Meghallgatták a háttérzajoktól megtisztított Laborc-beszélgetést

Várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, és talán el is fogadja a munkatervét a nemzetbiztonsági bizottság Portik–Laborc-találkozókat vizsgáló albizottsága – tudta meg a Népszabadság Mile Lajostól, az albizottság elnökétől.

Elsősorban arra koncentrál majd a testület, hogy voltak-e, és ha igen, milyen következményei a találkozóknak. Arra például, hogy – ígéretéhez híven – tett-e bármit is a maga eszközeivel Portik Tamás a baloldal választási esélyeinek javítására, politikusok, döntéshozók esetleges lejáratására. Vizsgálják továbbá, hogy a találkozóknak milyen folytatásuk lett az egykori Nemzetbiztonsági Hivatalban.

A bizottság tagjai szerdán meghallgatták a 2008 nyarán lebonyolított két Portik–Laborc-találkozó feljavított hangfelvételeit. Mint az várható volt, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat technikusai sem tudtak csodát tenni, a felvételek ugyan valamivel jobban hallhatóak, de még így is maradtak teljességgel érthetetlen részek. Igaz, a bizottság most (sem) hallgatta végig a két beszélgetést, csupán szúrópróbaszerűen ellenőrizte, hogy a leírtak valóban egyeznek-e az elhangzottakkal. Néhány szakértő azonban információink szerint végighallgatta mind a két beszélgetést. Sem a képviselők, sem a szakértőik nem találtak különbséget a leírtak és az elhangzottak között. Korábban Laborc Sándor, az NBH volt főigazgatója lapunknak adott interjújában kétségeinek adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a teljes beszélgetést leírták volna, mivel emlékezete szerint a második találkozó hosszabb volt az elsőnél, a leirata viszont csak feleakkora. Ám a képviselők semmi jelét nem találták annak, hogy a felvételeket manipulálták volna, bár azt is elismerték, hogy ha valakik valamikor esetleg kivágtak volna belőle valamit, ezt pusztán a felvételek meghallgatásával bizonyosan nem lehetne kiszűrni.

A felvételeket azonban nem hozzák nyilvánosságra, azok továbbra is titkosak. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szerint anonimizálva értelmetlen lenne közzétenni a hangfelvételt, mivel a hanganyagokkal teljesen megegyező leiratokat már nyilvánosságra hozták.

Közben Hegedűs Lorántné, a Jobbik képviselője szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja kérdésekkel és közérdekű bejelentéssel fordul a legfőbb ügyészhez a Portik Tamás érdekeltségébe tartozó General Média és Hódmezővásárhely önkormányzata között létrejött 2007-es adásvétel miatt. Korsós Ágnes, Hódmezővásárhely főjegyzője erre reagálva közleményében azt írta: sajnálatos, ha egy képviselő a munkája helyett Hódmezővásárhely lejáratásával szeretne néhány percnyi figyelemhez jutni a hírműsorokban, és ennek érdekében, a tények ismerete nélkül, felkészületlenül és tájékozatlanul áll a sajtó elé, nyilvánvaló hazugságokat megfogalmazva. Majd megismételte korábbi közleményének azon részét, amely szerint sem Hódmezővásárhely önkormányzata, sem a jelenlegi vagy korábbi polgármestere nem állt soha, semmilyen közvetlen vagy közvetett kapcsolatban Portik Tamással, vagy alvilági köreivel. Sem Hódmezővásárhely volt, sem jelenlegi polgármestere nem szólalt még meg az ügyben.

 

 

Molnár Zsolt (MSZP), a bizottság elnöke
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.