A Klubrádió sikeres adománygyűjtése

Kérik a Médiatanácsot, hogy mielőbb küldje meg a 95,3-as frekvencia szerződéstervezetét.

Csaknem ötvenmillió forint gyűlt össze adományokból az elmúlt néhány napban a Klubrádió számára, hogy tovább működhessen és többek között be tudja fizetni a 95,3 MHz-es frekvenciadíj első féléves összegét a médiahatóságnak – közölte lapunkkal Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója. A rádió hamarosan ismét állandó műsorszolgáltatási engedéllyel sugározhatja műsorát, miután a Médiatanács csaknem másfél éves jogi hercehurca után nyertesnek ítélte a Budapest 95,3-as pályázaton. E pályázat alapján módosítani kell a Klubrádió műsorstruktúráját.

A „kevesebb kötöttség, több zene” mottóval kiírt pályázat ugyanis arról szólt, hogy az nyerhet, aki több magyar zenét és elsősorban helyi híreket ad. A frekvenciadíj kigazdálkodása sem egyszerű, hiszen e hullámhosszért évi 55 millió forint plusz áfát kell fizetni. A rádió az elmúlt másfél évben kéthavonta meghosszabbítgatott szerződések alapján működött, főleg emiatt elvesztette stabil hirdetőinek jelentős részét.

A rádió féléves frekvenciadíja 33 millió forintba kerül
A rádió féléves frekvenciadíja 33 millió forintba kerül

A Klubrádiónak már a szerződés aláírásához szükséges félévi frekvenciadíj átutalása is komoly nehézségeket okoz, ezért indították el múlt csütörtökön az Addig jó, amíg a rádió él elnevezésű akciójukat. A televízióból ismert műsor mintájára felajánlásokat gyűjtöttek és gyűjtenek most is, hogy be tudják fizetni a szerződéskötéshez szükséges 33 millió forintot. Arató András elmondta, pontos adataik még nincsenek, de becslése szerint hozzávetőleg kétezer ember adta össze az eddig befolyt 47-48 millió forintot. Volt egy kiemelt adományozó is, aki azt vállalta, hogy minden legalább ötezer forintos felajánlást megdupláz. A vezérigazgató a kiemelt adományozó nevét nem árulta el, mert az illető nem jogosította fel erre.

Arató András kiemelte: a csaknem ötvenmillió forint adomány nem pusztán annak a kifejeződése, hogy a Klubrádió hallgatói összeadták a frekvenciasarccal elveszett összeget. Szerinte arról is szól, hogy a demokraták, ha úgy érzik, hogy veszélyben vannak az általuk képviselt értékek, akkor képesek érdemben tenni ezen értékek fennmaradásáért. A rádió továbbra is várja a támogatást a Szabad Sávért Alapítvány számlájára.

A rádió vezetése hétfőn levelet írt a Médiatanácsnak, amelyben azt kérik, hogy mielőbb megkaphassák a hatósági szerződés tervezetét. E levélben jelzik, hogy „e pillanatban nem kívánunk foglalkozni sem a jogerős ítélet előtt álló budapesti 92,9 MHz ügynek a frekvenciahasználati díjjal kapcsolatos következményeivel, sem a pályázat óta eltelt általános frekvenciadíj csökkentési konzekvenciáival, sem a szöveg-zene arányok pályázati kiírásban rögzített anomáliáival”. Rögzítik, hogy a törvényes határidőn belül szerződést kívánnak kötni. E határidő betartásához pedig feltétlenül szükséges, hogy a hatóság eleget tegyen együttműködési kötelezettségének, és haladéktalanul küldje el a szerződés tervezetét.

A Klubrádió több mint két éve küzd a 92,9-es közösségi frekvenciáért. Ezt az ingyenes frekvenciát még a 2010-es választások előtt nyerték el, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, s nem a polgári bíróságé. Szerintük a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, és ezt nem is indokolta. Magát a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta, csak az indoklást hiányolta, hogy miért a polgári törvénykönyv, és nem a médiatörvény alapján hozták létre a szerződést. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban novemberben ismét úgy döntött, hogy létrehozza a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, de ezt az ítéletet a Médiatanács megint megfellebbezte. A közösségi besorolás azért különösen fontos, mert azért nem kell frekvenciadíjat fizetni, és ezzel – ebben a tekintetben legalábbis – megszűnne a Klubrádió hátrányos megkülönböztetése többek között a Lánchíd, az InfoRádió, a Katolikus, a Mária, az Európa rádiókkal szemben. Ezek ugyanis ingyenes frekvencián működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.