Zsarolás vagy béremelési ajánlat?

– Még az alamizsnát is feltételekkel adnák, de a dolgozóknak nem szabadna engedni a cégvezetés zsarolásának – véli Nemes Gábor, a bérmegállapodás aláírását megtagadó Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke.

Kérdés, hogy a tagság kockáztatja-e a BKV igazgatósága által megajánlott „biztos”, átlagosan havi nettó 6200 forintot a bizonytalan év végi minőségi prémiumért.

A BKV igazgatóságának tegnapi ülésén – a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) támogatásával –úgy döntettek a tagok, hogy az igazgatóság csak abban az esetben támogatja a bérmegállapodás megkötését az érdekvédelmi szervezetekkel, ha azt minden érintett aláírja péntek délig. A BKV közleménye szerint a jelenlegi ajánlat figyelembe veszi a gazdasági lehetőségeket, ugyanakkor biztosítja a munkavállalóknak a kért juttatásokat, ezért is írta alá eddig a szakszervezetek 92 százaléka.

Az igazgatóság állásfoglalása alapján április 1-jétől lehetőség nyílik – a felső vezetést kivéve – átlagosan havi bruttó tízezer forint személyi alapbéremelésre, bár ennek pontos, személyekre lebontott mértékét később határozzák meg. Ezen túlmenően minden dolgozót havonta 5000 forintos Erzsébet-utalvány illet meg. A BKV kész folyósítani a tavalyi, illetve az idei jubileumi jutalmakat, ha az érdekképviseletek elfogadják, hogy 2014-től a „törzsgárdajutalom” rendszerét minőségi munkavégzés ösztönzését szolgáló prémiummá alakítják át. Ehhez persze arra is szükség lenne, hogy a Fővárosi Közgyűlés által még nem elfogadott üzleti tervben a meghatározott személyi jellegű ráfordításokban a költségtakarékos gazdálkodás eredményeként megtakarítás keletkezzen az év végére, illetve erre a likviditási helyzet is lehetőséget biztosítson. A bérmegállapodás hatálya 2013. december 31-ig terjedne.

A BKV-menedzsment még hozzáteszi: Tarlós István főpolgármester elvárásaival összhangban a BKK és a BKV vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a dolgozók kiemelt megbecsülését fejezze ki a bérezés, az anyagi lehetőségek függvényében. A BKV éppen ezért folyamatosan kereste a valamennyi fél számára optimális megoldást. De a cég pénzügyi helyzete mindenkitől kompromisszumokat vár.

A BKV egyetlen ígéretére sem hajlandó garanciát adni, a legkisebb engedményt is feltételhez köti – állítja Nemes Gábor, aki úgy véli, hogy a BKV valójában a létszámleépítés nyomán felszabaduló bértömegből fizetné ki a béremelést és a juttatásokat. A cég által szabott határidő pedig egyszerű ultimátum, ami előtt a fennmaradni akaró szakszervezeteknek nem szabadna meghajolniuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.