Tünet - Apró fekete pöttyökkel üzen a lyuk

Gyomorsav mindenki gyomrában termelődik, de nem minden embernél alakul ki fekély. Az aktív fekély egyértelmű jele, ha valakinek nincs étvágya, hanem inkább fáj a gyomra, hányingere van, és a hányásnál nagyon savanyú nedv vagy fekete, kávézaccszerű gyomornedv jön ki – mondja dr. Weltner János sebész főorvos.

A „fekete kávézacc” úgy keletkezik, hogy amikor a fekély még csak kicsit vérzik, azt megemészti a gyomor, és fekete színű lesz. A gyomorfekély a gyomorsav és az emésztőnedvek által felmart kerek vagy ovális seb a gyomorban vagy a nyombél nyálkahártyáján. Ha valaki kis fekete pötytyöket talál a felöklendezett gyomornedvében, az egyértelmű jele annak, hogy ideje fölkeresni az orvost – figyelmeztet Weltner János.

A fekély kialakulásának sokféle oka lehet, de a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy az egyes emberek savtermelése és gyomornyálkahártyája nagyon különböző. Akinek a gyomrában a normálisnál több sav termelődik, annak nagyobb a kockázata erre a betegségre.

A savelválasztáson kívül azonban még számos kiváltó oka lehet a fekélynek, a két leggyakoribb: a Helicobacter pylori baktériumfertőzés és az erre érzékeny embereknél bizonyos gyógyszerek szedése, köztük például egyes, a véralvadásgátlásra adható acetilszalicilsav-származékok, lázcsillapítók és nem szteroid tartalmú gyulladásgátló szerek. Azt nem tudni, hogy ezek a gyógyszerek pontosan milyen mechanizmussal okoznak gombostűnyi sérüléseket a gyomorban, mert vannak olyanok, akik éveken át szednek ilyen gyógyszereket, és nincs fekélyük.

Másoknál meg már az első néhány tabletta után megjelennek a tünetek. Éppen ezért az orvosok a gyomorfekély kockázatát hordozó terápia mellé szinte azonnal adnak gyomorsavtermelést gátló gyógyszert is, amely elvben megakadályozhatná a gyomorfekély kialakulását, csakhogy előfordul, hogy mégis megtörténik a baj. S éppen amiatt, hogy a gyomorsavmegkötő szereknek is vannak mellékhatásaik. A kezelés hatására csökken a gyomorsav-kiválasztás. A gyomorsav egyik szerepe, hogy a szervezetbe került ételt fertőtlenítse, elpusztítsa a baktériumokat, köztük a Clostridium difficilét.

A gyomorsavmegkötőket szedő emberek szervezetében jóval gyakrabban található meg ez az amúgy súlyos hasmenéses-fertőzéses járványt okozó baktérium, mint akik nem szednek ilyen gyógyszert. A Clostridium difficile eddig elsősorban az antibiotikumos kezelés mellékhatásaként fellépő súlyos állapotokért felelős kórokozóként volt ismert, és csak újabban olvashatunk a savtermelést gátlókkal való kapcsolatról. Weltner János szerint a probléma megoldása lehet, ha csak azok kezdenek el a gyomorfekély elleni gyógyszerek mellé savmegkötőket is szedni, akiknek gyomorpanaszuk van. A mérlegelés és azt követő döntés elsősorban az orvos feladata, de megkerülhetetlen a beteg aktív közreműködése, bevonása ebbe a folyamatba.

A fekély a diéta, a gyógyszeres kezelés és a stresszcsökkentés eredményeként nagyritkán magától gyógyul, de aztán ki-kiújulhat, a beteg meg azt érzi, hogy fáj gyomra, majd enyhül, elmúlik, és megint visszatér a fájdalom. Gyerekeknél, időseknél előfordulhat, hogy meg sem jelennek a tünetek, csak a szövődmények jelzik a betegséget. A fájdalom lehet éles, maró, általában a szegycsont alatt jelentkezik. Sok betegnek reggel nincs panasza, de napközben jelentkeznek a tünetek. A tej és tejtermékek enyhíthetnek a kínokon, de néhány óra múlva ismét előjönnek. A gyomorfekélyt jelző fájdalom gyakran az éjszakai álmot is megzavarhatja.

A főorvos szerint míg korábban a gyomorfekélyek terápiája főként a műtét volt, és tíz évvel ezelőtt évente három-négyezer ilyen beavatkozás történt, ez mostanra a tizedére csökkent. A Helicobacter pylori baktérium okozta fertőzést egy ideje kombinált savtermelést gátló szerekkel és célzott antibiotikumterápiával meg lehet gyógyítani, így nincs szükség műtétre. A gyomorsav közömbösítése vagy csökkentése is segíti a gyógyulást, ennek a gyógyszerterápia mellett lehet egyik módja a könnyű, kímélő étrend, a felfúvódást, a gyomornyálkahártyát izgató ételek, italok (paprika, bors, alkohol) mellőzése.

A főorvos szerint a személyi higiéné is fontos. Nem lehet elhagyni az étkezés előtti kézmosást, és nagyon egészségkárosító az utcán való evés, ivás is. Komoly egészségkockázatnak teszik ki magukat például azok, akik egy üveg vízzel sétálnak, és tízlépésenként kortyolnak egyet a palackjukból. Az utcán a baktériumok, főként a spóraképzők – ilyen például a már említett hasmenéses járványt okozó Clostridium difficile –, nagyon közel vannak, bármikor nagyobb mennyiség kortyolható belőlük ivás közben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.