Már nem tilos a vörös csillag

Újraszabályozta az Országgyűlés az önkényuralmi jelképeket tiltó Btk.-rendelkezést hétfőn. Így azok használatát a jövőben csak akkor büntetnék, ha az ilyen jelképeket a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon terjesztik, viselik vagy közszemlére teszik. A T. Ház hétfő délután a törvénytervezetet alig néhány ellenszavazat mellett fogadta el.

Eddig önmagában már az is bűncselekménynek minősült, ha valaki vörös csillagot (vagy horogkeresztet) tűzött ki, mostantól viszont vizsgálni kell, hogy emiatt az egyébként szinte körülhatárolhatatlan köznyugalom sérelmet szenvedett-e. Az eddigi szabályozás az emberi jogi bíróság előtt elbukott, mert a strasbourgi fórum – a véleménynyilvánítás szabadságának indokolatlan és szükségtelen korlátozása miatt – több alkalommal is kártérítést ítélt meg azoknak, akiket a magyar bíróságok a vörös csillag viselése miatt elítéltek.

A büntető törvénykönyv most felülírt rendelkezését az Alkotmánybíróság (AB) – nem kis részben a Magyarországot a vörös csillag viseléséért kiszabott ítéletek miatt elmarasztaló strasbourgi verdiktek hatására – februárban április 30-i hatállyal megsemmisítette.

Az AB úgy ítélte meg, hogy a szabályozás túl tág, mivel a jelképhasználatot általában szankcionálja, és ezzel aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát. A parlamentnek így mindenképpen döntenie kellett, különben az önkényuralmi jelképeket májustól mindenki korlátozás nélkül kitűzhette volna.

A kormány ezután készített új javaslatot, amelyhez csak ellenzéki módosítók érkeztek, de ezeket tegnap elutasították. Az országgyűlési zárószavazás után így a módosítás április 30-án hatályba léphet. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy például egy május 1-jei majálison a kommunista pártok hívei megjelenhetnek-e csillaggal a zakójuk hajtókáján. Az eddigi büntetőeljárások szinte kivétel nélkül hasonló cselekmény miatt indultak, és a strasbourgi emberi jogi bíróság minden esetben az elítélteknek adott igazat.

Azt viszont, hogy mi lesz ezután, egyelőre nem tudni. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy ha valakit a vörös csillag viselése zavar, a bíróság megállapítja majd a köznyugalom sérelmét. Ezért szerencsésebb lett volna, ha a büntető törvénykönyvet úgy módosítják, hogy a célzatot vizsgálják. Tehát csak azokat kellene elmarasztalni – és ez áll közelebb a strasbourgi bíróság gyakorlatához is –, akik kifejezetten az önkényuralmi rendszerek népszerűsítése érdekében viselik a jelképeket, hiszen a köznyugalom sérelme szinte megfoghatatlan.

Így majd csak a bírósági gyakorlat döntheti el, hogy az önkényuralmi jelképeket milyen feltételek mellett lehet használni. A mostani új szabályozás alapján egyébként az sem zárható ki, hogy újabb ügyek kerülnek majd az emberi jogi bíróság elé, ha a hazai fórumok túlzottan megszorító módon értelmeznék a Btk.-t.

És kit zavar?
És kit zavar?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.