Szimbolikus rektorjelölés Debrecenben

Egyetemi körökben szimbolikussá nőtte ki magát az a kérdés, hogy ki lesz a Debreceni Egyetem rektora, még pontosabban pedig az, hogy miért nem lehet még mindig tudni, ki lesz a rektor.

Ennek a kérdésnek komoly jelentősége van, aminek megértéséhez érdemes felidézni, hogy annak idején hárman pályáztak a tisztségre: Fábián István, az eddigi rektor, Paragh György, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke, valamint Szilvássy Zoltán egyetemi tanár, stratégiai rektorhelyettes. Február közepén aztán a szenátus tagjainak kétharmada – miután Fábián azért, hogy ne ossza meg a szavazatokat, visszalépett a javára – Paragh György mögé vonult fel. Beszédes, hogy a szenátusi ülést megelőző, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum tanácsának 2013. február 13-án tartott ülésén Szilvássy Zoltán pályázatát 92-en eleve alkalmatlannak találták, és mindössze 14-en támogatták. (E szavazás eredményét megismerve lépett vissza Fábián Paragh javára.)

A kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozó diákok a Debreceni Egyetemen decemberben
A kormány felsőoktatási tervei ellen tiltakozó diákok a Debreceni Egyetemen decemberben

Az új felsőoktatási törvény szerint azonban a miniszter dönt a rektorjelölt személyéről, és ha neki úgy tetszik, akár figyelmen kívül is hagyhatja a szenátus véleményét.

Csakhogy a helyiek kész tényként kezelik, hogy Szilvássy Zoltán Kósa Lajos polgármesterhez, a Fidesz ügyvezető alelnökéhez közelálló jelölt. A helyzetet jól ismerő forrásaink szerint Szilvássyn keresztül Kósa „beviheti bizalmi embereit az egyetem vezetésébe”. Információink szerint erre azért volna szüksége a városvezetésnek, mert az egyetemen működő klinika és a tavaly állami fenntartásba kerülő városi kórház között komoly érdekellentétek feszülnek. Míg az előbbi jól működik, utóbbi hatalmas adósságban úszik. Nem mindegy tehát, hogy a jövőben ki és hogyan kezeli az egyetemi klinika nagyságrendileg évi harmincmilliárd forintnyi OEP-támogatását.

A Dehir nevű debreceni hírportál egy a napokban megjelent cikkében arról tudósít, hogy Balog Zoltán humánminiszter már találkozott a jelöltekkel és hamarosan dönt. De annak okát, hogy miért nem sikerül két hónap alatt meghoznia a döntését, csak találgatni lehet. Szakértőnk azt valószínűsíti, hogy ennek köze van a felsőoktatási kerekasztal mai, utolsónak tervezett üléséhez. Balog Zoltánnak és a kormánynak elemi érdeke ugyanis, hogy a hallgatói tiltakozások nyomán a hallgatók képviselői, vagyis a HÖOK, továbbá a rektorok is egyetértéssel álljanak fel. Ha Szilvássyt esetleg korábban nevezik ki, azzal a kormány egyértelmű üzenetet küldött volna a hallgatóknak és rektoroknak, mit is gondol valójában az egyetemi autonómiáról.

Tandíjmentességet ígér az MSZP

Újragondolta felsőoktatási programját az MSZP. A szocialisták vállalják, hogy ha kormányra jutnak, 2014 szeptemberétől mindenki, aki a bekerüléshez szükséges minimumpontszámot eléri, tandíjmentesen kezdheti meg tanulmányait – jelentette be Mesterházy Attila pártelnök kedden. Az egyetemek ezután szakterületenként határozhatnák meg az elvárt minőségi követelményeket, fizetniük azoknak kellene, akik nem teljesítik azokat. A tandíjmentességet tehát nem megszerezniük, hanem megtartaniuk kellene a diákoknak. Mesterházy Attila elmondta: azért változtattak a programjukon, mert egyre több fiatal megy külföldre tanulni az érettségi után, s ennek gátat kell szabni. Az MSZP elnöke azt is közölte, olyan programot indítanának, amellyel minden egyetemi-főiskolai hallgató 3–5 hónapig tanulhatna idegen nyelvet külföldön. Ezt európai uniós támogatásokból finanszíroznák. (Nol.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.