Orbán: Az EU inkább ezt vizsgálja!

Orbán Viktor miniszterelnök tegnap megemelte a tétet a Portik–Laborc ügyben, amikor a kihelyezett kormányülés után a következőket nyilatkozta: „A kommunistákat régóta ismerjük, egyébként is voltak elképzeléseink, hogy egy szocialista kormány, a maffia és a titkosszolgálat között milyen összefonódások lehetnek”.

Szerinte ennél sokkal fontosabb, hogy az ügy az egész ország erkölcsi kérdésévé vált. „Teljesen mindegy, hogy fideszesek vagyunk, MSZP-sek, LMP-sek vagy jobbikosok, azért most már húsz évvel a rendszerváltás után el kellene jutnia Magyarországnak oda, hogy bűnözőkkel nem ülünk le egy asztalhoz, bűnözőkkel nem egyezkedünk, az ellenfeleinkkel szemben a bűnözőkkel nem fogunk össze. (...) Rendes ember ilyet nem csinál. Ha valamivel foglalkozni szeretne az Európai Unió, akkor jobb lenne, ha ezt vizsgálná” –mondta a miniszterelnök.

„Az az Orbán Viktor mondja ezt, aki az azeri baltás gyilkost néhány ezüstért cserébe eladta Azerbajdzsánnak. Az az Orbán Viktor, aki egy buliban együtt pózolt a fekete sereg tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt vezetőjével, Magyar Róberttel. Az az Orbán Viktor, akinek a pártszékháza előtt egy gyilkosságért börtönben ült ember terrorizálta az ott tüntető diákokat” –így reagált minderre az MSZP.

Megszólalt az ügyben Szilvásy György, a Gyurcsány-kormány titokminisztere is, aki azt közölte az ATV-ben: biztos abban, hogy Laborc Sándor törvényi kötelességének megfelelően járt el, törvénytelenséget nem követett el, és nem használta fel jogtalanul az információkat. Szilvásy hozzátette: neki is tiszta a lelkiismerete. Szerinte ezt az ügyet csak szakmai szempontból szabadna értékelni, ehelyett most csak vádaskodás folyik. Szilvásy György elmondta: Portik Tamás azzal kereste meg a titkosszolgálatokat, hogy információi vannak a politika és az alvilág összefonódásáról. Laborc Sándor ezután találkozott Portik Tamással, a felvételeken pedig az hallható, ahogy az NBH akkori vezetője megpróbál Portik bizalmába férkőzni. A politikus szerint egy ilyen szituációt, amikor Laborc Sándor is megpróbálta eljátszani a megbízó szerepét, politikailag megítélni nagyon nagy hiba.

Időközben feloldották a titkosítás alól, és a nemzetbiztonsági bizottság honlapján hozzáférhetővé tették azokat a jegyzőkönyveket, amelyek Laborc Sándor tavaly november 27-i, zárt ülésen történt meghallgatásán készültek. Ezen az NBH korábbi főigazgatója a Portik Tamással való találkozóiról adott beszámolót. Itt Laborc rendre azzal érvelt, hogy nem emlékszik, pontosan mit és hogyan mondott, ráadásul emlékei szerint nem kettő, hanem csak egy találkozó volt. Az ülés érdekessége – és ez csak később derült ki –, hogy a bizottság tagjai pártállástól függetlenül abban állapodtak meg Laborc meghallgatása előtt: nem hozzák a tudomására azt, hogy ők már megkapták a két találkozó leiratát, vagyis tudják, hogy mi és hogyan hangzott el. A képviselők egy ideig tartották magukat ehhez a megállapodáshoz, de Kocsis Máté fideszes képviselő – a párt jelenlegi kommunikációs igazgatója – végül elárulta Laborcnak, hogy a politikusok előtt vannak az iratok; ezért később elnézést kért a képviselőktől.

