A portugálok sajnálják, hogy Orbán „fenyeget”

Sajnálatos, hogy egy portugál tulajdon Magyarországon fenyegetettségnek van kitéve – így reagált a magyar miniszterelnök múlt heti kijelentésére Miguel Simoes de Almeida, az Aquapura Hotels Resort e Spa, SA. vezetője a Népszabadságnak.

Orbán Viktor a múlt héten, a Mercedes buszok forgalomba állítása alkalmából Tarlós István budapesti főpolgármesterrel buszozott, ekkor mondta, nem tetszik neki, hogy a volt Állami Balettintézet Andrássy úti épülete portugál tulajdonban van. „Én visszaszerezném” – tette hozzá. Amikor Tarlós felveti, hogy ehhez nem elég fővárosi rendelet, Orbán így válaszolt: „Kezdeményezzétek, hogy legyen ilyen törvény, én csinálok egy olyat”. Miguel Simoes de Almeida, a korábban tulajdonosként említett Aquapura Hotels Resort e Spa, SA. vezérigazgatója elmondta, hogy az épület már nem a cégé. Arra a kérdésre, hogy mikor adták el, azt felelte, hogy nem eladás történt. „Csak annyit mondhatok, hogy az ingatlantól vállalati stratégiai döntés következményeként váltunk meg” – tette hozzá.

Egy nem megerősített forrás szerint az Andrássy úti épület jelenleg egy portugál bank birtokában van. Almeida szerint amíg az épület az Aquapura tulajdonában állt, a cég a budapesti városi önkormányzat minden követelésének eleget tett. „Sajnálatos, hogy egy portugál tulajdon Magyarországon ilyen fenyegetettségnek lehet kitéve” – mondta Orbán visszaszerzésről szóló megjegyzéséről a portugál cégvezér. Ahogy a hg.hu megírta: az épületet 1882–1884 között Lechner Ödön tervezte. A francia reneszánsz stílusában készült épület először a MÁV Nyugdíjintézetének bérháza volt, de tulajdonosáról egy idő után már csak Drechsler-palotaként ismerték.

Az Állami Balettintézet hallgatói évtizedekig tanultak itt, majd az épületet 1997-ben privatizálták, tulajdonjoga a Trivest Kft. által létrehozott Andrássy 25. Kft.-hez került. Ezt a céget egy hónappal később két cég vette meg 220 millió forintért, és az akkori elképzelések szerint az új tulajdonosok Opera Plaza néven szórakoztató- és szolgáltató központtá alakították volna, benne egy több mint 200 szobás luxusszállodával. Ehhez 2002-ben meg is kapták az építési engedélyt, és a komplexum 2009 végén nyitott volna, ám az elképzelésekből végül semmi nem lett. Az Aquapurához 2007-ben már 7,5 milliárd forintért került a cég. Az árkülönbözet miatt feljelentés volt az ügyben, bírósági döntés azonban még nincs. Az épület azóta is üres, az Aquapura magyarországi cége felszámolási eljárás alatt áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.