Mikor egyezik meg az ellenzék?

Folytatódik a „kezdeményezésverseny” az ellenzéki oldalon: az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért szövetséget vezető volt miniszterelnök azt javasolta az MSZP-nek, hogy már nyáron kezdjék meg a lehetséges együttműködésről való tárgyalásokat, és legkésőbb október 23-ig állapodjanak is meg róla.

Bajnai Gordon a Javaslat egy jó együttműködés menetrendjére címmel kiadott közleményben azt javasolta, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak lezárulta után – például június 16-án, Nagy Imre mártír miniszterelnök 1989-es újratemetésének évfordulóján – kezdjék meg a kétpárti tárgyalásokat. Az exkormányfő szerint fél év után, legkésőbb a szintén szimbolikus dátum október 23-án az MSZP és az Együtt 2014–PM már együtt hívhatná „korszakváltó szövetségbe” a választópolgárokat. Bajnai konkrét menetrendet is ajánlott, benne például annak kiemelt fontosságát, hogy közös garanciát adjanak a választóknak arra: a 2010 utáni „politikai ámokfutást” és a 2010 előtti időszak visszatérését is elutasítják.

A volt kormányfő egyértelművé tette, hogy október 23-ig meg kell állapodni arról is, kik legyenek a két ellenzéki tömb által közösen indított egyéni jelöltek, illetve hogy közös vagy különálló listán induljanak-e majd a pártok. Ugyancsak kiolvasható volt Bajnai Gordon mondataiból, hogy a „kétpárti” ellenzéki megállapodást az MSZP-nek és az Együtt 2014–PM szövetségnek kell megkötnie, az addig hátralévő időben tehát mindkét szereplőnek rendeznie kell a sorait és szövetségesi körét. A volt miniszterelnök szerint egyelőre még nem világos, hogy „mi a viszonya egymáshoz azoknak a politikai erőknek és szereplőknek, amelyek az MSZP-vel egyre szorosabb együttműködésben politizálnak”, ezért a szocialistáknak és az Együtt 2014–PM szövetségnek is tisztáznia kell saját viszonyait.

Bajnai környezetéhez tartozó forrásaink ezzel kapcsolatban azt éreztették: mindez nem csak arról szól, hogy az MSZP hivatalosan is rendezze sorait a Schmuck Andor-féle MSZDP-vel, illetve az Árok Kornél vezette SzEM-mel, de – ha akarják – a szocialistáknak kell Gyurcsány Ferencet és a Demokratikus Koalíciót (DK) is a saját tömbjükbe bevonniuk. Az, hogy a Mesterházy Attila vezette MSZP – amellyel épp a személyes és politikai nézetkülönbségek miatt szakított a korábbi kormányfő és új formációja – miként tud, illetve akar szövetségre lépni Gyurcsányékkal, még nem világos.

Egy biztos, az MSZP vezetése nyitottnak mutatkozott a mielőbbi együttműködésre Bajnaiékkal (és a DK-val is, hiszen őket is egyeztetni hívták), a szocialisták azonban kevesebbet késlekednének. Mesterházy Attila pártelnök sajtótájékoztatóján jövő hétfőre a Jókai utcai pártszékházba hívta az Együtt 2014–PM és a DK képviselőit, hogy a részletekről egyeztessenek. Mesterházy szerint a választók nem időhúzást és taktikázást, hanem érdemi együttműködést várnak, és mivel a Fidesz már megkezdte a választási kampányt, a választók türelmetlensége jogos. Az MSZP elnöke jelezte azt is, hogy a korszakváltás alapelveinek tisztázása már megtörtént, a szocialisták ugyanis egyetértettek az Együtt 2014–PM korábbi, ezzel kapcsolatos elképzeléseivel.

Az MSZP tavaly november végén fogadta el a Szövetség a változásért című előterjesztést, amelyben ellenzéki együttműködésre és tárgyalásokra hívták a demokratikus oldal szereplőit. A kapcsolódó szakpolitikai kerekasztal-tárgyalások közül Bajnaiék csak az alkotmányossági fórumon vettek részt, a többi egyeztetéstől távol maradtak. Az akkor javasolt szocialista menetrend egyébként nagyjából megegyezik azzal, amit Bajnai Gordonék most szorgalmaznak. Mesterházy hétfői meghívását a DK elfogadta, Molnár Csaba ügyvezető alelnök a Népszabadság kérdésére azt mondta: fontosnak tartják az együttműködést, és ott lesznek a szocialista székházban a meghirdetett időpontban.

Az Együtt 2014–PM viszont nem megy el, mondván, alaposan végiggondolt javaslatot tettek: a tavaly „házi feladata” a bizonytalanok megszólítása és a szövetségi rendszerek tisztázása. Bajnai Gordon a Népszabadság kérdésére azt mondta: az eddigi szocialista álláspont az ez év végi, jövő év eleji tárgyalásról késői volt, a hétfői pedig túl korai. „Sem kapkodni, sem tétovázni nem szabad most. Ha hétfőn ülnénk le, elveszítenénk a választást, hiszen összeadva is kevesebben vagyunk, mint a kormánypárti szavazók. Mindenkinek van dolga tavasszal, hogy nyáron már többen legyünk, mint a rezsim hívei” – fogalmazott Bajnai Gordon.

Bajnai Gordon hétfőn még nem akar egyeztetni, szerinte tavasszal még mindenkinek van dolga
Bajnai Gordon hétfőn még nem akar egyeztetni, szerinte tavasszal még mindenkinek van dolga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.