'Bejátszottam a pályát'

Az MSZP-nek, ha kell, az önös érdekei feladásával is fel kell mutatnia, hogy létezik egy választható alternatíva Orbánék rombolásával szemben – nyilatkozta a Népszabadságnak Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, aki 2014-től az Európai Parlamentben kívánja folytatni politikai karrierjét.

- Nemrég arról értesítette politikustársait, hogy 2014 után nem a magyar, hanem az Európai Parlamentben kívánja folytatni karrierjét. Ezek szerint nem hisz a kormányváltásban és inkább menekülőre fogja?

Semmiféle megfutamodásról nincs szó, hiszen a szegedi választókörzetem az egyik legbiztosabban nyerhető kerület, megdolgoztam érte, vagyis lenne helyem a következő Országgyűlésben is. Ráadásul szándékaim szerint az MSZP következő tisztújító kongresszusán párttisztségre is pályázni kívánok. A hét nagy részében járom az országot, nem halk szavú parlamenti alelnök vagyok. Egyszóval a párt és az ország politikai életének formálója kívánok maradni a jövőben is, nem menekülök. Sőt. De lassan húsz éve vagyok benne a magyar belpolitikában, néha új feladatokra is szükség van.

Miből gondolja, hogy alkalmas lenne EP-képviselőnek? Sok uniós és európai szakértő, tapasztalt politikus van még az MSZP-ben és környékén.

A Tabajdi Csaba által vezetett jelenlegi EP-delegációnkra igaz a magyar mondás: kicsi a bors, de erős. Nagyon aktív és eredményes munkát végeznek mindannyian. Én hozzájuk kívánok csatlakozni, tanulni tőlük. Az elmúlt három évben az Országgyűlés alelnökeként a diplomáciai feladatok töltötték ki a mindennapjaimat, legyen szó a Magyarországra akkreditált diplomatákkal, vagy a világ számtalan országának delegációival való kapcsolatépítésről. Szerettem az alelnöki munkát és talán kellően bele is tanultam. Úgy érzem, bejátszottam a nekem szánt pályát.

A szocialista EP-listát sok minden formálhatja még, a párttársai közül is sokan ambicionálnak még brüsszeli karriert. Önnek ki ígérte meg a befutó helyet, hogy ilyen magabiztos?

Az, hogy én eldöntöttem: az Európai Parlamentben szeretném folytatni, természetesen nem jelenti azt, hogy az MSZP választmánya és kongresszusa meg is fogja majd szavazni az indulásomat. Az viszont nem lett volna korrekt, hogy – miután az európai és az országgyűlési választás egy időpontra esik majd – ha az utolsó pillanatban jelentem be, hogy merre tartok. Az MSZP-nek a következő ciklusban nem négy, hanem sokkal több EP-képviselője lesz, remélem, hogy beférek majd közéjük. Nem listavezetői helyet, csak egy lehetőséget kértem. Mind Mesterházy Attila pártelnökkel, mind Botka László szegedi polgármesterrel hosszasan egyeztettem arról, hogy új életpályát nyitok. Úgy tűnt, mindketten támogatják a szándékaimat.

Miként értékeli az MSZP és az Együtt 2014 közeledését? Siettetné, vagy – Bajnai Gordonhoz hasonlóan – lassítaná még a teljes szövetségkötés folyamatát?

Mindig is a mielőbbi, teljes együttműködés mellett érveltem, sokszor ezért még házon belül is árulónak tartottak. Mérföldkő volt a most szombati választmányi ülés, amelyen a közös jelöltállítás mellett foglalt állást mindkét tömb vezetője. Ez a döntés lelki gátakat szakít át, innentől kezdve helyben és országosan is megnyitottuk a közös technikai felkészülés lehetőségét. Az, hogy ki lesz a kormányfőjelölt, szerintem Mesterházy Attila döntésén múlik majd. Az erős MSZP erős vezetője fogja eldönteni, hogy beenged-e valakit maga elé, vagy maga akar nekivágni a feladatnak. Mesterházy Attilának ez lesz a legsúlyosabb egyéni és vezetői döntése. De, erre még ráérünk. A közös jelöltek megtalálásában és a felkészülés megkezdésében viszont már nem szabad tovább várni. Sokak elvárása, hogy legyen egy választható alternatíva Orbánék rombolásával szemben. Nekünk ezt kell felmutatni, ha kell, önös érdekeink feladásával együtt is.

Újhelyi István: Az MSZP és az Együtt 2014 közös jelöltállításának bejelentése lelki gátakat szakít át
Újhelyi István: Az MSZP és az Együtt 2014 közös jelöltállításának bejelentése lelki gátakat szakít át
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.