Szentesítették a röghöz kötést

Most már nyilvánvaló, hogy a kormány végleg leverte a hallgatói tiltakozásokat. Balog Zoltán, a humántárca oktatásért is felelős minisztere tegnap a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával megállapodást írt alá a hallgatói szerződésekkel kapcsolatban.

A felsőoktatási kerekasztal tegnapi ülésén létrejött egyezséggel lezárult a decemberben egységbe forrt egyetemi polgárok tiltakozásának utolsó fejezete. A rektorok és a hallgatói szervezetek – a HÖOK és a Hallgatói Hálózat –, valamint az oktatók által egységesen megszavazott hat pont közül a legtöbbet idézett a hallgatói szerződések eltörlésének igénye volt. A HÖOK többször is úgy nyilatkozott: elfogadhatatlannak tartja a szerződés minden formáját. A hallgatói érdekképviselet ennek azzal is nyomatékot adott, hogy Brüsszelhez fordult a röghöz kötést jelentő szerződések ügyében, mert álláspontja szerint az a szabad munkaerő-áramlás uniós alapjogát sérti.

Már korábban elindult a tárgyalás a szerződés puhításával kapcsolatos változtatási lehetőségekről, azonban a kormány nem várta meg az esetleges konszenzus lehetőségét sem, a tárgyaló feleket megkerülve, a hallgatói szerződés lehetőségét az alaptörvénybe emelte. Ezzel megakadályozta, hogy az Alkotmánybíróság érdemben tárgyalhassa a jogszabályt, amit valószínűleg – legalábbis ez következik egy korábbi határozatának indokolásából – elutasított volna a testület. A kormány pedig úgy cselezte ki Brüsszelt, hogy a szerződést formálisan megszüntette, azonban a hallgatókkal szemben támasztott elvárásokat – így a kötelezően Magyarországon ledolgozandó éveket – a felsőoktatási törvénybe emelte. Ezzel időt nyert, s nem is keveset. A Világgazdaságnak ugyan Andor László uniós biztos azt nyilatkozta, hogy a hallgatói szerződés ügyében bejelentett legújabb változásokat is vizsgálni fogja az Európai Bizottság, mielőtt döntene arról, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson-e Magyarország ellen. Csakhogy a bizottságnak még nincs meg ennek az új verziónak az angol nyelvű változata, így az uniós szakértők sem tudják még azt vizsgálni. A végleges álláspont kialakítása így tovább húzódik. A megállapodás aláírását követő tájékoztatón Balog Zoltán elmondta, hogy a kerekasztal munkája folytatódik, egyebek mellett a felsőoktatás finanszírozása és a szakok racionalizálása számít kiemelt témának. Kérdés a HÖOK jövendőbeli szerepe, e mostani aláírással ugyanis igen messze került korábbi álláspontjától. Ezt a változást korábban lapunknak azzal magyarázták: nem érzik úgy, hogy a hallgatók között a szerződések ügye „kardinális kérdés” lenne. Annál inkább az a felsőoktatási intézményeket sújtó megszorítás, ami már a képzés minőségét rontja. Az egyetemek kénytelenek oktatókat elbocsátani, az ösztöndíj-kifizetéseket felfüggeszteni. A dologi kiadásokat már rég nullára írták. Most már ezekre a kérdésekre koncentrálnak.

 

A felsőoktatási kerekasztal résztvevői aláírták a megállapodást a hallgatói szerződésekről
A felsőoktatási kerekasztal résztvevői aláírták a megállapodást a hallgatói szerződésekről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.