Bűvészkedés a férőhelyekkel

Még javában tart az idei óvodai beiratkozás, ám az intézményvezetők gondolatai már 2014-ben járnak. Lázas számolgatás folyik, vajon jövő szeptemberben – amikortól a köznevelési törvény változása miatt már a háromévesek számára is kötelező lesz az óvodai nevelés – mennyivel több kisgyerekkel kopogtatnak majd az óvodák kapuján.

Nem könnyű eltalálni a helyes számot. Figyelembe kell venni egyebek mellett azt, hogy 2013-tól – szintén jogszabály-módosítás miatt – a korábbinál több hatéves lép át az oviból az iskolába, ismerni kell az elmúlt évek helyi születési statisztikáit, illetve azt is, eddig hány 3-5 éves csöppség maradt ki az adott településen az óvodából helyhiány miatt. Papíron összességében nincs gond az óvodai férőhelyekkel. Jelenleg a 3-6 éves korosztály közel 95 százaléka jár oviba, az összlétszám az elmúlt időszakban évente néhány ezerrel emelkedett, most 340 ezer körül jár.

A hivatalos statisztikák szerint nagyjából 370 ezer férőhely található az országban, ami megnyugtatónak tűnik, ám igen egyenlőtlenül oszlik meg, azaz sok esetben nem ott vannak a szabad férőhelyek, ahol sok a gyerek. A hároméves kortól kötelező óvodáztatással a szaktárca számításai szerint legfeljebb 10-15 ezer plusz óvodás kerülhet be a rendszerbe. Az oktatási államtitkárság a már most is meglévő szabad kapacitás miatt úgy látja, a férőhelyek bővítése inkább a földrajzi elosztás racionalizálásához szükséges.

Ez azt jelenti, hogy nem minden esetben kell új óvodát építeni, sok helyen elegendő lehet a meglévő helyiségek bővítése, a csoportlétszámok emelése is. A vidéki nagyvárosainkban kezelhetőnek látják a helyzetet. Pécsett jelenleg 3900-an járnak óvodába, jövő ősszel viszont 5150 lesz az óvodáskorú gyerekek száma. A pécsi ovikban jelenleg ennél huszonöttel kevesebb kicsi fér el.

Moór Eszter, a városháza népjóléti bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta, a város két óvoda bővítését tervezi, összesen 50 férőhellyel. Az egyik beruházásra az önkormányzat már nyert is uniós támogatást, a másikra még keresik a forrást. Győrben nem lesz óvodai kapacitáshiány, minden gyereket el tudnak majd helyezni az intézményekben – tájékoztatta tudósítónkat Somogyi Tivadar alpolgármester. Hozzátette: a győrszentiváni városrészben óvodabővítést terveznek, ehhez uniós forrásokra számítanak.

Somogyi szerint egy-két helyen esetleg előfordulhat, hogy nem mindenkit tudnak saját körzetének óvodájába felvenni, de azoknak a gyerekeknek a legközelebbi intézményt ajánlják fel. Debrecenben harminchat óvoda működik összesen 7498 férőhellyel, ami a számítások szerint akkor is elegendő lesz, ha jövőre az összes hároméves gyerek belép a rendszerbe. Ennek ellenére az óvodaválasztási lehetőségek szélesítése érdekében az önkormányzat 2014-re egy belvárosi óvodában új csoport indítását engedélyezte.

Mint megtudtuk, egy sikeres pályázat eredményeként idén szeptembertől további férőhelybővítés is lesz: két telephelyen hat csoporttal működő óvoda bővítésére nyílik lehetőség összesen 75 új férőhellyel. A férőhelyhiány felszámolásának egyik közkedvelt módja az óvodai körzethatárok újrarajzolása. Számos települési és kerületi önkormányzat már az idén megváltoztatta a korábbi felvételi térképet, mégpedig úgy, hogy a szülők körében legnépszerűbb intézmények felvételi körzetét leszűkítette, míg a kevésbé keresett óvodák körzetét jelentősen megnövelte. Számításaik szerint így kiegyenlítődhet az egyes intézmények közötti létszámkülönbség.

Valójában azonban az óvodások körében is megindult az iskoláskorúaknál már megtapasztalt átjelentkezési hullám: a szülők átmenetileg bejelentik a kiszemelt óvoda körzetében élő rokonokhoz-ismerősökhöz a hároméves lurkókat. A kistelepüléseken már az is gondot okozhat, ha jövőre csak 5-10 gyerekkel többet kell ellátni, mivel évek óta telt házzal üzemelnek az óvodák. Így van ez például a csakis romák lakta, 1200 lelkes Alsószentmártonban is, ahol a katolikus egyház száz férőhelyes óvodájában éppen száz gyerekről gondoskodnak. Lankó József, a dél-baranyai falu plébánosa elmondta, kész a terv az intézmény 25 fős bővítésére, ám a beruházásra még nem találtak fedezetet.

A szintén baranyai Gilvánfán évek óta zárva van a kéttermes óvoda fele, mivel az egyik terem falai átvizesedtek. A 400 lelkes, roma falu egyetlen terembe zsúfolja be 30 óvodását. Aludni nem volna elég hely az épületben, szerencsére erre nincs is szükség, hisz a 90 százalékban munkanélküli szülők ebéd után hazaviszik az apróságokat. Gilvánfa három éve folyamatosan pályázik az épület felújítására, egyelőre hiába.

Jelenleg a 3–6 éves korosztály 95 százaléka jár óvodába
Jelenleg a 3–6 éves korosztály 95 százaléka jár óvodába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.