Máris megfagyott a forródrót?

A legutóbbi megállapodás felrúgásának, de legalábbis figyelmen kívül hagyásának tekintik az Együtt 2014-nél azt, hogy Mesterházy Attila szocialista pártelnök együttműködésre hívta a demokratikus ellenzéki oldal több más képviselőjét is.

Az MSZP vezetője a május elsejei beszédében jelentette be, hogy a Bajnai Gordonnal múlt héten megkötött négypontos megállapodását megküldi a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak (MSZDP), a Szövetségben Együtt Magyarországért (SZEM) pártnak és a Liberálisoknak is, kérve őket a csatlakozásra. A szocialisták azt szeretnék tisztázni, ki vezeti az Együtt 2014-et, Bajnai vagy Szigetvári Viktor társelnök.

Mint ismert, Mesterházy és Bajnai az MSZP szombati választmányi ülésén abban állapodott meg, hogy közös egyéni képviselőjelölteket állítanak a 2014-es választásokon; az addig hátralévő időközi választásokon egyeztetett módon történik a jelöltállítás; a közös akciókat és a szervezetfejlesztést pedig nem egymás rovására folytatják.

„Közös, egyeztetett választási együttműködésen alapuló győzelmeket – végül Orbán Viktor leváltását is – hozó stratégiát lehet és kell kialakítani az MSZP és az Együtt 2014–PM között. Azt gondolom, hogy május elsejére megfagyott a forródrót Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között, miután az MSZP elnöke előre nem egyeztetett módon új szereplőket hívott a tárgyalásba, és úgy kért egyeztetést az MSZP megyei elnökeitől az Együtt 2014 helyi szervezeteivel, hogy korábban abban állapodott meg Bajnai Gordonnal: először országos szintű egyeztetések történnek. Ez nem feltétlenül segíti a közös sikert” – jelentette ki a Népszabadság kérdésére Szigetvári Viktor. Az Együtt 2014 párt társelnöke lapunknak azt mondta: problémás, hogy „Mesterházy Attila köreiben” az Együtt 2014-et sokan „piócának”, „élősködőnek” tartják. Szigetvári szerint mindkét pártnak tartania kellene magát a legutóbbi megállapodáshoz. „Néha úgy érzem, Mesterházy Attila háttérembereinek taktikai húzásait figyelve, hogy nem Orbán Viktort, hanem Bajnai Gordont tekintik ellenfelüknek. Tudom, hogy az MSZP-ben az Együtt 2014-et elfogadó többség van, és tudom, hogy a többség azt is tudja: közös a felelősségünk egy széles választói koalíció megteremtésében. Legutóbb erős, visszavonhatatlan elköteleződés született a két szervezet között. Rossz, ha ezt gyengítik egyes szocialista politikusok, mert ez a választási győzelem esélyeit gyengíti. Győzelem pedig nélkülünk és Bajnai Gordon nélkül sincsen” – szögezte le lapunknak Szigetvári.

Lapunk megkereste a szövetségbe hívott pártok vezetőit is. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke és Árok Kornél, a SZEM vezetője is azt közölte, hogy pártjuk illetékes döntéshozó testületei jövő héten tárgyalják meg a felkérést. Schmuck Andor, az MSZDP elnöke azt mondta, hogy Mesterházy Attila megkeresését továbbküldte a szociáldemokraták egyéni választókerületi felelősinek, akik két hét múlva alakítják ki álláspontjukat egy közös tanácskozáson. Azt is jelezte, hogy levélben kért tájékoztatást, hogy a felajánlott szövetség az MSZDP és az MSZP vagy az MSZDP és „az összes többi” szervezet között jön-e majd létre. Fodor Gábor, a Liberálisok vezetője örül a szocialisták kezdeményezésének, mert fontosnak tartja az ellenzéki együttműködés formájának kialakítását.

Az MSZP-ben forrásaink tájékoztatása szerint értetlenül fogadták Szigetvári Viktor mondatait. Szerintük semmiben sem lépték át a korábbi megállapodás kereteit, hiszen Bajnai Gordon – de még Szigetvári is egy tévéinterjúban – azt mondta: először az MSZP-vel, majd a többi kis párttal kell megállapodni. „Nem fagyott meg semmilyen forródrót, a személyes viszony és az együttműködés továbbra is hatékony, bár kétségtelen, hogy Viktorban néha személyeskedést érzünk az MSZP irányában. Jó lenne tisztázni, hogy Bajnai vagy Szigetvári vezeti az Együtt 2014 tömböt. Mi folytatjuk, amit közösen elkezdtünk” – tette hozzá lapunknak az egyik szocialista felső vezető.

Mesterházy május 1-jén együttműködésre hívta a DK-t, az MSZDP-t, a SZEM-et és a Liberálisokat is
Mesterházy május 1-jén együttműködésre hívta a DK-t, az MSZDP-t, a SZEM-et és a Liberálisokat is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.