Pokorni búcsút int a parlamentnek, Kósa talán Debrecennek

Pokorni Zoltán nem lesz parlamenti képviselő a 2014-es választások után, a fideszes képviselő, az oktatási bizottság elnöke ugyanis a Népszabadsághoz eljutott információk szerint a múlt héten zárt körben – a Fidesz júniusi tisztújító kongresszusát megelőző küldöttgyűlésen – jelezte szándékát: a hegyvidéki polgármesterségért szeretne ismét elindulni.

Mint ismert, a fideszes polgármester-képviselőknek Orbán Viktor már tavaly jelezte, választaniuk kell a két tisztség között, mert a 200 fős parlament még inkább erősíti azt a miniszterelnöki-pártelnöki „direktívát”, miszerint „egy ember, egy poszt”.

Pokorni Zoltán oktatáspolitikust – aki 1998 és 2001 között oktatási miniszter volt, 2001–2002-ben pedig a Fidesz elnöke – 2006. október 1-jén választották meg először a XII. kerület polgármesterének. 2014-ben a negyedik ciklusát zárja az Országgyűlésben. Lapunkat úgy tájékoztatták, Pokorni Zoltán elindul a Fidesz alelnöki posztjáért a párt júniusi tisztújító kongresszusán.

Rajta kívül a lapunkhoz eljutott hírek szerint a Fidesz jelenlegi alelnökei, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Kósa Lajos debreceni polgármester (a párt ügyvezető alelnöke), valamint Pelczné Gáll Ildikó brüsszeli EP-képviselő is aspirál a pártalelnökségre a tisztújító kongresszuson.

Orbán Viktornak nem lesz kihívója az elnöki tisztségért.

A Népszabadság már beszámolt róla, hogy a fideszes alelnökök közül Varga Mihály a II. kerületben, a 4-es számú fővárosi választókörzetben – mely átnyúlik Óbudára is – egyéni képviselőjelölt lesz. Hivatalosan még nem erősítették meg, de erre készül Rogán Antal belvárosi polgármester, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is.

Elődje, Lázár János már tavaly egyértelművé tette, hogy a mandátumot választja 2014-től, a polgármesterségről pedig már tavaly nyáron lemondott, amikor a Miniszterelnökséget vezető államtitkár lett. Kósa Lajos még nem hozott döntést arról, hogy polgármester vagy képviselő lesz-e, de valószínűleg a képviselőség mellett dönt – mondták lapunknak. Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója inkább a VIII. kerületi polgármesterségre pályázik újra.

Pokorni Zoltán egyeztet, Kósa Lajos a pénzét számolja
Pokorni Zoltán figyel, Kósa Lajos a pénzét számolja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.