MTA: Már keresik Pálinkás József utódját

Huszonhat új levelező tagot választ hétfői közgyűlésén a Magyar Tudományos Akadémia, és 31-en válnak levelezőből rendes taggá.

A választás elsődleges szempontja a lefektetett elvek szerint a különféle mérőszámokkal igazolt tudományos kiválóság, ám az egyes tudományos osztályok által a közgyűlésnek megválasztásra ajánlott tudósok rangsorát Pálinkás József elnök szerint más szempontok és személyes indokok is motiválhatják. Mint fogalmazott, nincs értelme minden esetben azt keresni, kinek volt nagyobb az idézettsége vagy több a közleménye, könyve, a kiválók között sokszor a „belső értékrend” dönt.

A közgyűlés az idén nem választ új vezetőket, de már gondolkodnak az MTA új elnökéről
A közgyűlés az idén nem választ új vezetőket, de már gondolkodnak az MTA új elnökéről

Az sem szerencsés, ha valaki elmúlt hatvanéves, hiszen hiába verné érdemekben a mezőnyt, az új szempontok őt is kirostálják. Az idén a közgyűlés nem választ új vezetőket, a tagság körében mégis elkezdődött a gondolkodás az MTA következő elnökéről, és információink szerint az egyes csoportok egy mindenki számára elfogadható, nagy tudományos tekintéllyel bíró jelöltben gondolkoznak. Az Orbán Viktor részvételével megnyíló tanácskozáson szó lesz az MTA pénzügyi helyzetéről is.

Az idén gyakorlatilag nem nőtt a tavalyihoz képest az Akadémia költségvetése, legfeljebb azzal vigasztalhatják magukat, hogy tavaly húszszázalékos bővülés volt, aminek következtében javult a kutatóintézetek műszerállománya. A 65 Lendület kutatócsoport is növeli az ország kutatási kapacitását. Pálinkás József beszámol a kutatóintézet-hálózat elmúlt évben lezárult, jelentős megtakarítást eredményező átszervezéséről is.

Ennek novemberben lesz a zárófejezete, amikor megnyílik az interdiszciplináris anyag- és élettudományi kutatásokat folytató Természettudományi Kutatóközpont ötemeletes lágymányosi épülete. Egyidejűleg bezárják a rózsadombi ingatlant, a korszerűtlen egységeket lebontják, a területet pedig valószínűleg értékesítik. Az Akadémia tovább növeli részvételét az egyetemi kutatásokban is: július 1-jén öt évre szóló, több mint 420 millió forintos költségvetéssel tizenöt új kutatócsoport kezdheti meg működését a felsőoktatási intézményekben.

A közgyűlés idei fő témája nem igazán a mai kor tudományos aktualitásaihoz igazodik, a tudósok a hajdani reformkori politikus és akadémiai elnök, Eötvös József születésének 200. évfordulójára emlékeznek. Az utcanevek tárgykörében az önkormányzatok kérésére kiadott, erősen vitatott és aktuálpolitikai beszűrődésű akadémiai állásfoglalás nem szerepel a közgyűlés napirendjén, de az elnök, mint mondta, ha valamelyik tag ezt felveti, válaszolni fog a kérdésekre. Pálinkás József úgy véli, „nem lehetett visszautasítani a törvény szabta feladatot, ha már egy több százmillió forintos költségvetésű, ilyen kérdésekben megszólítható Társadalom tudományi Kutatóközpontot üzemeltetnek”.

Szerepel viszont a beszámolóban az MTA alapította és Makk Károly elnökletével működő Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tevékenysége. A Fekete György vezette Magyar Művészeti Akadémia létrejöttével és az új alkotmányba való beemelésével Pálinkás József szerint a kulturális életben sajnos „intézményesítettek” lettek az ellentétek, amelyeket a két szervezet között „célszerű lenne csökkenteni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.