Kezdődik a Szita-per

Ma a Kaposvári Törvényszéken elkezdődik annak a három vádlottnak a büntetőpere, aki a nyomozó hatóságok szerint 2012-benmegölte a 11 éves Szita Bencét. A pert megkülönböztetett érdeklődés kíséri, hiszen a bűncselekmény nagy felháborodást váltott ki országszerte.

A somogyi megyeszékhelyen a gyilkosság után két héttel a Jobbik a halálbüntetés visszaállításáért rendezett felvonulást, és ezt követelte egy kaposvári önkormányzati fórum kétszáz résztvevőjének túlnyomó többsége is. Szita Bencét és a fiú nővérét a lány apja, Gyöngyi Sándor nevelte Felsőmocsoládon. A férfi 2009-től élettársi kapcsolatban volt a szintén két gyermeket nevelő P. Erikával. A kaposvári nő odaköltözött Sándorhoz, ám nem tudott kijönni Bencével, ezért visszament otthonába. Később javulni látszott P. Erika és Bence viszonya.

Az asszony 2012. október 29-én elhívta magához Bencét. Az adóhivatalnál dolgozó 47 éves P. Erika azonban akkor már felbérelt két férfit, hogy öljék meg a fiút. A délután négykor Kaposvárra érkező Bencét P. Erika elvitte egy bevásárlóközpontba, majd elautózott vele a Deseda-tóhoz. Aztán visszavitte a fiút Kaposvárra, s bemutatta neki az 57 éves B. Józsefet és a 41 esztendős K. Józsefet. Az asszony azt mondta, elmennek bulizni. Két autóval elhajtottak a közeli Sántos község melletti erdőbe, s útközben borral itatták a fiút. Amint kiszálltak a kocsiból, az erőszakos bűncselekményekért már többször elítélt B. József leütötte Bencét.

Ezt követően K. József gödröt ásott. Később Bence magához tért, ám B. József kíméletlenül nekiesett a fiúnak: ütötte, rúgta és egy 17 centis késsel negyvenszer megsebezte. Ennek ellenére Bence még élt, amikor beletemették a gödörbe. Halálát fulladás okozta. A gyilkosok már visszaindultak volna, amikor arra jött egy autó két vadásszal. Utóbbiak arról kérdezték a nőt és társait, hogy mit csinálnak éjjel az erdőn, mire ők azt felelték, szexelnek. A vadászok elhajtottak, és a trió is ezt tette, ám még aznap éjjel visszamentek, kiásták a fiú holttestét, és eltemették Kaposvár toponári városrészében. Ezután P. Erika bejelentette a rendőrségen, hogy Bence eltűnt. A nyomozók kérdései hatására az asszony pár nap alatt megtört: bevallotta a bűncselekményt, és megmutatta Bence „sírját”.

Kiderült, hogy P. Erika a gyilkosság előtt pár nappal már próbálta megölni Bencét, ezért olyan energiaitallal kínálta a fiút, amibe B. József mérget kevert. Ám Bence nem itta meg a rosszízű italt. A vizsgálat során B. József végig tagadta a gyilkosságot, s a másik két vádlott is csak részben vállalta magára a vádiratban terhükre rótt bűntényt. A bizonyítékok alapján azonban egyértelműen rekonstruálható a gyilkosság, annak minden előzményével.

Az is kiderült, hogy P. Erika a bűncselekmény napján eladta ékszereit 192 ezer forintért, s így fizette ki a két bérgyilkost. Az asszony azért ölette meg Bencét, mert úgy érezte, hogy a fiú maga a sátán, és ő tehet minden rosszról, ami vele történt. Így arról, hogy P. Erika kapcsolata nem felhőtlen Gyöngyi Sándorral, sőt arról is, hogy az asszony – Bencével egykorú – fiát számos betegséggel kezelték. Amúgy P. Erika nem kötődött olyan „agymosó” közösséghez, ahol a sátán téma lett volna.

Beszéltünk Bence több ismerősével, a fiút környezete tehetséges, kedves gyerekként jellemezte. Bence erősen kötődött nevelőapjához, s eleinte féltékeny volt Erikára. Ezt Gyöngyi Sándor azzal magyarázta, hogy a fiú évekig csonka családban élt, nagy volt benne a szeretetéhség, így nehezen élte meg, hogy a gyámján osztoznia kell. Az ügyészség tizennegyedik életévét be nem töltött személy ellen, kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg Szita Bence vélhető gyilkosait. A pszichiáter a vádlottak mindegyikét épelméjűnek találta. Az ügyészség korábban bejelentette, hogy a börtönben évtizedeket eltöltő B. Józsefre tényleges életfogytig tartó börtönt kérnek majd a tárgyaláson.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.