A volt főigazgató egyébként alig adott érdemi válaszokat a hiteles leirat alapján feltett kérdésekre, leginkább tagadta, hogy bármilyen felajánlkozás vagy kérés elhangzott volna. „A találkozóval kapcsolatosan két megfontolásom volt. Az egyik megfontolás az, hogy a nemzetbiztonsági törvény 5. e) pontja alapján hatáskörbe tartozik – objektumvédelemnek hívják – az az információhalmaz, ami például a rendőrségi korrupcióról beszerezhető” – indokolta azt, hogy miért vett részt a találkozón, illetve ahogy ő mondja: „preventív beszélgetésen”. A volt főigazgató szerint Portik rendőrségi korrupcióval kapcsolatban akart információkat adni az akkori NBH-nak, de – mint azt Laborc maga is elismeri

– ilyen érdemi információ nem hangzott el. „Megmondom őszintén, mint ahogy mondtam, semmilyen felajánlás nem történt. Szeretném hangsúlyozni még egyszer, hogy a hivatalnak ellenzéki politikusokkal kapcsolatosan nem volt feladata. Ez a találkozás nem arról szólt, hogy felajánlkozás lett volna, nem arról szólt, hogy itt bárki bármit adott volna. Itt arról szólt a történet – amit én rövidre zártam gyakorlatilag azzal –, hogy nem tudunk mit felajánlani” – mondta szintén a bizottság előtt Laborc, amit viszont a lehallgatási jegyzőkönyvek meglehetősen másként mutatnak.

A volt főigazgató meghallgatása után a bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy Laborc „hülyének nézte” a testületet. „A legfelháborítóbbnak nem a volt főigazgató úrnak az itteni egyébként gyalázatos magatartását tartom, hanem azt, ha valaki ezeket a dokumentumokat elolvassa, akkor semmilyen kétsége arról nem lehet, hogy a miniszter famulusaként eljáró volt főigazgató tisztán pártpolitikai célokra használta az alá rendelt hivatalt” – ezt Gulyás Gergely (Fidesz) mondta a zárt ülésen, hozzátéve: „Most egymás között vagyunk, ezt szívesen elmondom a sajtó előtt is, de most itt egymás között vagyunk, legalább így egymás között lássuk azt be, hogy ebben ez volt a vérlázító, hogy az a – hogy egy korábbi nemzetbiztonsági bizottsági tagot idézzek – trágyadomb, ami itt a nemzetbiztonság területén előállt, az ezeknek az elvtársaknak volt köszönhető.” Erre is reflektálva Harangozó Tamás (MSZP) az UD. Zrt ügyét hozta fel, mondván: „a napnál is világosabb, hogy egy olyan magánbiztonsági cég megengedhetetlen eszközökkel pártok belügyeibe avatkozott bele, amelyik ezer szállal kapcsolható magyar nagyvállalkozókhoz és az önök pártjához (a Fidesz – a szerk.), abban az ügyben is az önök viselkedése a még hangosabb üvöltözés volt; szerintem nem ez a jó”. Az UD-ügy kapcsán Kocsis Máté úgy reagált: „óriási különbség” van abban, ha „valaki egy magáncégnek a vezetője – és hagyjuk, hogy ott valójában mi történhetett –, vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója”. Molnár Zsolt (MSZP) bizottsági elnök zárta le az UD-ügyre való hivatkozásokat azzal, hogy „azért tapasztaltuk, hogy a magyar igazságszolgáltatásnak, bűnüldözésnek és politikának nem egy sikeres története volt semelyik oldalról sem, maradjunk ennyiben”. Molnár egyébként kijelentette: az is bizonyítja, hogy az MSZP nem tart kapcsolatot a nemzetbiztonsági szolgálatok egykori dolgozóival, hogy Laborc nem valami életszerű védekezést választott – azt például, hogy azért mondott „mindenfélét” Portiknak, hogy a bizalmába férkőzzenek –, ami vállalhatóbb lett volna a bizottság előtt mutatott tagadásnál.

 

Kocsis Máté
Kocsis Máté
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.