Csak a kért hitel felét kapják?

Már a városvezetés sem bízik abban, hogy a Fővárosi Vízművek teljes egészében vissza tudja fizetni az önkormányzattól kapott 12 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönt. Erre utal a szerdai közgyűlés elé kerülő pénzügyi beszámoló, amelyben a pénzmaradványok terhére hatmilliárd forintot tartalékolnak a fővárosi önkormányzat által tavaly júniusban nyújtott tulajdonosi kölcsön megtérülésének kockázatára. (A CET peres ügyeinek fedezetére további négymilliárdot.)

A visszafizetés határidejét egyszer már kitolták május 31-re, miután az eredeti határnap tavaly decemberben eredménytelenül járt le. De egyre valószínűbb, hogy az immáron teljes egészében fővárosi tulajdonban lévő cég a módosított határidőre sem lesz képes teljes egészében törleszteni adósságát.

Hiába írt ki ugyanis új banktendert a vállalat még az év első napjaiban, megállapodásról egyelőre semmi hír, holott a vízművek hangsúlyozottan gyorsított eljárásra készült. Mint ismeretes, a főváros tavaly 15,1 milliárd forintért vásárolta meg a cég 25 százalékos tulajdonrészét, valamint a menedzsmentjogokat. A vételár első, 12 milliárdos részletét a főváros előlegezte meg.

A városvezetés kezdetben azt gondolta, hogy a cég majd a nyereségből fizeti vissza a tartozást, ám gyorsan kiderült, hogy ennyit csak sok év alatt tudna kitermelni. Az azóta bejelentett új központi adók és a rezsicsökkentési intézkedések pedig a hosszú távú reményt is eltörölték. Így nem maradt más, mint a hitelfelvétel. De a tárgyalások a vártnál lassabban haladtak.

A bankok egyre újabb és újabb feltételeket támasztottak. Az OTP például a szerződéskötés előtti pillanatban gondolta meg magát, mivel a tulajdonos főváros nem tudta garantálni, hogy a hitel teljes futamideje alatt a Fővárosi Vízművek Zrt. marad a kizárólagos vízszolgáltató Budapesten. A januárban kiírt új banktender pályázati dokumentációját hat pénzintézet váltotta ki. A cégvezetés reménykedni kezdett, hiszen az első pályázatra csupán két bank jelentkezett. Holott a vízművek – emelve a tétet –most már 13,5 milliárd forint hitelezésére kér ajánlatot. A pénzt 168 hónap – azaz 14 év – alatt fizetné vissza.

A felhívásban előre kikötötte, hogy érvénytelennek tekinti azt az ajánlatot, amely újabb engedélyhez kötné a cég folyamatban lévő projektjeit, kötelezettségvállalásait, vagy nem veszi figyelembe a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvényt, különösen annak tőkeleszállításra és a saját részvény bevonására vonatkozó passzusait. A pénzintézeteknek alig három hetet adtak ajánlatuk kidolgozására, mivel a vízművek február végén le szerette volna zárni a gyorsított tárgyalásokat.

Csakhogy a bankok most már állami, de legalábbis fővárosi garanciát és borsos kamatot kértek. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes február végén még bizakodott. Haranghy Csaba, a cég vezérigazgatója viszont elismerte: a cég 66 milliárdos vagyonának a közműtörvény által előírt önkormányzati tulajdonba adása jelentősen rontotta a pozíciókat. A korábban milliárdos nyereséget elkönyvelő cég 2013-as költségvetését csak nagy nehezen sikerült nullszaldósra kihozni. S ebbe még nem kalkulálták bele a tízszázalékos kötelező díjcsökkentést, viszont 600 millió forint értékben terveztek bele ingatlaneladást, ami ilyen válságos időkben erősen túlzónak tűnik. A fővárosi önkormányzat az idén aligha számíthat tehát a korábban megszokott milliárdos osztalékra.

Még ennél is érzékenyebben érintheti ugyanakkor, hogy a saját folyószámlahitel-keret terhére nyújtott 12 milliárdos hitelből alig a fele csoroghat vissza. Információink szerint a bankok már korántsem tartják olyan jó hitelfelvevőnek az önkormányzatot, mint a külső partnerekkel kötött szerződések folyamatos újraértelmezése előtti időkben. A főváros pedig aligha tehet mást, mint hogy elfogadja a kért hitelösszeg kevesebb mint felére vonatkozó pénzintézeti ajánlatot. A hitel felvételéhez azonban a Fővárosi Közgyűlésnek is hozzá kell járulnia. A májusi határidő közelsége miatt könnyen elképzelhető, hogy a mai ülésen, a helyszínen kiosztott előterjesztés alapján döntenek majd a képviselők.

Oda a bő hozam?
Oda a bő hozam?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.