Néppárti tárgyalás a Fideszről

„Az EPP-frakció fele nem kér a Fideszből”, állítja az erdélyi Új Magyar Szó annak ellenére, hogy az Európai Néppárt (EPP) szóvivője korábban tagadta a lap által megszellőztetett információt, miszerint a frakcióvezetőség dubrovniki kihelyezett ülésén informálisan Orbán Viktorék kizárása is felmerült. A neve elhallgatását kérő brüsszeli forrás megerősítette, hogy nem csupán a Revelin erődben múlt csütörtök este elköltött vacsoránál, de aznap délután négyszemközt is tárgyalt a Fidesz helyzetéről Joseph Daul frakcióelnök és Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa. „A Fidesz néppárti jövőjét kétségbe vonó beszélgetést Joseph Daul kezdeményezte, akit a lengyel néppártiaktól kapott hírek aggasztanak” – mondta az informátor, aki a Maszol.ro hírportál szerint Reding közvetlen munkatársai közé tartozik.

A lengyel néppártiak szerint a Fidesz tapogatózó tárgyalásokat folytat az Európai Konzervatívok és Reformerek (ERC) frakciójával: Orbán épp a napokban találkozott Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) elnökével.

„A David Cameron vezette Brit Konzervatív Párt, a Kaczynski-féle PiS már bejárta az EPP-ből kivezető utat, nem lepne meg, ha Orbán Viktor is errefelé vezérelné a Fideszt. Persze érzékenyen érintene a 14magyar EP-képviselő elvesztése, de legalább tiszta lenne a helyzet” – fogalmazott a lap brüsszeli forrása. Nyomatékosította,hogy semmi sincs eldöntve, a Fidesz továbbra is teljes jogú megbecsült tagja az EPP-nek, de az alakulaton belül egyre nő azoknak a száma, akiket aggasztanak a magyarországi fejlemények. Úgy becsülte, hogy „az európai parlamenti EPP-frakción belül 50-50 százalékra tehető a Fidesz politikáját ellenzők és támogatók aránya, viszont a teljes EPP-n belül ez az arány 70-30 százalékra romlik a Fidesz szempontjából”.

Reding munkatársa szerint az igazságügyi biztos és José Manuel Barroso EB-elnök egy hullámhosszon van a Fidesz és Magyarország kérdésében, a magyar alkotmány negyedik módosítása mindkettejük számára elfogadhatatlan. Mi több, ebben a kérdésben élvezik Angela Merkel német kancellár támogatását is, aki az utóbbi hónapokban kiábrándult Orbán Viktor magyar miniszterelnökből. Az informátor szerint remélik, hogy Orbán Viktor és pártja jobb belátásra tér, és ezen a héten olyan állásponttal jelenik meg Brüsszelben a magyar alkotmánymódosítással kapcsolatban, ami megnyugtatja a kedélyeket.

Az Európai Néppártnak és a párt frakciójának szombati közleménye teljesen alaptalannak nevezte a Maszol.ro hírportál értesüléseit a dubrovniki kihelyezett pártvezetőségi ülésen tartott vacsorával kapcsolatban, amelyen állítólag a Fidesz esetleges kizárása is napirenden lett volna.

A magyar alkotmányos helyzetről szerdán az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése is vitát tart. A néppárt sajtóképviselője ezzel kapcsolatban kijelentette: a magyar kormány többször világossá tette, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, és nyitott a párbeszédre; bizonyos abban, hogy együttműködik majd az európai intézményekkel, ahogyan korábban, a médiaszabályozás ügyében is tette.

Brüsszeli tudósítónk jelentése szerint Reding alelnök valóban részt vett a dubrovniki találkozón, ahol több négyszemközti találkozója volt – erősítette meg Mina Andreeva, Reding szóvivője, akit azt is elárulta, az EU-biztos hosszú telefonbeszélgetést folytatott Wilfried Martens EPP-elnökkel, és részt vett a néppárti vacsorán is. Ugyanakkor a szóvivő azt is közölte, Reding általános szabályként nem hozza nyilvánosságra magánbeszélgetései tartalmát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.