Földügyek: Túl "szubjektív" pontok

Nem csak Ángyán Józsefnek és az ellenzéki képviselőknek voltak kifogásaik az állami tulajdonban lévő földek bérbeadásának visszásságai miatt.

Maga a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ellenőrző bizottsága is megállapította: a pályázatok eredményét jelentősen befolyásolta a szubjektív pontozási rendszer. A Fejér megyében nagy nyilvánosságot kapott ügyekben pedig kiderítették: a nagy területet nyert pályázók egyetlen esetben sem veszítettek, valamint egyetlenegyszer sem pályáztak közülük többen azonos birtoktestre.

Péter Mihály, az NFA ellenőrző bizottságának elnöke múlt héten kedden számolt be a tavalyi évben történt vizsgálatok eredményeiről az Országgyűlés mezőgazdasági albizottságának ülésén, amelyen részt vett Sebestyén Róbert, az NFA elnöke és Szabó Csaba vidékfejlesztési miniszteri biztos is.

A szerkesztőségünk birtokába jutott jegyzőkönyv szerint az NFA ellenőrzést végző bizottsága több ponton is szinte ugyanarra a megállapításra jutott, mint a visszás földbérleti rendszert kifogásoló Ángyán József.

„A nyertesek zöme nem rendelkezik jelenleg állatállománnyal, sőt, több esetben eszközökkel, gépekkel sem, míg a vesztesek között évtizedes tapasztalattal rendelkező állattartók is vannak. (…) Sok esetben találtunk olyan bírálatot, amikor a győztes maximális pontot kapott, a többi pályázó pedig, nem követhető meggondolások alapján, jelentősen alacsonyabb pontszámot (...) Értékelhető pénzügyi terv hiányában is lehetett kiemelkedő pontszámot kapni, pl. Veszprém megye, Nagyesztergár. (...) A Fejér megyei esetekben tapasztalt visszásságok miatt június 12-én felkerestük a Fejér megyei területi iroda vezetőjét, Kutas Istvánt, hogy válaszoljon a felmerült kérdésekre. Sajnos nem kaptunk érdemi választ arra, hogy miért így alakultak a bírálatok” – olvasható az ellenőrzésről szóló jegyzőkönyv kivonatában.

Gőgös Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője tegnap tudósítónknak azt mondta: korábban többször is jelezték a vidékfejlesztési miniszternek az állami földek bérbeadásával kapcsolatos visszaéléseket, de Fazekas Sándor az interpellációkra eddig rendre úgy reagált, hogy folyamatosan ellenőrzik a pályázatokat, s mindent rendben találtak.

A szocialista szakpolitikus megjegyezte: reméli, hogy az NFA baloldali elfogultsággal nemigen vádolható ellenőreinek bírálatai immár eljutnak mindazokhoz, akik a tárca vezetőjéhez hasonlatosan nem akarják észrevenni a földbérleti pályázatokkal kapcsolatos törvénytelenségeket.

Gőgös Zoltán
Gőgös Zoltán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.