Nem zavarhatták meg az Élet Menetét

Orbán Viktor miniszterelnök utasítása nyomán a rendőrség a hét végén másodszor is megtiltotta, hogy vasárnap demonstrációt tartsanak Budapesten a Nemzeti Érzelmű Motorosok. Jeszenszky Sándor, a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője (a Jobbik XI. kerületi szervezetének nemrégiben lemondott elnöke) vasárnap délelőtt a Hősök terétől nem messze tartott sajtótájékoztatóján nehezményezte az eljárást, majd a helyszínen megjelent motorosokkal együtt csatlakozott a devizahitelesek tüntetéséhez.

Az Index.hu azt írta, hogy vasárnap délután motorosok tűntek fel az Astoria és a Deák tér közt. A motorosok egy része Gárda Motor feliratú bőrkabátot viselt, a motorokra árpádsávos és palesztin zászlókat tűztek. A motorosok végül az Andrássyn a Hősök tere felé indultak egy rendőrmotor kíséretével. Nagy tiltakozást váltott ki, hogy a motorosok a Dohány utcai zsinagóga érintésével, „Adj gázt!” elnevezéssel hirdettek felvonulást – arra a napra, amikor a vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menetét rendezik a fővárosban.

Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy akadályozza meg az emberi méltóságot sértő rendezvény megtartását. A rendőrség néhány órával később (bár korábban tudomásul vette) betiltotta a demonstrációt. A motorosok fellebbeztek, a bíróság azonban jóváhagyta a rendőri tiltást. Ezt követően a „nemzeti érzelműek” más néven, tavaszi évadnyitóként jelentették be a vonulást. A megadott útvonal immáron elkerülte a zsinagóga környékét. A rendőrség ismét tudomásul vette a bejelentést, jelezve, hogy a „szükséges erőkkel biztosítani fogja” a rendezvényt.

Az MSZP-s Steiner Pál úgy ítélte meg, hogy az elnevezés és az útvonal módosítása nem változtat a lényegen. A politikus megdöbbentőnek nevezte a fejleményt, és felszólította a miniszterelnököt, tartsa be ígéretét: akadályozza meg a szocialista képviselő által „neonáci provokációnak” minősített motorosrendezvényt. Pénteken késő este érkezett a hír: Orbán Viktor újra utasította a belügyminisztert, hogy ne engedélyezze a Nemzeti Érzelmű Motorosok vasárnapi felvonulását. A rendőrség szombaton délelőtt közleményben jelentette be, hogy másodszor is betiltotta a rendezvényt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.