Kinek volt kapcsolata az alvilággal?

Paritásos alapon működő albizottságot állított fel keddi ülésén az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Portik–Laborc-találkozók előzményeinek, hátterének és utóéletének feltárására.

Kocsis Máté, a testület fideszes tagja, a 2008 óta titkolt találkozó leleplezője, és az ott elhangzottak miatt egyre terjedő botrány kirobbantója kezdeményezte a keddi ülésen a ténymegállapító albizottság felállítást, és ő javasolta Mile Lajost elnöknek, amit a testület meg is szavazott. Kocsis lapunknak azzal indokolta a bizottság paritásosságát (azaz-hogy minden párt azonos számú képviselővel vesz részt a munkájában) és Mile elnökségét, hogy a baloldali pártok ne kérdőjelezhessék meg az albizottság munkájának hitelességét.

Mint mondta, az albizottság életre hívásával nem újabb pártpolitikai alapú viták kirobbantása a cél, hanem az, hogy tisztázzák, mi és miért úgy történt 2008 nyarán azokon a találkozókon, amelyeken Portik Tamás, a 90-es években az illegális olajügyeiről elhíresült Energol Rt. egyik, jelenleg több gyilkosság lehetséges felbujtójaként előzetes letartóztatásban lévő igazgatója, és Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója vett részt.

Persze a korábbi nyilatkozatok alapján külön is vizsgálják a Portik anyagi jólétét megalapozó Energol Rt. alapítása, működése, és az illegális olajügyei miatt indított nyomozás egyes részleteit is, például, hogy mi volt az oka annak, hogy 1997 tavaszán az Energol valamennyi vezetőjét sikerült őrizetbe vennie a rendőrségnek, egyedül Portik Tamás tudott eltűnni. Mi lehetett az oka, hogy az egykor a körözési listát vezető Portik – akit abban az időben még csak adócsalásért és más, kisebb súlyú bűncselekményekért kerestek az Energol-üggyel összefüggésben – évekig bujkálhatott, amíg bűnei el nem évültek.

És persze aligha lesz megkerülhető – tudta meg a Népszabadság kormánypárti forrásokból – Portik Tamás Laborc Sándor előtt tett azon állítása valóságtartalmának ellenőrzése, miszerint egy időben ő vitte a pénzt az MSZP-seknek, de soha, senkinek nem voltak gondjai emiatt, mert soha nem derült ki.

A nyilvánosság az érdeke az MSZP-nek is – szögezte le Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke, aki szerint pártjának semmi takargatnivalója nincs az ügyben. A jövő héten azért újra meghallgatják a találkozókról készült (és hétfőre állítólag a háttérzajoktól már megtisztított) felvételeket, hogy egybevethessék a már nyílttá tett leiratokkal.

Demeter: a Fideszt is lehallgatták

A Fidesz egyik elnökségi ülését és egyik parlamenti képviselőjét is lehallgatta a titkosszolgálat az MSZP-kormány idején. Ezt Demeter Ervin, az első Orbán-kabinet titokminisztere jelentette ki a Hír TV Rájátszás című műsorában. A politikus szerint több példa is alátámasztja, hogy a Szilvásy György és Laborc Sándor által irányított nemzetbiztonsági szolgálatot politikai célokra használta fel az előző kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.