Május 1-jén vörös csillaggal vonulnak

Teszteli az önkényuralmi jelképek használatáról a közelmúltban elfogadott új szabályozást a Munkáspárt 2006 és a Zöld Baloldal: aktivistáik május 1-jén Pécsen vörös csillaggal vonulnak fel. Erről nyílt levélben tájékoztatták a belügyminisztert, aki ezt állítólag nem igazán ajánlja nekik – mondta kérdésünkre Nyári Zsolt, a zöldek szóvivője.

Őt egy éve ugyanilyen cselekményért bilincsbe verve vitték be a Gyorskocsi utcába. Az ellene folyó büntetőeljárás azóta sem zárult le – de a bilincselés miatt első fokon személyiségi jogi pert nyert –, miközben a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi ítéletei alapján önmagában a vörös csillag viselése miatt csak azt lehetne elmarasztalni, aki a jelképet kifejezetten önkényuralmi rendszerek népszerűsítése érdekében használja. A korábbi, az Alkotmánybíróság (AB) által megsemmisített szabályok szerint az önkényuralmi jelképek terjesztése, nagy nyilvánosság előtti használata, illetve közszemlére tétele bűncselekménynek minősült.

Kitűző
Kitűző

A testület a büntető törvénykönyvnek (Btk.) ezt a passzusát – az emberi jogi bíróság ítéleteire is hivatkozva – alaptörvény-ellenesnek találta, mert az a véleménynyilvánítás szabadságának szükségtelen és aránytalan korlátozását jelentette. A Btk. május 1-jén hatályba lépő módosítása szerint „aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon” terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.

A jogalkotó tehát az önkényuralmi jelképek viselését csak akkor rendeli büntetni, ha a köznyugalom mint védett érték sérelmet szenved. Nyári hangsúlyozza: munkát, kenyeret, fedelet követelve vonulnak majd május 1-jén, és szerinte a rendőröknek a helyszínen kell majd eldönteniük, hogy a munkásmozgalom hagyományos jelképének használata ilyen összefüggésben is alkalmas-e a köznyugalom megzavarására. Ha igen, azt sajnálattal tudomásul veszik, és ha a rendőrség fellép velük szemben, az intézkedésnek ellenállás nélkül alávetik magukat. Egyébként úgy értesültünk, hogy a demonstratív akcióban az MSZP néhány pécsi tagja is részt kíván venni. (Az MSZP pécsi szervezete később közölte lapunkkal, hogy a szervezet rendezvényén nem lesz vörös csillag, mert "a  Magyar Szocialista Párt tiszteletben tartja Magyarország jogszabályait és azon magyar állampolgárok emlékeit, érzéseit, akikben a vörös csillag, mint önkényuralmi jelkép félelmet, rossz érzéseket kelt, családi vagy egyéni tragédiát jelent. Elhatárolódunk minden olyan tevékenységtől, amely sérti a magyar jogrendet és sérti mások érzéseit.")

Kocsis Máté, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának vezetője a Hír TV-ben múlt pénteken ugyancsak figyelmeztetett: aki nagy nyilvánosság előtt használja, közszemlére teszi vagy terjeszti a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a vörös csillagot vagy a sarló-kalapácsot, az bűncselekményt követ el. Szerinte az AB-döntés alapján május 1-je után előállhatott volna az a „felháborító helyzet, hogy bárki masírozhatna”, de a parlament időben lépett, és egy hete módosította a Btk.-t. A magyar jogszabályok pedig mindenkire vonatkoznak – emelte ki –, tehát a „pártokba verődött baloldali csoportokra” is, és aki ezt képtelen tudomásul venni, azzal szemben a rendőrség el fog járni.

– A képviselő talán nem olvasta el figyelmesen azt ez előterjesztést, amit maga is megszavazott – jelentette ki kérdésünkre Magyar Gábor ügyvéd. Ő Nyári Zsolt jogi képviselője, de több más hasonló ügyben is eljárt már a strasbourgi emberi jogi bíróság előtt. Figyelmeztetett arra, hogy az önkényuralmi jelképek – ezen belül a vörös csillag – viselését az új szabályok szerint csak akkor lehet büntetni, ha az a köznyugalom megzavarására alkalmas módon történik. De ki nem tud egyetérteni azzal, ha valaki a munkásmozgalom hagyományos szimbólumának kitűzésével követel munkát, fedelet és kenyeret? – kérdi.

Ebben az esetben ugyanis szó sem lehet arról, hogy öncélúan, provokatív módon, önkényuralmi rendszerek népszerűsítése érdekében, mások érzékenységét célzó szándékkal tűznék ki a vörös csillagot – hangsúlyozza. Így az ügyvéd maga óvatosságra inti a hatóságokat, mert ha a rendőrség ismét beavatkozna, azzal azt kockáztatják, hogy a magyar állam megint pert veszít Strasbourgban. Egyébként van olyan, folyamatban lévő vörös csillagos ügye – jelezte –, amelyben csaknem bizonyosan ismét a kormány számára kínos ítélet születik. Magyar érti persze, hogy a Fidesz nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, hiszen azt igyekszik kommunikálni, hogy a fasiszta és a kommunista rendszertől is egyenlő távolságot tart.

A „kommunistáknak” viszont hivatalos strasbourgi papírjuk van arról, hogy a munkásmozgalom szimbólumának tekintett vörös csillagot bizonyos korlátozásokkal használhatják, míg ugyanezt a horogkeresztről – amelyhez az európai kultúrkörben nem kapcsolható semmilyen pozitív üzenet – senki nem mondta ki. A rendszernek tanulnia kell a saját hibáiból. Ha a strasbourgi bíróság az emberi jogok európai egyezményének megsértése miatt következetesen elmarasztalja Magyarországot, a szabályozást a nemzetközi fórum döntéseihez kell igazítani – állítja Magyar Gábor, aki felkészült arra, hogy ha május 1-jén a rendőrség a szociális jellegű követeléseket vörös csillaggal is nyomatékosító felvonulókkal szemben fellép, ismét a strasbourgi bírósághoz fordul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.