Auschwitz-látogatás: A Fidesz támogatta az MSZP-t

Ehhez hasonló eset még nem fordult elő: a Fidesz felülbírálta korábbi álláspontját, és támogatta, hogy az Országgyűlés tárgysorozatba vegyen egy MSZP-s javaslatot.

Szocialista képviselők – Lendvai Ildikó, Tóbiás József és Steiner Pál – felkérték a kormányt, készítsen országos programot, hogy valamennyi közoktatásban tanuló magyar fiatal legalább egyszer állami segítséggel eljusson az auschwitz-birkenau-i haláltábor helyén létrehozott emlékhelyre.

Az MSZP emlékeztetett arra, hogy a náci vészkorszak idején a magyar állam hatóságainak közreműködésével közel 600 ezer honfitársunk jogát korlátozták, ezt követően pedig kirekesztették, majd kirabolták, végül megölték őket. Azokat a zsidó magyar polgárokat, akiket a magyar államnak meg kellett volna védenie. A nemzet felelőssége és erkölcsi kötelezettsége, hogy soha ne felejtsük el mártír honfitársainkat – indokolták javaslatukat a szocialista politikusok. Emlékezzünk meg ugyanakkor a bátrakról – folytatták –, akik életük kockáztatásával vagy feláldozásával mentettek meg üldözötteket a biztos haláltól.

Teljes intoleranciával kell fellépni az ordas eszmék mai követelőivel szemben. Nem engedhetjük meg a náci és nyilas nézetek újraéledését, a holokauszt tagadását és relativizálását, a tiszaeszlári vérvád felemlegetését az Országgyűlésben – hangsúlyozta az MSZP. A szocialisták szerint a „legfontosabb kötelezettségünk azonban gyermekeink, unokáink, a jövő nemzedékének igaz tanítása, azért, hogy tudják, mi történt Auschwitzban és a pesti Duna-parton. Azért, hogy demokratikus, toleráns és befogadó legyen a jövő Magyarországa”.

A Fidesz – közölte Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnöke a parlamentben – újragondolta korábbi elutasító véleményét. A kormánypárt támogatja a javaslat napirendre vételét azzal, hogy az emlékhely felkeresése ne kötelező elvárás, hanem lehetőség legyen az iskoláknak.

Steiner Pál, az egyik előterjesztő kérdésünkre elmondta: számára „teljes mértékben meglepő”, hogy a Fidesz támogatja a javaslat napirendre vételét, hisz nemrégiben, az oktatási bizottság ülésén még kifejezetten ellenezte azt. A Fidesz magatartásának változását a szocialista politikus összefüggésbe hozta a Zsidó Világkongresszus budapesti közgyűlésével. Hozzátette: önmagában az, hogy tárgysorozatba vették, még nem garancia a javaslat elfogadására, de a Fidesz mostani álláspontját mindenképpen előrelépésnek tekinti. Bár az indítvány szövegéből nem feltétlenül derül ki, az MSZP is „önkéntes alapon” képzelte el a diákok részvételét az auschwitzi emlékhelyre szervezett utazásokon. Ebben a kérdésben tehát biztosan nem lesz vita az MSZP és a Fidesz között –jelentette ki Steiner.

Az MSZP javaslata szerint a programot 2015-ig pályázati úton, utána normatív módon finanszírozná a költségvetés. Az előterjesztésről várhatóan néhány héten belül dönt a parlament.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.