A jobboldali polgármester levele Orbán Viktornak

Kirabolt falvak címmel megírt levelében a miniszterelnökhöz és több miniszterhez fordul Köteles László, Komlóska polgármestere.

A kis falvak fenntartása nem pénzkérdés. Egy nagyobb város egyetlen jóléti fejlesztése többe kerül, mint több száz apró település egyévi összes kiadása. Sok más mellett ezekkel az érvekkel fordult segítségért Kirabolt falvak címmel megírt levelében Orbán Viktor miniszterelnökhöz és több miniszterhez Köteles László, Komlóska polgármestere.

A háromszáz lelkes zempléni falu – egyébként közismerten jobboldali érzelmű – vezetője levelében azt írja: 2013-ban az állam 4,5 millió forintot ad nekik, miközben cserébe 95 milliót vesz el. Köteles László szerint ezzel nemcsak alulfinanszírozzák a működésüket, de az adóbevételek 60 százalékának elvonásával azt a lehetőséget is elveszik tőlük, hogy maguk teremtsék elő a szükséges forrásokat.

Vagy – tegyük hozzá – annál egy kicsit többet is, hiszen mint ismert, Komlóska már évek óta afféle magyar adóparadicsomként hirdeti magát, aminek eredményeként számos, főleg fuvarozással foglalkozó vállalkozás telepedett meg a faluban. A polgármester szerint ez volt az egyetlen útjuk ahhoz, hogy helyben ne a több évtizedes pusztulás folytatódjon, hanem valamilyen módon kimásszanak a hátrányos helyzetű régiókban még megmaradt zsákfalvak általános helyzetéből, vagyis az elszegényedés és az elöregedés spiráljából.

Az állam elvonja a falu adóbevételének 60 százalékát
Az állam elvonja a falu adóbevételének 60 százalékát

„A hosszú építkezés eredményeként az évtizedeken át a teljes leépülés felé haladó Komlóska ismét élhető közösséggé vált. Sikerült megszüntetni a munkanélküliséget, most éppen kilenc betöltetlen álláshely van a faluban” – sorolja eredményeiket a faluvezető. Igaz – fűzi hozzá –, ezek közmunkák, de évek óta folyamatosan tudnak mindenkit foglalkoztatni, elsősorban az úgynevezett önfenntartó ökofalu programjukon keresztül. Ennek keretében zöldséget és gyümölcsöt termesztenek a helyi konyha javára és haszonállatokat nevelnek. Köteles azt mondja, részben az így kialakult vállalkozói környezetnek köszönhető az is, hogy már az első feldolgozóüzem is felépült a faluban, több pedig előkészítés alatt áll. Ezeket a folyamatokat teszi most tönkre a kormányzat tavaly év végi döntése, amely a helyiadó-bevételek 60 százalékát elvonja a településektől.

A polgármester nem tagadja, hogy a megmaradt évi 40 millió forinttal még mindig jobban járnak, mint azok a települések, ahol nincs ilyen mértékű helyiadó-bevétel, de fejlődésük vélhetően megreked. Véleménye szerint a rosszabb pénzügyi helyzetben lévő aprófalvak a biztos működésképtelenség felé haladnak, mert a központi finanszírozásuk is egyre csökken, egyéb bevételük pedig nincs. A levél értük is szól.

A tét – írja – a Magyarország közigazgatási területének egyharmadát kitevő körülbelül ezer, rohamosan elnéptelenedő 600 lakos alatti kistelepülés sorsa. A komlóskai polgármester a miniszterelnöknek írt levelében arra hivatkozik, hogy a nemrég, több nagyvárosban elindult jóléti beruházások – ilyen például a debreceni stadionprojekt – állami támogatásából több száz kis falu életét lehetne könnyebbé tenni. Ezzel nem a több tízmilliárd forint értékű nagyprojektek létjogosultságát vitatja, de úgy véli, a falvak is megérdemelnének hasonló mértékű figyelmet. Köteles azt mondja: levelével csak azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati adósságkonszolidációból is kimaradt kistelepülések alapvető kiadásait fedezze a központi költségvetés, lehetőséget adva ezzel a megmaradásukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.