Várja a magyar felkérést az EBESZ

A megváltozott jogi környezetet vizsgálná a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala, az ellenőrök azonban csak a kormány hívására jöhetnek. Választásra meg fogják hívni őket, arra azonban nem kaptunk választ, hogy mikor kérik fel a szervezetet a törvény jogi felülvizsgálatára.

Kihirdették nemrég a Magyar Közlönyben a választási eljárási törvényt, amelyet április 8-án módosításokkal fogadott el a parlament. A jogszabály több pontját – az államfő beadványa nyomán – januárban alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság. Ezzel épp tizenkét hónappal a 2014-re tervezett parlamenti választások előtt alakul ki a jogi környezet. 

Pontosan ennyi az időszak is, amely az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szokásos gyakorlata szerint az előzetes jogi felülvizsgálat megindításához szükséges, amennyiben valamely országban alapvető változások történtek a választások lebonyolításában.

– A magyar hatóságok tisztában vannak vele, hogy a jogi szakvélemény segítséget jelent, amelyet az ODIHR (az EBESZ varsói székhelyű Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala) felajánl, éppen úgy, mint az EBESZ bármely más részt vevő államának. Abban az esetben, ha az ODIHR erre felkérést kapna, komolyan fontolóra venné azt – mondta lapunk megkeresésére Beata Martin-Rozumilowicz, az EBESZ/ODIHR választási hivatalvezetője Varsóból.

A jogi felülvizsgálatot ugyanis, amelyet az Európa Tanács velencei bizottságával közösen végeznek el, először is a magyar illetékeseknek kell kezdeményezniük. A munkát elvileg „távértékeléssel” is elvégezhetik, de úgy is találhatják, hogy budapesti konzultációk szükségesek hozzá.

Ez a felülvizsgálat nem azonos a szokásos választási megfigyelői misszióval, amelyet az EBESZ rendszeresen delegál, és amelynek ellenőreit Magyarország korábban is mindig meghívta. Azt is fel kell mérni, hogy a magyarországi választások tükrében mekkora csapattal érkezzenek a megfigyelők; a missziók mérete és a szakértők összetétele között óriási különbségek is lehetnek a nemzetközi gyakorlat szerint.

– A szokásoknak megfelelően az EBESZ/ODIHR választási megfigyelőit a kormány nevében a Külügyminisztérium fogja meghívni az országgyűlési választások tervezett időpontját megelőzően 3-6 hónappal – közölte lapunkkal Kaleta Gábor, a külügy sajtófőosztályának vezetője. Arra a kérdésünkre azonban, hogy a választási eljárási törvény jogi felülvizsgálatára mikor kérik fel az EBESZ/ODIHR, illetve az Európa Tanács illetékeseit, hetek óta nem kaptunk választ. Megküldték viszont csatolmányban e szervezetek egy tavaly júniusi értékelését, amelyben persze a változások egy részét nem tudták még figyelembe venni.

Mint arról lapunk részletesen beszámolt, a kormánypárti szavazatokkal módosított törvény alapján a magyarországi lakcímmel rendelkezők előzetes feliratkozás nélkül vehetnek részt a választásokon. A külföldön élő magyar állampolgárok levélben, az internetes ügyfélkapun vagy a választások internetes oldalán kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a választási irodánál. Regisztrálniuk kell azoknak is, akik nemzetiségi listákra kívánnak szavazni, illetve azoknak, akik segítséget kérnek a szavazáshoz. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők augusztus 1-jétől kérhetik felvételüket a névjegyzékbe, a többiek november 1-jétől. Megszűnik a kampánycsend és a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalma a voksolás napján, illetve az azt megelőző napokban.

Beata Martin-Rozumilowicz a szerbiai választásokon
Beata Martin-Rozumilowicz a szerbiai választásokon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.