A halál oka: belső vérzés

Nem hivatalos eljárásban cselekedett az a két rendőr, akinek a vallatása során az izsáki rendőrőrsön április 8-án meghalt a 47 éves, román állampolgárságú Bara József. Az áldozat holttestét kedden adták ki a hozzátartozóknak, a férfi temetése ma lesz Szatmárnémetiben. A halál pontos okát nem közölte az ügyészség.

A nyomozás valójában Sorosán János orgoványi lakos feljelentése alapján, 2012. augusztus 31-én vette kezdetét, lopás vétségének gyanúja miatt a Kiskőrösi Rendőrkapitányság izsáki rendőrőrsén. Az alapügy egy láncfűrész, egy termosztát és hatvan méter kábel eltűnése miatt indult. Emiatt bilincselte meg ez év április 8-án késő délután Bara Józsefet Orgoványon B. Viktor és B. Csongor rendőrjárőr. A két férfi Barát előállította az izsáki rendőrőrsre, ahol néhány órán belül meghalt, az elsődleges orvosi szakvélemény szerint a folyamatos bántalmazás okozta traumás sokk következtében.

A kihallgatásról nem készült szabályos jegyzőkönyv, mégpedig azért, mert a lopási ügyet tavaly október 25-én – mivel az elkövető kiléte nem volt megállapítható – lezárták. A lopási ügy nyomozásának újraindításáról – miután lapunk tudósítója annak állásáról tájékoztatást kért – április 15-én, vagyis hétfőn határozott a Kiskőrösi Rendőrkapitányság, ám erről az illetékes ügyészséget nem értesítette.

– Gyanúsítottja még egyelőre nincs a lopási ügynek, zajlanak a tanúkihallgatások – mondta lapunknak Gál Kristóf, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Megtudtuk: ennek keretében kihallgatták már a károsultat, de Szélhegyi Józsefnét, az izsáki őrsön elhunyt Bara József élettársát még nem kérdezték meg a rendőrök.

Időközben a rendőrségen jelentkezett egy tanú, aki szerint Bara Józsefet a halálát megelőző napokban egy összeszólalkozás során összeverték. Ezt tudósítónknak a rendőrök védelmét ellátó ügyvédek is megerősítették. Ugyanakkor az elhunyt férfi élettársa azt mondja: Bara senkivel nem verekedett, a testén semmiféle sérülés nem volt, a hétvégét együtt töltötték. Tudósítónknak hozzátette: a halála napján a főnöke vitte őket szinte az otthonukig autóval, Bara Józsefen mindössze egy rövidujjú póló volt, így láthatók lettek volna az állítólagos verésből származó sérülései.

Az ügyészség továbbra sem kommentál semmilyen értesülést az eljárás lezárásáig – mondta kérdésünkre Gyugyi Csilla, a megyei főügyészség szóvivő ügyésze. Így azt sem, hogy mire alapozza a nyomozó hatóság a kényszervallatás bűntettének minősítését.

Értesüléseink szerint egyébként a hátrabilincselt kezű férfi halálát a hasfalát ért ütésekből származó – a máj vagy az aorta megrepedése miatt keletkező – belső vérzés okozta. Az ügyészség szóvivője az erre vonatkozó kérdésünkre sem kívánt válaszolni.

Kiszivárgott információk szerint az ügyészségnek van egy koronatanúja, egy rendőr, aki állítólag rövid időre betért az izsáki rendőrőrsre akkor, amikor Barát vallatták. Ő fültanúja volt annak, hogy a két járőr milyen módszerekkel próbálja vallomásra bírni a férfit.

A járőrök védőinek nincs tudomásuk arról, hogy lenne ilyen tanú. Kiszely Zsuzsanna, B. Viktor védője tudósítónknak annyit mondott: nincs szó kényszervallatásról, a két rendőr csupán az előállított ellenállását próbálta megtörni, miközben a tragédia bekövetkezett. Szűcs László, a másik védő az állítólagos koronatanúra utalva hozzáfűzte: ha egy rendőr törvénytelenséget észlel, akkor azonnal közbe kell avatkoznia, illetve jelentést kell tennie a feletteseinek.

A Kecskeméti Törvényszék a héten dönt arról, hogy a fellebbezések alapján helybenhagyja vagy megváltoztatja-e a Kecskeméti Járásbíróság határozatát, amellyel halált okozó testi sértés és kényszervallatás bűntette miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a huszonhat éves B. Viktort és a harmincéves B. Csongort.

Kozmetikázott statisztikák

2012 októberétől a 44 éves Polyák Zsoltot, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság addigi bűnügyi igazgatóját nevezték ki Békés megyei rendőrfőkapitánynak. Polyák távozását feljelentések sora követte. Az egyik amiatt, mert a gyanú szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon az elmúlt évben több ezer úgynevezett negatív statisztikai lapot tartottak vissza, s ezek nem kerültek be a központi nyilvántartásba. A megye felderítési eredményei így kiemelkedően jók lettek. A Kecskeméti Nyomozó Ügyészség azonban a hamis statisztikai adatszolgáltatás vétsége miatt tett feljelentést elutasította, mert a feljelentés tárgyát képező cselekmény nem bűncselekmény, hanem szabálysértés.

Egy másik feljelentés szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői 2012-ben nem tudtak elszámolni az előző évben kapott ruhapénzükkel, ezért megkérték az egyik kapitányság vezetőjét, hogy segítsen nekik ilyen jellegű számlák beszerzésében. Így végül egy kiskunfélegyházi cégen keresztül szerezték be a szükséges ruhaszámlákat.

A Kecskeméti Nyomozó Ügyészségnek az ügyben adott írásbeli válasza szerint a magánokirat-hamisítás vétsége miatt tett névtelen feljelentést az ügyészség azért utasította el, mert a rendelkezésre álló adatokból az volt megállapítható, hogy ez sem bűncselekmény.

Az izsáki rendőrőrs épülete. Az ügyészségnek állítólag van egy tanúja, aki hallotta Bara vallatását
Az izsáki rendőrőrs épülete. Az ügyészségnek állítólag van egy tanúja, aki hallotta Bara vallatását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.