Ujhelyi befejezi parlamenti pályafutását

Nem kíván elindulni a 2014-es országgyűlési választásokon a szocialista párt egykori alelnöke, a Parlament jelenlegi alelnöke, Ujhelyi István – értesült a Népszabadság.

Megbízható forrásaink szerint a baloldali politikus átadja egyéni képviselői körzetét, és mandátuma lejárta után az Európai Parlamentben kívánja folytatni karrierjét. Lapunk úgy tudja, hogy Ujhelyi erről levélben értesítette közvetlen párttársait, hangsúlyozva: nem kíván hátat fordítani a szegedieknek a jövőben sem, de új kihívásokat és feladatokat akar vállalni; ezért kíván indulni az egyik európai mandátumért. Ujhelyi politikai karrierjét baloldali ifjúsági szervezetek vezetőjeként kezdte, de idővel az MSZP-nek is meghatározó alakja lett.

Ujhelyi István
Ujhelyi István FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN

Dolgozott az ifjúsági tagozat elnökeként, a párt elnökségének tagjaként, majd országos alelnökeként, s jelen volt az államirányításban is az önkormányzati tárca turizmusért és sportfejlesztésért felelős államtitkáraként, majd a Nemzeti Turisztikai Bizottság első embereként. Jelenleg az Országgyűlés szocialista alelnöke és a magyar politikai elit egyik legbefolyásosabb tagja Kínában, köszönhetően az utóbbi időszakban kiépített kínai kapcsolatainak. Hogy ki fogja átvenni majd jelölti helyét a Csongrád megyei 1. számú körzetben, még nem tudni. Az bizonyos, hogy Ujhelyi egy „nyerhető” körzetet ad át, korábban ugyanis 2002-ben és 2006-ban is több mint húszezer voksot és ezzel első körös mandátumot szerzett ebben a szegedi választókörben. A legutóbbi, 2010-es választáson viszont alulmaradt a fideszes Bodó Imrével szemben. Akkor Ujhelyi mindössze 10 ezer voksot kapott, fideszes ellenfele 13 ezret.

Az MSZP leendő EP-listája, akárcsak az egyéni jelöltek névsora várhatóan csak később véglegesedik. Az már tudható, hogy Ujhelyi mellett Szanyi Tibor is Brüsszelbe tart, ahogyan a jelenlegi EP-delegáció tagjai is bizonyosan újráznának. Kérdés, hogy a pártvezetés – és majd a listát jóváhagyó választmány – hány új arcot szeretne látni a brüsszeli névsorban, de a végső listát az is befolyásolhatja majd, hogy az országgyűlésihez hasonlóan lesz-e közös EP-indulás is az E14–PM-szövetséggel vagy sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.