Kövér László fegyelmez: Cigányozni, zsidózni még szabad

A házelnök a parlament csaknem kizárólagos ura – ez az Országgyűlésről szóló, tavaly tavasszal hatályba lépett törvényből már korábban is kiderült. A Ház zavartalan működésének biztosítása, illetve a parlament tekintélyének megóvása érdekében megvonhatja a szót, pénzbírság kiszabását kezdeményezheti, és bizonyos esetekben az ülésteremből akár ki is vezettethet képviselőket.

Azt azonban akkor nem lehetett tudni, hogy ez a gyakorlatban mit is jelent majd. Az elmúlt időszak eseményei alapján viszont már sejteni lehet, hogyan értelmezi új szerepét Kövér László. Szanyi Tibor MSZP-s képviselőre a lehető legnagyobb összegű – a képviselői tiszteletdíj harmadát kitevő –bírság kiszabását kezdeményezte a parlament elnöke, mert a középső ujját felemelve „mutatott be” politikustársainak.

Szanyi a parlamentben éles kritikát fogalmazott meg, miután a rendőrség március 11-én több, az Országgyűlés épülete előtt tüntető középiskolást előállított, majd szabálysértési bírsággal sújtott. Ők az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakoztak, de a szocialista frakció tagja szerint „ezek a srácok hősök, és mélyen igazuk volt abban, hogy önöket, kormánypárti képviselőket meg akarták akadályozni abban, hogy alkotmánytipró bűneiket elkövessék”. A felszólalás alatt a kormánypárti és a jobbikos képviselők folyamatosan nemtetszésüket fejezték ki, mire Szanyi a maga sajátos módján reagált.

Hogy kinek akart „bemutatni” – a Fidesznek vagy a Jobbiknak –, azt a média különbözőképpen interpretálta, ám ez tulajdonképpen mindegy is. A lényeg, hogy a politikusnak a meggondolatlan kézmozdulatért nagyjából a minimálbér másfélszeresét kitevő összeget kell fizetnie. A Párbeszéd Magyarországért két független képviselője sem járt sokkal jobban. Őket azért sújtották 235 ezer forintos büntetéssel, mert a közelmúltban – a kormány tevékenységét minősítendő – egy „Loptok, csaltok, hazudtok!” feliratú táblát vittek be az ülésterembe.

A levezető elnök kérésére – miután a képviselők a feliratot a felszólítás ellenére sem vitték ki, hanem az elnöki emelvényhez támasztották – végül a terembiztosok intézkedtek, s eltávolították a parlament tekintélyét állítólag sértő transzparenst. A házelnök saját hatáskörében már preventív intézkedésre is vállalkozott: Szanyi egy interpellációját azért utasította vissza, mert annak szövegében olyan „alpári” fordulatok voltak, amelyek szerinte nem méltók az Országgyűléshez. Ha az elhangzik, a felszólalást rendészeti intézkedéseknek kellene követnie – érvelt a kormányoldal. A szocialista politikus a trafiktörvény kapcsán „maffiakormányt”, „rablást”, a „haveroknak és dagadt hasú csókosoknak juttatott kedvezményeket” emlegetett volna.

Ezek kétségkívül súlyos szavak, de hasonlóan durva fordulatok sokszor elhangzottak már a parlamentben. A tolvaj vagy a hazaáruló a politikai közéletben szinte bevett minősítésnek számít, de ezúttal a lop, csal, hazudik sem ment át Kövér László tesztjén. Ami azért is különösen érdekes, mert a véleménynyilvánítás szabadságába belefért például egy képviselő mentális állapotának minősítésére vonatkozó megjegyzés is. Legalábbis erre utal, hogy amikor idén márciusban Balla György fideszes politikus Vona Gábor jobbikos kollégájának felszólalása után igazságügyi elmeorvos szakértő kirendelését látta szükségesnek, s ezt a megjegyzést a házbizottság nem kifogásolta.

A fideszes Gulyás Gergely Balla és Szanyi ügye kapcsán azt mondta: nem szabad összetéveszteni a sértő és az obszcén kifejezéseket, utóbbiakat minden esetben szankcionálni kell, a másokat sértő fordulatok esetében pedig egységes mércét kellene meghonosítani, de hogy pontosan mire gondolt, az nem derült ki. Amikor Gulyás ezt hangoztatta, persze még nem tudhatta, hogy Szanyitól nemcsak obszcén kifejezésekre – ami az esetében nyilván a középső ujj felmutatása lehetett –, hanem sértő fordulatokra is lehet számítani.

Mindenesetre a házelnök eddigi működése ad már némi eligazítást a tekintetben, hogy képviselők miféle retorikai fordulatokkal gyalázhatják egymást. Árnyaltan „hülyézni” lehet, legalábbis ha csupán az elmeorvosi vizsgálat szükségességét emlegeti fel valaki. A kabinetet vagy a tagjait viszont – úgy tűnik – általában sem lehet bántó fordulatokkal illetni. Így a „maffiakormány” és annak „dagadt hasú csókosai” kifejezések biztosan nem hangozhatnak el a parlament előtt, s ugyancsak csínján kell bánni a „lop”, „csal” vagy „hazudik”minősítéssel. Vajon a „felelőtlenül bánik a közpénzekkel”, a „klientúra zsebét tömi”, a „valótlanságokat beszél” vagy a „dilettáns módon kormányoz” is kicsapná a biztosítékot Kövérnél?

Másfelől viszont a házelnök meglehetősen toleráns, mert az ülésteremben kedélyesen lehet zsidózni vagy cigányozni. Az ilyen ügyekre kevésbé tűnik érzékenynek. Igaz, amikor egy jobbikos képviselő a tiszaeszlári vérvádügyet hozta elő, még nem volt hatályban az országgyűlési törvény. Később viszont igen. Például akkor, amikor Gyöngyösi Márton, a párt külpolitikai szakértője azt találta mondani, itt lenne az ideje, „hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”.

Szankció szóba sem került. Ez nyilván nem sértette a Ház tekintélyét. Miként az sem, hogy a fideszes Kocsis Máté – egy volt titkosszolgálati vezető és Portik Tamás korábbi találkozása kapcsán – maffiabaloldal címen kért napirend előtt szót, és kijelentette: a baloldal lepaktált az alvilággal. Szerinte kiderült, hogy szervezett bűnözőktől származó pénzek kerültek a szocialistákhoz, és bírákra, ügyészekre, közéleti szereplőkre gyűjtöttek volna lejárató adatokat. Kétségtelen, hogy az egyelőre nem bizonyított állításokkal inkább az MSZP-t, s nem a parlamentet járatták le.

A házelnök akkor sem kapta fel a fejét, amikor a napokban a jobbikos Apáti István kijelentette: senki nem mondta a cigányoknak, hogy „a 16. életév betöltése környékén a harmadik vagy a negyedik gyermeket kell várni”. Ez a családi pótlékkal összefüggésben hangzott el a héten. Meg azt is elmondta, hogy sokan „azzal dicsekednek, azzal hergelik a tisztességesen dolgozó embereket – megint mondom, próbálok nagyon finom maradni –, hogy ők a nemi szervükből is kiválóan meg tudnak élni, akkor minek dolgozzanak”. Szerinte „gyermeket csak az vállaljon, aki tisztességgel fel akarja nevelni, és ne az, aki sunyi, alattomos módon aztán a gyerek egészségi állapotára meg a számára hivatkozva meg akar ebből élni”. Manapság ezzel nincs gond.

Kövér megkapta a levelet
Kövér László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.