Készültek a gyilkosságra

A Kaposvári Törvényszéken folytatódott a Szita Bence meggyilkolásával vádolt Bogdán József, Kertész József és P. Erika büntetőpere. A 11 éves felsőmocsoládi fiút 2012. október 29-én ölték meg Sántos község határában. A vádirat szerint P. Erika azért gyilkoltatta meg a – perben a teljes nevét vállaló – két férfival a fiút, mert úgy érezte, hogy miatta konfliktusos a viszonya Bence nevelőapjával.

A tárgyalás hétfőn kezdődött, s – mint arról írtunk – mindhárom vádlott tagadta, hogy részt vett volna a kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságban. Az 58 éves Bogdán azt mondta, ott se volt a gyilkosság helyszínén, a 42 éves Kertész viszont ragaszkodik ahhoz, hogy látta, miképp végezte ki a fiút Bogdán, ám ő csak Bence elföldelését vállalta magára. Azt is csak azért, mert félt a büntetett előéletű gyilkostól. A 48 éves P. Erika tagadja, hogy megbízást adott volna a gyilkosságra. Úgy adta elő a történetet, hogy csak néhány szóval panaszkodott Bence viselkedésére, mire Bogdán közölte vele: „elrakja a gyereket”. P. Erika tudta, mit értsen ezen, ennek ellenére nem tiltakozott, mert rettegett Bogdántól.

Adott ugyan 192 ezer forintot Bogdánnak, de azt nem a gyilkosságra, hanem azért, hogy a börtönből szabadult embernek legyen pénze az újrakezdésre. A bíró felolvasta P. Erika nyomozati szakban tett vallomásait, s azokból kiderült, hogy az asszony sűrűn változtatta meséjét, így szavahihetősége kérdéses. Volt élettársa, Gyöngyi Sándor vallomása is ezt erősítette. Bence 48 éves nevelőapja elmondta, hogy a gyilkosság estéjén hat óra tájban hívta Erikát, hogy mit csinál ő és Bence, s az asszony nyugodt hangon azt mondta, hogy vásárolnak, miközben már egy csárdában voltak hármasban Bogdánnal. Ebből egyértelmű, hogy P. Erika hazudott, s terv szerint haladtak a gyilkosság helyszíne felé. A következő tanú, Gyöngyi Sándor lánya, Bence féltestvére tovább erősítette, hogy a gyilkosság tervszerűen zajlott, s nem Bogdán hirtelen szándéka alapján történt meg a bűncselekmény.

A lány 2012 októberében P. Erika kaposvári családi házában lakott, s így látta, hogy Kertész József naponta találkozik és beszélget apja élettársával. A gyilkosság napján Bogdán és Kertész tucatnyi alkalommal hívta P. Erikát, s ez is azt látszik bizonyítani, hogy a három vádlott valamire készült. A keddi napon a pszichiátriai okokból gyógyszeres kezelésre szoruló Kertész József elsírta magát, és hosszú monológban kért bocsánatot Bence nevelőapjától és anyjától. Újra csak azt mondogatta: nem gyilkolt, ám félt megállítani a gyilkost. Bogdán szót kért, és színjátszásnak minősítette bűntársa sírását, P. Erika védekezését. A bíróság júniusban újabb tanúk és szakértők meghallgatásával próbálja megfejteni, hogy a vádlottak színjátékából mennyi az igazság. Ha semmi, akkor mindhárman életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújthatók.

Kertész József másodrendű vádlott a bíróság előtt
Kertész József másodrendű vádlott a bíróság előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.