Világos szavakat várnak Orbántól

Az általánosságokon túlmenő, a jelenlévőket megnyugtató, meggyőző szavakat várnak vasárnap este Orbán Viktor miniszterelnöktől a Zsidó Világkongresszus (WJC) közgyűlésének résztvevői – mondták a már pénteken Budapestre érkezett forrásaink.

Mások arra is kíváncsiak, milyen szavakkal konferálja majd fel a kormányfőt Ronald Lauder, a WJC amerikai elnöke azok után, hogy nemrég iránytűjét elvesztett politikusként jellemezte őt. A milliárdossal Orbánnak üzleti vitája is volt a meghiúsult sukorói kaszinóépítés ügyében. A megnyitón Izrael képviseletében felszólal Szilvan Salom miniszter, korábbi kormányfőhelyettes, és beszél majd Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke is. Hétfőn Guido Westerwelle német külügyminiszter lesz a fő szónok.

A világkongresszus rendezvényére több százan érkeznek az egész világról. Négyévente rendeznek hasonló, a tisztújításra is alkalmat adó fórumot. Az elmúlt évtizedekben rendre Jeruzsálem vagy Brüsszel adott otthont a közgyűléseknek. Az idén az is szempont volt – mint a szervezet megerősítette –, hogy a WJC kiálljon a növekvő nyomás alatt élő itteni zsidóság mellett, miután hazánkban és Európában is emelkedett az utóbbi időben az antiszemita megnyilvánulások száma.

Aligha kétséges: egy évvel a magyarországi választások előtt és az Orbán-kormánnyal szembeni, változatlanul erős nemzetközi kritikák közepette különös belpolitikai jelentősége van annak, hogy Orbán mit mond vasárnap este, mint ahogyan annak is: milyen külföldi visszhangja lesz majd a WJC rendezvényének. Pénteken Kumin Ferenc, a kormány nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkára készült „ízelítővel” a résztvevőknek a kormány álláspontjából. A nemzetközi sajtó sem feledkezett meg a budapesti eseményről.

„Egyértelműen nem vagyunk antiszemiták. Kötelességünk visszautasítani ezeket a vádakat, és ugyanakkor végiggondolni, vajon miért látják itt és ma az antiszemitizmust országunk jellemzői közt a Magyarországot kívülről megítélők” – mondta Orbán Viktor az izraeli Jediot Ahronotnak adott interjújában, zéró toleranciát hirdetve az antiszemitizmussal szemben, és elvetve az együttműködést a következő választások után a Jobbikkal. „Nézzen körül Európában, elsősorban annak keleti felén: Magyarország az egyetlen ország, amelyben – a náci rémuralom ellenére is – eredeti, nagy zsidó közösség él...

Ezért a magyarországi antiszemitizmus nem teoretikus kérdés, hanem személyes ügy” – mondta a miniszterelnök, azt felelve az antiszemitizmus vádjára az MTI jelentése szerint: „Első alkalommal szíven ütött, második alkalommal fájt, harmadik alkalommal visszautasítottam. Kereszténységem véd meg engem ezektől. A vádak abban gyökereznek, hogy én nemzeti politikus vagyok. Én ugyan Európa-párti, de mindemellett magyar és kereszténydemokrata vagyok. Egy igazi keresztény nem képes támogatni semmit sem, ami az emberi szabadság és méltóság ellen való.”

A Spiegel Online német hírportál összeállításában hangsúlyozta: egyetlen külföldi politikus vagy mértékadó, Magyarországot jól ismerő megfigyelő sem vádolja a magyar kormányt antiszemitizmussal vagy azzal, hogy a kormány antiszemitákból állna. Másfelől Orbán újra és újra elhatárolódik ugyan az antiszemitizmustól és a Jobbiktól, de ezzel párhuzamosan a cikk szerint a kormánypártokban is sokasodnak az antiszemita esetek, és jelentkeznek szélsőjobboldali tendenciák.

Példaként a Fidesz „egy része” által formált Horthy-kultuszt, Nyirő József író újratemetését és azt említik, hogy Orbán és pártja nem határolódik el Bayer Zsolt cikkeitől, mert „Bayernek központi szerepe van a jobboldali szavazók mobilizálásában” – jelentette a távirati iroda. Martonyi János külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lapban megjelent vendégkommentárjában azt írta: a kormány örül annak, hogy a WJC Budapesten tartja tanácskozását, mert így a szervezet tagjai személyes tapasztalatok alapján alkothatnak véleményt arról: megalapozottak-e a Magyarországgal kapcsolatos aggodalmak.

A rendőrség már pénteken lezárta a világkongresszusnak otthont adó budapesti szálloda környékét
A rendőrség már pénteken lezárta a világkongresszusnak otthont adó budapesti szálloda környékét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.