azóta, hogy a szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos hangfelvétele nyilvánosságra került, nem hoztak nyilvánosságra friss méréseket a közvélemény-kutatók. – A szerk.)

A kormányoldalon egyelőre nem tartanak attól, hogy európai bírósági eljárás során ítélnék el a magyar kormányt amiatt, hogy a dohánykoncessziós pályázatok elbírálása közben, illetve után változtattak a termékkörön – például fagylaltot is árusíthatnak a nemzeti dohányboltok –, illetve Lázár János indítványa nyomán utólag korrigáltak az árrésen, azt tíz százalékra emelték. Amikor egyik kormányzati forrásunkat arra emlékeztettünk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 12 százalékos árrést szorgalmazott az osztrák minta alapján, azt a választ kaptuk, hogy ez a Philip Morrisnak küldött üzenet is lehetett: „akár ilyen magasra is mehetnénk”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.