A Mol és az OTP esete Bajnai alapítványával

Bevételeinkkel és kiadásainkkal elszámolunk, támogatóink bizalmát büszkén fogadjuk – nyilatkozta a Népszabadságnak Szigetvári Viktor, az Együtt 2014 párt társelnöke, a Haza és Haladás Egyesület alelnöke, miután Németh Lászlóné fejlesztési miniszter tájékoztatást kért a Mol támogatási politikájáról.

A napokban került nyilvánosságra, hogy a részben állami tulajdonban lévő olajipari vállalat támogatta a Bajnai Gordon volt kormányfőhöz köthető Haza és Haladás Alapítványt. Németh Lászlóné a Hír TV-nek azt mondta, az állam meghatározó, de kisebbségi részvénycsomag tulajdonosa a Molban, és semmilyen módon nem szól bele a társaság üzletvitelébe, így támogatási politikájába sem. Ugyanakkor kiemelte: nem tartja helyesnek, hogy egy részben állami tulajdonban álló vállalat bármilyen politikai formációnak anyagi támogatást nyújtson.

Németh Lászlóné a televíziónak elmondta, hogy több kérdésre is választ vár az olajvállalat vezetésétől, és az eddigi gyakorlat befejezését kéri majd tőlük.

Arról lapunkban is beszámoltunk, hogy több mint kétszázmillió forint adományt kapott 2011–2012-ben a Haza és Haladás Alapítvány, amely Átláthatósági politika címmel közzétette minden egymillió forintnál nagyobb összegű adományát és kiadását. A Center for American Progress (CAP) progresszív politikai kutatóintézet a támogatások több mint felét adta: 2011-ben 60 millió forintot, 2012-ben pedig mintegy 52 millió forintot. A támogatók közt szerepelt az OTP Bank és a Mol is.

Az OTP Bank 2011-ben tízmillió, a Mol 2011-ben 10, tavaly pedig 15 millió forintot adott az alapítványnak. További adományok érkeztek 2011-ben Bojár Gábortól (3 millió forint), a Graphisoft alapítójától, Szigetvári Viktortól (2 millió forint), az alapítvány kuratóriumi tagjától és az alapítótól, Bajnai Gordontól is (4,25 millió forint).

Szigetvári Viktor a Népszabadság kérdésére úgy fogalmazott: a politikai korszakváltást az jelenti, hogy átláthatóan működnek. „Magyarországon az Orbán–Simicska-rezsim miatt tévék, rádiók, napi- és hetilapok működnek állami forrásokat használó pénzmosodák végfelhasználóiként. Ennek véget kell vetnünk” – mondta. Szerinte a Haza és Haladás Alapítvány elszámol a bevételeivel és a kiadásaival, most a Civil Összefogás Fórumon, a Heti Válaszon és társaikon a sor, tisztázzák ők is, miből működnek.

A Mol és az OTP Bank is annyit közölt a Népszabadság megkeresésére: több száz, illetve több mint száz civil szervezetet, alapítványt támogatnak évente. A Mol sajtóosztályán hozzátették: az együttműködések részleteit nem kívánják nyilvánosságra hozni. Az OTP-nél azt hangsúlyozták: a bank széles körű és sokszínű támogatási tevékenységet végez. Ismertetésük szerint a különböző alapítványok, szervezetek általában egy konkrét programra, aktivitásra, tevékenységre kérnek segítséget, a hitelintézet pedig „mindig a lehetőségekhez mérten és a támogatási alapelveknek megfelelően hoz döntést”.

Szigetvári Viktor: Alapítványunk átláthatóan működik
Szigetvári Viktor: Alapítványunk átláthatóan működik FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.