A vízdíjcsökkentésről volt vita

Vita volt a frakcióülésen például a vízdíjcsökkentésről, de végül nem volt ellenszavazat – közölte Rogán Antal tegnap a Fidesz–KDNP frakciószövetség ülése után, melyen a kormányzati kampánytéma, a rezsicsökkentés folytatása volt napirenden. A frakcióülésen részt vett és felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is, aki – a lapunkhoz eljutott hírek szerint – megerősítette a képviselők előtt is: a rezsicsökkentést mindenképpen folytatják.

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető lapunk kérdésére azt mondta, hogy a Fidesz és a KDNP soraiban is sok a polgármester, és ők „nyilván a saját bőrükön érzik annak a problémáját, hogy az önkormányzati cégek a rezsicsökkentéssel nehezebb helyzetbe kerülnek. És ahogyan a fideszes, a kereszténydemokrata polgármesterek is szóvá teszik ezt” – mondta a politikus, aki részletekről nem beszélt. Egy másik kereszténydemokrata politikus szerint egy kínálkozó lehetőség lesz a problémára, például a szemétlerakási illeték emelésének elhalasztása 2014-re.

Száguld a kampány
Száguld a kampány

A frakcióülésen nem dőlt el véglegesen, hogy a kéményseprés ingyenes lesz-e, vagy minimum húsz százalékkal csökkentik a díjakat. De a sajtótájékoztatón Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető és Németh Szilárd „rezsibiztos” megerősítette a már eddig is ismert terveket: július 1-jétől a lakosság számára 10 százalékkal csökken a vízdíj, a PB-gáz ára, a szippantási díj, legalább tizedével mérséklődik a hulladékszállítási díj.

Kérdésünkre Németh Szilárd megerősítette: a szemétdíjcsökkentés úgy értendő, hogy a tavalyi emeléseket megelőző, 2012. április 14-i tarifákhoz hozzáadandó az idén központilag engedélyezett 4,2 százalék, és ebből jön le a 10 százalék. Számításunk szerint tehát amely önkormányzat tavaly április 14-e és december 31-e között 4,2 százaléknál nagyobb szemétdíjemelésről döntött, ott 10 százaléknál nagyobb, másutt ennél kisebb árcsökkentés várható. Kérdésünkre, miszerint hogy értelmezendő a 10 százalékos csökkentés a PB esetén, ha jelenleg körülbelül ötezer cseretelep szabadon meghatározott, meglehetős nagy szórást mutató tarifája él, Németh Szilárd úgy felelt, a termék hatósági áras lesz, az esetleges kérdéseket pedig megoldják.

Németh Szilárd felhívta a figyelmet: először volt az elmúlt 40 évben árcsökkentés (valójában többször is történt ilyen, például 2009-ben 10 százalékkal csökkent a gázár). A csökkentés egységes, senki nem „zaklatta” a családokat azzal, hogy beszámoljanak jövedelmükről. (A Fidesz által nemrég elfogadott törvény szerint az utca helyett immáron a lakásokban is kérhetnek az emberektől rezsicsökkentés-támogató aláírást. Németh Szilárd emlékeztetett is, hogy immár több mint egymilliónál járnak.)

A rezsibiztos állította, az árcsökkentést nem adófizetői pénzből, hanem „a szolgáltatók hasznából” állják (a lépés valójában tizedével csökkenti az áfabevételeket is, a szolgáltatók közül pedig csak a külföldi tulajdonú, a lakossággal közvetlen kapcsolatban álló cégek bevételeit csökkentették). Felhívta a figyelmet a lépés okozta inflációcsökkenésre, illetve valamiképp összefüggésbe hozta azt a reálbér-, illetve reálnyugdíj-emelkedéssel is. Emlékeztetett, hogy „egyes” szolgáltatók januártól még magasabb számlákat bocsátottak ki (az Elmű tavaly kibocsátott idei, a rezsicsökkentés után értelemszerűen stornózott számláit a fogyasztóvédelmi hatóság nem találta aggályosnak). A képviselő úgy fogalmazott, a szolgáltatók bíróságon akarták érvényteleníteni a januári árcsökkentést (szakértői információink szerint a törvényekkel amúgy is értelmetlenné tett per semmilyen módon nem szólt a tavalyi díjak visszaállításáról).

Németh Szilárd szerint a „Bajnai–Gyurcsány-tandem” sajtótájékoztatókon jelentette be, hogy hatalomra kerülvén „visszatérne a régi rendszer, amikor 15-ször emeltek árat”. Lapunk ilyen bejelentésre nem lelt. Az Együtt 2014 a rezsicsökkentést blöffnek nevezte, kormányon javítana rajta, például önrész nélküli szigetelési támogatásokkal. A Demokratikus Koalíció szerint pedig a díjak a csökkentés után is magasabbak lesznek, mint 2009-ben. A rezsicsökkentést támogató MSZP-ről Németh Szilárd úgy vélte, mindenfélét összehordanak. Megfogalmazása szerint „Szitka Péter, Kazincbarcika MSZP-s polgármestere arra biztatta a hőszolgáltatót, hogy zárják el a meleg vizet”, de a Fidesz megvédi a kazincbarcikaiakat polgármesterük támadásától. Ilyen nyilatkozatot sem találtunk. Szitka Péter a hőtermelő és szolgáltató közötti vita kapcsán – ami néhány órás szolgáltatáskimaradást okozott – jogi lépéseket, illetve szerződésbontást helyezett kilátásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.