„Itt bármit be lehet írni az alkotmányba”

– A jelenlegi rendszer kísértetiesen emlékeztet a rendszerváltási előtti rendszerre. Nem arra, ami a nyolcvanas években volt, hanem arra, ami ’56 és ’62 között volt – ezzel a felütéssel nyitotta meg Az alkotmányos jogállam című konferenciát a rendezvény elnökeként a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatója, Lengyel László hétfőn. Szerinte a nyolcvanas évek legnagyobb szakmai, intellektuális és erkölcsi forradalma volt, hogy körök, klubok támadtak, szakmák lázadtak fel a szakmai tisztesség nevében. „Most megint magunknak kell megfogalmaznunk azokat az igazságokat, amelyek kiutat mutatnak ebből az Európából kilépő rendszerből. Itt van előttünk egy rendszer, amit le kell bontani és újra kell építeni” –mondta.

Számos ponton élesen bírálta a kormányzatot Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, aki az alkotmányosság védelmére életre hívott, jogászokból álló, független Szalay László Kör szóvivőjeként lépett a pódiumra. Úgy fogalmazott: „a szakmai társaságok akkor szaporodnak el, amikor nagyon nagy a baj. Most pedig nagyon nagy a baj”. Ezért meg kell változtatni azt az alaptörvényt, amit a mostani hatalom politikai eszközként használ, a negyedik módosítás nyomán pedig minden alkotmányossági kontrollt kiküszöbölt –hangoztatta. „A negyedik módosítás után akár 25 évre is ki lehet terjeszteni egy parlamenti politikai ciklust. Bármit be lehet írni az alkotmányba” – fogalmazott Bárándy. A voltminiszter kitért arra is: egy kívánatos változás után új alkotmányt kell létrehozni, ám ehhez a „mi ízlésünk szerint” nem elegendő a kétharmad birtoklása, szükséges hozzá a társadalmi egyetértés is.

Nem voltak kevésbé kritikusak azok a jogászok, közgazdászok, akik kerekasztal-beszélgetésen a pénzügyi, gazdasági szektort érintő jogalkotási gyakorlatról vontak mérleget. Gadó Gábor, az egykori Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium volt szakállamtitkára szerint sokat elárul a jelenlegi állapotokról, hogy a kormányfő Budapest főpolgármesterének jelezte, egy törvénnyel visszaszerezné a balettintézetnek egykor otthont adó fővárosi épületet.

Az igazságszolgáltatás rendszeréről tartott kerekasztal-beszélgetésen Baka András, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke azt mondta: „nem történt igazságszolgáltatási reform, csak az igazgatási modell változott. Ettől pedig már csak azért sem várhattunk hatalmas sikereket, mert ilyen modell sehol nincs Európában”.

Lengyel László szerint le kell bontani a mostani rendszert
Lengyel László szerint le kell bontani a mostani rendszert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.